Humanitarna koordinatorka OZN za Gazo ne skriva sovraštva do Judov

Datum:

Združeni narodi so za koordinatorko pomoči Gazi imenovali odhajajočo nizozemsko finančno ministrico. Njihova odločitev zbuja marsikatero vprašanje, med drugim tudi o njeni nepristranskosti. Sigrid Kaag je namreč poročena z nekdanjim visokim uradnikom Palestinske osvobodilne organizacije (PLO), v preteklosti pa je s svojimi izjavami že dokazala, da Izraelcem in judom ni naklonjena.

Sigrid Kaag, odhajajoča nizozemska finančna ministrica, bo višja humanitarna koordinatorka za obnovo Gaze. V svoji objavi na X je napovedala, da bo odstopila s svojega trenutnega položaja finančne ministrice in podpredsednice nizozemske vlade, da bi prevzela vlogo višje humanitarne koordinatorke ZN za Gazo.

“Mir, varnost in pravičnost so bili vedno moji motivi,” je med drugim zapisala na X, a kaj ko njene pretekle izjave in osebne okoliščine zbujajo dvom v njeno nepristranskost. Kaag je namreč poročena z nekdanjim visokim uradnikom Palestinske osvobodilne organizacije. Anis al-Qaq je nekdanji politik, bil pa je tudi namestnik ministra v času vlade Jaserja Arafata v 1990-ih in nekdanjega veleposlanika palestinskih oblasti v Švici.

Foto: X

Francoski časopis L’Orient-Le Jour pa je leta 2015 poročal, da ima par v svoji jedilnici obešen Arafatov portret. V intervjuju iz leta 1996 je Kaag dejala, da Benjamin Netanjahu ne želi miru.

V preteklosti je kritizirala retoriko izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, češ da uporablja “rasistične in demagoške prizvoke o palestinski mirovni partnerici“. V izjavi, v kateri so predstavili Kaagovo, so v ZN dejali, da bo od 8. januarja “omogočala, usklajevala, spremljala in preverjala pošiljke humanitarne pomoči v Gazo.”

Priznala, da je financirala terorizem
Kaagova, ki je bila prej ministrica evropske države za zunanje zadeve in razvojno sodelovanje, je leta 2020 v parlamentu priznala, da je njeno ministrstvo izplačalo del plač dvema teroristoma, vpletenima v umor izraelske najstnice leta 2019. 17-letno Rino Shnerb je ubila obcestna bomba. Morilci so bili člani Ljudske fronte za osvoboditev Palestine, ki je v EU označena za teroristično skupino, in uslužbenci Palestinske zveze odborov za kmetijsko delo (UAWC), poroča Jewish News Syndicate.

Rina Shnerb Foto: X

Njihove plače so bile delno izplačane iz nizozemskih skladov, ki so pokrivali režijske stroške UAWC, čeprav niso bili neposredno vključeni v program upravljanja zemlje in vode, ki ga sponzorira Nizozemska. Ne da bi upošteval številna opozorila izraelskih nadzornih skupin, je Kaag še naprej podpirala UAWC in med letoma 2017 in 2020 prispevala približno 11,7 milijona evrov (12,9 milijona dolarjev). Preden se je leta 2017 pridružila nizozemski vladi, služila je na več visokih položajih v Združenih narodih, vključno z Agencijo ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA).

V torek so iz izraelskega zunanjega ministrstva za JSN sporočili, da lahko določenim uradnikom ZN prepove vstop v Izrael, in da se bodo za vsak primer posebej odločili, ali jim bodo izdali vizume. Diplomatska poteza je bila sprejeta po “sramotnem” odzivu mednarodnega telesa na pokol 7. oktobra, v katerem so teroristi Hamasa umorili več kot 1200 ljudi v Izraelu, je dodal Jeruzalem. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva ni takoj komentiral, ali bo Kaag dobrodošla v Izraelu.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golob na pogorišče odmevne afere Litijska poslal Andrejo Katič

Na prizorišče odmevne afere Litijska predsednik vlade Robert Golob...

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...