41 švedskih občin prisiljenih nuditi zatočišče terorističnim povratnikom Islamske države

Datum:

Center za nasilni ekstremizem (CVE) je objavil seznam 41 od 290 občin na Švedskem, ki so primorane sprejeti nazaj švedske državljane, ki so se priključili ISIS in so se borili za Islamsko državo v Siriji in Iraku. 

CVE je povabil uradnike 41 občin na Švedskem, ki bodo ali pa so že sprejele teroriste, ki so se na Bližnjem vzhodu borili za Islamsko državo, na predavanje, na katerem naj bi jih po pisanju portala Voice of Europe izobrazili o teroristih z namenom, da bi slednjim lahko nudili podporo pri ponovni integraciji.

Tiskovni predstavnik švedske obveščevalne službe Säpo Karl Melin je potrdil, da so centru za nasilni ekstremizem posredovali relevantne informacije v zvezi s terorističnimi povratniki. Razlog za to je, da po trenutni švedski zakonodaji imetnikom švedskega potnega lista ne morejo preprečiti vrnitve v državo. To je tudi izgovor, zaradi katerega je 41 občin prisiljenih v sprejetje teroristov Islamske države.

Ker imajo švedski potni list, so nedotakljivi
Okoli polovica od 300 “Švedov”, ki so se od leta 2012 pridružili teroristom v Iraku in Siriji, se je že vrnila na Švedsko. Nekateri levičarski politiki so predlagali, da bi morala država poskrbeti za njihovo integracijo nazaj v švedsko družbo. Nekatere občine so teroristom, ki so se vrnili na Švedsko, nudile celo brezplačne učne ure vožnje, brezplačna stanovanja in celo odpis dolgov, da bi bila njihova tranzicija v “zahodno družbo” čim bolj udobna.

Christian Sonesson (Vir: Twitter)

Nekateri temu nasprotujejo. Celo vodja mestnega sveta v Staffanstorpu Christian Sonesson, sicer član Švedske zmerne stranke, je povedal, da tak pristop ni razumen. “Če ste se pridružili taki teroristični organizaciji, ste se tudi odpovedali demokratični družbi in socialnemu sistemu, ki ga imamo.”

Po besedah aktivista proti nasilnemu ekstremizmu Michaela Heldersa iz Malma so teroristi ISIS, ki so se vrnili v državo, že začeli z rekrutacijo novih teroristov v ilegalnih mošejah, ki delujejo brez dovoljenja.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...

Zdravstveno letovanje otrok na Debelem rtiču

Zdravstvenega letovanja na Debelem rtiču se lahko udeležijo tisti...

Novinar POP TV Ruparja opozoril, da aktivisti pripravljajo incident med današnjo tiskovko

"Ker smo s strani prijaznega novinarja iz uredništva enega...