Ilirski Bistrici bo pri nadgradnji poslovne cone Bač pomagala tudi država

Datum:

Pred petkovim vladnim obiskom v primorsko-notranjski regiji je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek že v četrtek obiskal občino Ilirska Bistrica. Po pogovoru z občinskim vodstvom in podjetniki si je ogledal industrijsko con Bač v Ilirski Bistrici ter se seznanil z načrti za njeno nadgradnjo. Pri tem jim bo pomagala tudi država.

Na pogorišču bivšega podjetja Javor sedanja podjetja začenjajo pisati čisto novo zgodbo. S podjetniki in županom smo se dogovorili o načinu, kako bomo to poslovno cono investicijsko pripeljali do tega, da bo obstoječim podjetnikom omogočala, da bodo ob sedanjih 50 ali 60 zaposlenih odprli vsaj še enkrat toliko delovnih mest. Za to bo treba zagotoviti vso potrebno infrastrukturo,” je povedal Počivalšek.

Minister si je s svojo ekipo ogledal tudi podjetje Plama ter se seznanil z njihovimi načrti. “Vsem podjetnikom pa smo predstavili možnosti, ki jih bodo imeli v okviru načrta za okrevanje in odpornost ter skozi redna kohezijska sredstva, ko bomo s strani države lahko podpirali njihova investicijska vlaganja,” je še povedal minister.

Poudaril je, da je v primorsko-notranjski regiji zaradi državne meje več občin spada med obmejna problemska območja. “Ravno danes smo sprejeli program ukrepanja na obmejnih problemskih območjih in skupaj s kohezijskimi sredstvi bodo integralna sredstva v tem programu omogočala podjetniški iniciativi, da bo lahko lažje izvajali svoje razvojne programe,” je dejal. Denarja bo po ministrovem mnenju dovolj, da bodo z njim podprli vse dobre razvojne projekte. Prihodnost med drugim vidi tudi v lesni industriji, pa čeprav je slednja v regiji v celoti propadla.

Z obiskom zadovoljen župan Rojc
Ilirskobistriški župan Emil Rojc je bil zadovoljen, da je prišel minister za gospodarstvo na obisk in si ogledal podjetniško cono. “Računali smo, da bo občina prek razpisa pridobila sredstva za obnovo te cone, za izgradnjo infrastrukture, se pravi za ureditev ceste, vodovoda, kanalizacije in električnega omrežja. Žal tega razpisa ni bilo, zato smo občinska sredstva na to proračunsko postavko prerazporedili z drugih in tako pridobili dodatna sredstva za industrijsko cono Bač. Tako bomo najkasneje v začetku aprila začeli obnovo te cone,” je dejal.

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc sporoča o alarmantnih težavah reševalcev in zdravstvenih delavcev glede oskrbe ilegalnih migrantov v svojem lokalnem okolju. (Foto:STA)
Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc (Foto: STA)

Zaradi pomanjkanja denarja so obnovo razdelili v več faz, v prvi bodo začeli obnovo infrastrukture, asfaltiranje cest in postavitev javne razsvetljave na tem območju bodo uredili kasneje. Ker je za podjetja pomembna tudi nemotena dobava električne energije, so se z družbo Elektro Primorska že dogovorili za postavitev transformatorske postaje.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...