Švedski premier Lofven še drugič odstopil

Datum:

Švedski premier Stefan Lofven je še drugič uradno odstopil s premierskega stolčka. Prvič je to storil, ker mu je bila v parlamentu izglasovana nezaupnica, a se je ponovno zavihtel na položaj, ker je bila desnica navkljub večini v parlamentu nepripravljena sodelovati in sestaviti vlado.

V sredo, 10. novembra 2021, je švedski premier že drugič v tem letu vodji parlamenta Andreasu Norlenu izročil pismo s svojim odstopom. Tokrat naj bi bilo čisto zares konec njegovega sedemletnega vodenja države.

Avgusta 2021 je Lofven najavil namero o odstopu s položaja z namenom, da bi svojemu nasledniku zagotovil “najboljše pogoje” pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami 2022. “Bil sem vodja stranke zadnjih deset let, od tega sedem let premier. Ta leta so bila izjemna, a vse pride h koncu,” je povedal Lofven.

V drugo gre rado
V zadnjem letu je pokalo tudi v manjšinski socialistični vladi, ki jo je vodil Lofven. Ko so mu izglasovali nezaupnico, je tudi odstopil, a se je izkazalo, da je desna opozicija navkljub večini še vedno nesposobna sestaviti lastno vlado. Razloge za to je iskati v nasprotovanju domnevno desnih strank pri formiranju vlade z desno usmerjenimi Švedskimi demokrati. To je bil tudi razlog, zakaj niso uspeli sestaviti vlade po volitvah leta 2018.

Nova predsednica švedskih socialdemokratov je finančna ministrica Magdalena Andersson. (Foto: EPA)

Socialdemokrati so sicer nedavno za Lofvenovo naslednico na čelu stranke izvolili ministrico za finance Magdaleno Andersson. Pričakovati je, da bo ravno ona nasledila Lofvena in tako postala prva švedska premierka v zgodovini države. Seveda pod pogojem, da uspe prepričati večino poslancev. Po trditvah RT ni znano, ali bo res prišlo do imenovanja Anderssonove na mesto premierke. Za zdaj ima podporo svojih socialdemokratov, sredinskih, levih in zelenih. V skupnem seštevku je to 181 od skupno 349 glasov. Dovolj za večino.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...