Irak evropskim državam in ZDA ponuja pomoč: “V zameno za dve milijardi ameriških dolarjev bomo sodili tudi vašim borcem Islamske države!”

Datum:

Med 800 in 900 borcev teroristične skupine Islamska država, ki so bili ujeti v Siriji, naj ne bi imelo ne sirskega ne iraškega državljanstva, zato se je pričelo porajati vprašanje, kam z njimi. Sirske demokratične sile (SDF) pod vodstvom Kurdov, ki jih sedaj zadržujejo, navajajo, da nimajo sredstev, kot tudi ne pristojnosti, da bi tujim borcem sodili ali jih pridržali za nedoločen čas. Kot je povedal predstavnik Združenih narodov Stephane Dujarric, pri mednarodnem prizadevanju za rešitev tega vprašanja vlada prava zmešnjava. 

                   

Le nekaj zajetih borcev so bile pripravljene sprejeti države, od koder ti izvirajo. Nekatere od teh držav so zatrdile, da nimajo dokazov za obsodbo zapornikov, vendar si obenem ne želijo, da bi odkorakali na prosto. Sirske demokratične sile so pozvale k vzpostavitvi mednarodnega tribunala, a pri tem niso bile deležne pretirane podpore.

Irak je sodil na tisoče osumljencem Islamske države, vključno z več sto Neiračani, ki so bili ujeti znotraj Iraka. Nedavno se je pričelo sojenje skoraj 900 Iračanom, ki so bili premeščeni iz pripora Sirskih demokratičnih sil. V iraški pripor so Sirske demokratične sile premestile tudi več državljanov Evropske unije, vključno z vsaj ducatom francoskih državljanov in enim nemškim državljanom, očitno s soglasjem teh držav. Opazovalci neodvisnega sojenja v Bagdadu so povedali, da je več tujih osumljencev v nedavnih sodnih procesih pričalo, da so bili ujeti v Siriji in nato premeščeni v Irak. Nekateri so zatrdili, da so bili žrtve mučenja v Iraku.

Irak v zameno za denar ponuja rešitev
Iraški voditelji so sprva navajali, da so na sodiščih v državi obravnavali le tiste primere tujih borcev, ki so odgovorni za zločine v Iraku ali zoper Iračane. Sedaj, sodeč po številnih poročilih, Irak predlaga ZDA in številnim evropskih državam, da bo preganjal in obsodil tuje borce, ki so jih zajele Sirske demokratične sile, v zameno za 2 milijona ameriških dolarjev za osumljenca na leto. Eden izmed iraških uradnikov je dejal, da je Irak zahteval 2 milijardi ameriških dolarjev in bi ob tem lahko zaprosil za več denarja za njihovo pridržanje. “Te države imajo problem, tukaj se nahaja rešitev,” je povedal prvi uradnik.

Foto: Twitter

Večina islamistov je obsojenih na smrt
Nemški kanal ZDF je konec marca poročal, da bo Irak preganjal tuje borce v zameno za to, da evropske države in ZDA plačajo stroške. Tisti, ki zagovarjajo predlog, da do sojenja pride v Iraku, navajajo, da evropski standardi glede dokaznega gradiva otežujejo sojenje v državah izvora. “Evropa in še posebej Nemčija s svojim načinom življenja ne moreta obravnavati takšnih primerov,” je za ZDF povedal iraški svetovalec predsednika Hussein al-Honanien. “Nemci morajo razumeti, da pričakujemo ekonomsko, politično in socialno podporo.”

Po drugi strani je mogoče slišati, da obsodbe v Iraku temeljijo zgolj na priznanjih, do katerih pogosto pride na podlagi mučenja. Sojenja, ki ne trajajo več kot 10 minut, niso nič nenavadnega. Poročevalci New York Timesa so eno od sojenj v Iraku opisali z naslednjimi besedami: do obsodbe je prišlo v roku dveh ur, sodnik je na smrt obsodil 14 Turkinj. Lobe Log poroča, da je Irak od leta 2014 pridržal približno 20 tisoč oseb, ki so povezane z Islamsko državo, večino od njih od leta 2017. Ljudje, ki so seznanjeni s stanjem sodstva v državi, so za Times povedali, da delež obsodb tistih, ki se jim je že sodilo, znaša kar 98 odstotkov.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...