Indeks telesne teže je rasističen, redna telovadba pa izraz belega supremacizma

Datum:

Skrbite za zdravje tako, da spremljate svoj indeks telesne teže? Po novem ste rasist! Ameriško zdravniško združenje (AMA) od nedavnega odvrača zdravnike od uporabe samo indeksa telesne mase (BMI) za merjenje, ali ima oseba zdravo telesno težo, ker je sistem “rasističen”.

                   

BMI se pogosto uporablja, ker ga je enostavno izmeriti, je poceni in ima posebne mejne vrednosti za klasifikacijo prekomerne teže in debelosti, je AMA povedala v objavi na svoji spletni strani v sredo. Vendar pa je bil BMI uporabljen za “rasistično izključevanje” in je povzročil “zgodovinsko škodo”, je dejala zdravniška organizacija.

AMA namiguje, da so temnopolti in hispanci naravno debeli

Dom delegatov AMA je ta mesec sprejel novo politiko, ki priznava težave pri uporabi BMI. “V skladu z novo sprejeto politiko AMA priznava težave pri uporabi BMI kot meritve zaradi njegove zgodovinske škode, njegove uporabe za rasistično izključevanje in ker BMI temelji predvsem na podatkih, zbranih od prejšnjih generacij nehispanskega belega prebivalstva,” je  AMA dejal v sporočilu za javnost.

Nova politika je uvedena po tem, ko je Svet AMA za znanost in javno zdravje predstavil poročilo o vprašanjih BMI na letnem srečanju AMA 2023, ki je potekalo od 9. do 14. junija v Chicagu. Obstajajo tudi druge težave s sistemom BMI, zatrjujejo na AMA.

Pomembno je razlikovati tudi med biološkim in “izmišljenim” spolom

BMI je “nepopoln ukrep”, ker ne ocenjuje neposredno telesne maščobe in je “zavajajoč glede učinkov mase telesne maščobe na stopnjo umrljivosti,” je zapisano v objavi AMA. Sistem BMI tudi ne upošteva razlik med biološkima spoloma (in med ducatimi “družbenimi” spoli) ter starostnim razponom, pravi nova politika.

“Poleg tega je uporaba BMI problematična, če se uporablja za diagnosticiranje in zdravljenje posameznikov z motnjami hranjenja, ker ne zajame celotnega obsega nenormalnih motenj hranjenja,” je zapisano v poročilu. BMI je treba uporabljati skupaj z drugimi merili, kot so telesna sestava, obseg pasu ter genetski in presnovni dejavniki, pravi nova politika AMA.

“Obstajajo številni pomisleki glede načina, kako se BMI uporablja za merjenje telesne maščobe in diagnosticiranje debelosti, vendar nekateri zdravniki menijo, da je v določenih situacijah koristen ukrep,” je dejal nekdanji predsednik AMA Jack Resneck Jr. “Pomembno je zdravnikom, da razumejo prednosti in omejitve uporabe indeksa telesne mase v kliničnih okoljih, da bi določili najboljšo oskrbo za svoje bolnike.” AMA je dejala, da bo podprla prizadevanja za izobraževanje zdravnikov o vprašanjih ITM in alternativnih ukrepih za diagnosticiranje debelosti.

Beli supremacizem je tudi telovadba 

AMA je največja organizacija zdravnikov v državi z več kot 271.000 člani. V zadnjih letih sta se v ZDA okrepila gibanja za pozitivnost telesa in maščobe, ki trdijo, da so debeli ljudje lahko zdravi.

Aktivisti debelih ljudi so se uprli “kulturi prehrane” in postavili posebne zahteve, kot so brezplačni dodatni sedeži na letalih, ki ustrezajo njihovi velikosti. Decembra je revija Time objavila članek z naslovom “beli supremacistični izvori vadbe”, medtem ko je številka Cosmopolitana februarja 2021 predstavila debele modele z naslovom “To je zdravo!”

Medtem so zdravniki poudarili, da povečanje telesne mase ni vedno povezano s povečanjem maščobe. Na primer, nekateri ljudje, ki telovadijo, bodo na koncu pridobili mišično maso, kar bo povečalo njihovo skupno težo.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...