Inflacija v Sloveniji se je okrepila in je nad povprečjem EU

Datum:

Februarja se je letna inflacija malenkost okrepila. Cene življenjskih potrebščin so se v medletni primerjavi zvišale za 3,4 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več kot januarja. V mesečni primerjavi so se cene zvišale za 0,8 odstotka. Pred enim letom pa je inflacija znašala kar 9,3 odstotka.

K letni inflaciji so največ, po 0,6 odstotne točke, prispevale višje cene v zdravstvu (za 10,9 odstotka) ter pri izdelkih in storitvah iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo (za 4,7 odstotka).

S po 0,4 odstotne točke so sledile podražitve storitev v restavracijah in hotelih (za 6 odstotkov), raznovrstnega blaga in storitev (za 5,2 odstotka) ter hrane in brezalkoholnih pijač (za 2 odstotka).

Opaznejših pocenitev v februarju ni bilo
Kot ugotavljajo statistiki, so se po drugi strani najizraziteje pocenili počitniški paketi doma, in sicer za 12,2 odstotka. Ti so inflacijo ublažili za 0,3 odstotne točke. V letu dni so se storitve v povprečju podražile za 5,1 odstotka, blago pa za 2,6 odstotka. Cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga so se zvišale za 3,6 odstotka oz. 3,2 odstotka, medtem ko so se cene trajnega blaga znižale za 1,8 odstotka.

Foto: STA

Cene so se zvišale tudi na mesečni ravni, od januarskih so bile višje za 0,8 odstotka. Največ so k mesečni rasti prispevali dražji počitniški paketi na tujem, ki so inflacijo dvignili za 0,4 odstotne točke.

S po 0,1 odstotne točke so na inflacijo vplivale še višje cene oblačil, in sicer za 1,9 odstotka, ter naftnih derivatov, saj so bila tekoča goriva v mesečni primerjavi dražja za 3,9 odstotka, dizelsko gorivo za 2,5 odstotka in bencin za 2 odstotka. Preostale podražitve so k višji inflaciji skupno dodale 0,2 odstotne točke.

Opaznejših pocenitev v februarju ni bilo, so v sporočilu za javnost izpostavili na statističnem uradu.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila februarja 3,4-odstotna, kar je enako kot januarja. Februarja lani je bila 9,4-odstotna. V mesečni primerjavi so se cene po tem indeksu zvišale za 0,6 odstotka.

Slovenska inflacija nad povprečjem EU
Letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila januarja letos v državah članicah gospodarske in denarne unije (EMU) 2,8-odstotna in v državah članicah EU 3,1-odstotna. Najnižja je bila na Danskem in v Italiji (v obeh 0,9-odstotna), najvišja v Romuniji (7,3-odstotna), so še navedli statistiki.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...