Argentinski predsednik Javier Milei prepovedal “prebujensko” izražanje znotraj javne uprave

Datum:

Argentinski predsednik Javier Milei je ta teden ukazal, da se znotraj javne uprave prepove uporaba levičarskega “vključujočega jezika”. To velja tudi za vse dokumente javne uprave v Argentini.

Predstavnik za javnost predsedniške pisarne Manuel Adorni je v torek o tem obvestil medije na novinarski konferenci, poroča novičarski portal Breitbart. Adorni je med drugim izpostavil, da bo bilo tudi vse, kar je povezano s “perspektivo, utemeljeno na spolu“, prepovedano povsod znotraj javne uprave. Kot je razložil, bodo sproženi postopki, da se prepove prebujensko ali “woke” levičarsko “vključujoče” izražanje. Prav tako se bodo zaposleni v javni upravi morali izogibati nepotrebni uporabi ženskega spola v vseh dokumentih. V določenih besedah bo prepovedana uporaba črk “e” in “x” kot tudi simbol @.

Konec izkrivljanja jezika

Slednja prepoved omenjenih črk se nanaša na dejstvo, da levičarji s tema dvema črkama v španščini, ki je uradni jezik Argentine, nadomeščajo končnici –o ali –a, ki določata moški in ženski spol. Primer tega je, da namesto “Latino” ali “Latina” zapišejo “Latine” ali “Latinx”. To pa pravzaprav pomeni, da postane beseda nepravilna in kaotična. Tudi simbol @ uporabljajo prebujenski levičarji, da bi odstranili črke, ki določajo spol v besedi. Tako naj bi izražali “spolno nevtralnost”, čeprav gre za mesarjenje jezika, saj besed ni mogoče izgovoriti. Nad tovrstnim uničevanjem jezika, ki naj bi postal bolj “vključujoč”, je ogorčena tudi Španska kraljeva akademija, ustanova, ki je bila ustanovljena v 18. stoletju z namenom ohranjanja in pravilne uporabe španščine. “Ne bomo razpravljali o tem, saj menimo, da so perspektive, utemeljene na spolu, služile tudi kot orodje politike,” je dejal Adorni.

Levičarsko “vključujoče” izražanje je sicer v javno upravo in uradne vladne dokumente vpeljala prejšnja socialistična administracija predsednika Alberta Fernándeza. Med drugim je njegova vlada spremenila tudi pravila glede argentinskih osebnih izkaznic, da bi vključevale “nebinarne osebe”.

Bivši argentinski predsednik Alberto Fernandez (Foto: epa-efe/Antonio Lacerda)

Boj proti politični korektnosti

Milei je kot libertarec skozi svojo kariero poudarjal pomen kulturne vojne proti “levičarski politični korektnosti” in marksistični indoktrinaciji, ki jo obtožuje vsiljevanja spolne, ekološke in druge agende, ki promovira skrajno leve ideje. Med svojo predsedniško kampanjo je v nekem intervjuju dejal: “V kakšni norosti živimo? To je norost neumne politične korektnosti, ki nam pravzaprav govori, da če ne recitirate kul socializma ali niste prebujenec, pomeni, da ste nasilnež in grožnja demokraciji.”

Sicer ne gre za prvi primer boja proti izkrivljenemu levičarskemu izražanju. Kmalu po začetku predsedovanja Mileia je obrambni argentinski minister Luis Petri razglasil prepoved uporabe “vključujočega” jezika v argentinski vojski.

A. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...

Škocjan: V Dobruški vasi bodo postavili nov vrtec

V romskem naselju v Dobruški vasi, v občini Škocjan,...