Inšpektorji Finančne uprave v dveh dneh odkrili 58 primerov kršitev pogoja PCT

Datum:

Inšpektorji Finančne uprave so od 8. do 9. novembra 2021 na terenu opravili 316 nadzorov, pri čemer so nepravilnosti zaznali v 67 primerih, od tega 58 na področju izpolnjevanja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogojev in 9 glede uporabe mask. Za ugotovljene nepravilnosti so izdali 4 plačilne naloge (skupna višina globe znaša 12.800 evrov) in 62 opozoril. V enem primeru je bila izrečena tudi prepoved opravljanja dejavnosti.

Naloga FURS je med drugim tudi skrb za varovanje zdravja vseh državljanov. V tem duhu inšpektorji FURS že dva meseca opozarjajo tudi izvajalce gostinske dejavnosti pri odgovornosti in skrbi za zdravje svojih gostov. Pri izvajanju nadzorov po ZNB je bila od junija 2021 dalje posebna pozornost namenjena preverjanju izpolnjevanja PCT-pogojev pri zaposlenih delavcih inšpiciranega zavezanca za davek kakor tudi preverjanju, na kakšen način so zavezanci za davek preverjali izpolnjevanje PCT- pogojev pri uporabnikih storitev in obiskovalcih na prireditvah.

V dveh dneh kar 58 nepravilnosti glede upoštevanja PCT
Inšpektorji FURS so v okviru nalog inšpekcijskega nadzora iz svoje pristojnosti, ki so bile izvedene od 8. 11. 2021 do 9. 11. 2021, na terenu opravili 316 nadzorov prvega odstavka 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, številka 36/06, s spremembami), pri čemer so pri 67 nadzorih v zvezi s spoštovanjem Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, številka 147/21, 149/21, 152/21 in 155/21), zaznali 67 nepravilnosti, od tega 58 na področju izpolnjevanja PCT-pogojev in 9 glede uporabe mask. Za ugotovljene nepravilnosti so izdali 4 plačilne naloge (skupna višina globe znaša 12.800 evrov) in 62 opozoril.

V enem primeru tudi prepoved opravljanja dejavnosti
V enem primeru pa je bila izdana ustna odločba, s katero se je zavezancu prepovedalo opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti. V izpostavljenem primeru je bil zavezanec najprej na izvajanje ukrepov opozorjen, pri čemer je bilo naslednji dan ob ponovnem nadzoru ugotovljeno, da zavezanec ukrepa inšpektorja ne spoštuje. S tem ko zavezanec niti po izrečenem opozorilu ni organiziral oziroma izvajal obveznosti preverjanja in izpolnjevanja pogoja PCT, je povzročal nevarnost za življenje in zdravje ljudi, kar pa je utemeljen razlog, da je inšpektor začasno, do odprave nepravilnosti, prepovedal opravljanje dejavnosti.

Peter Truden

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...