Iran se zavzema za povečanje proizvodnje materiala za produkcijo urana!

Datum:

Teheran je sporočil, da bo prišlo do posodobitve programa obogatitve urana. V okviru novega razvoja bo prišlo do povečanja produkcije plina uranov heksafluorid UF6, ki je potreben za proizvodnjo goriva za jedrske reaktorje in orožje.

Potezo je napovedal tiskovni predstavnik iranske Organizacije za atomsko energijo (AEOI) Behrouz Kamalvandi. Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA), ki nadzoruje iransko skladnost s pogodbo JCPOA iz leta 2015, bo v torek obveščena o spremembah, poroča agencija ISNA. V pismu, ki bo predano Mednarodni agenciji za atomsko energijo, bo Iran napovedal, da se bo proces povečanja zmogljivosti za proizvodnjo uranovega heksafluorida UF6 pričel v torek.
Naj ne bi poskušali razvijati jedrskega orožja
Po besedah tiskovnega predstavnika je do novosti prišlo na ukaz iranskega vrhovnega voditelja Ayatollaha Ali Khameneija, ki je v ponedeljek dejal, da se mora iranska Organizacija za atomsko energijo pripraviti na začetek obogatitve urana. Ob tem je Kamalvandi poudaril, da Iran s spodbujanjem jedrskega programa ne poskuša razvijati jedrskega orožja. “Naš cilj ne predstavlja jedrsko orožje, sporočilo naših dejanj je ohranitev zmožnosti za aktivacijo na visoki ravni.”
Foto: iStock

Potem ko so 8. maja ZDA izstopile iz iranskega jedrskega sporazuma, so Francija, Velika Britanija in Nemčija obljubile, da ga bodo spoštovale. Evropske države pa so vseeno sledile vodstvu Washingtona pri zahtevah, da morata biti iranski raketni program in njegova regionalna drža del prihajajočih pogajanj. Iran je silovito zavrnil, da bi vezal svoj balistični jedrski program, ki ne predstavlja del prvotnega sporazuma. V ponedeljek je Khamenei dejal, da Evropa ne bi smela od Teherana pričakovati, da se drži sporazuma, če ta ne misli narediti ničesar, da bi jo ščitila pred težkimi kaznovalnimi ukrepi.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Han pri življenju ohranja insolventno družbo, ki denar pretaka v tujino

Kot smo že poročali, je podjetju Radeče papir nova...

Znana vplivnica: a se sploh zavedamo, v kakšen propad drvi ta država!

Koliko vladnih neuspehov morajo ljudje še občutiti na lastni...

[Video] Messi s prostim strelom zadel deklico

Lionel Messi, eden najboljših nogometašev na svetu, zdaj svoje...