Iranska protestnica, ki je leta 2017 snela hidžab, obsojena na leto dni zapora

Datum:

Iranska protestnica Vida Movahed, ki je leta 2017 na javnem protestu snela hidžab, je bila zaradi svojega dejanja upora obsojena na leto dni zaporne kazni.

                   

Ko je Movahedova slekla hidžab, so fotografije osamljene protestnice, ki maha s palico, ovito z hidžabom, obšle svet. Fotografije, ki so bile posnete v Teheranu, pa so po pisanju Breitbarta pomenile samo začetek nacionalnih protestov proti strogemu islamskemu režimu in vladni korupciji.

Aretacija in izginotje Movahedove sta zbudila zanimanje javnosti šele s kampanjo na Twitterju. Jasno sporočilo je takrat pred sodiščem poslala tudi Shima Babaei, ki je ravno tako snela naglavno prekrivalo.

Iranski predsednik Hassan Rouhani (Foto: EPA)

Payam Derefshan, odvetnica Movahedove, je povedala, da je sodišče njeno stranko v marcu obsodilo na leto dni zaporne kazni zaradi spodbujanja javne “pokvarjenosti”. Čeprav policija po trditvah iranskega predsednika Hassana Rouhanija nima časa za preganjanje vseh, ki ne spoštujejo zakona o nošenju hidžaba, pa imajo v državi več tisoč tajnih pripadnikov tako imenovane “moralne policije”, ki so še kako dejavni.

Pogosta prijava žensk v Iranu, ki ne nosijo naglavnih prekrival, se nanaša na posameznice, ki so ga snele med vožnjo v avtomobilu, kar je prekršek, zaradi katerega lahko država zaseže vozilo. Obljube iranskih oblasti, da bodo sprostile zakonodajo v zvezi z obveznim nošenjem naglavnih prekrival za ženske, so se v preteklosti že izkazale za prazne.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...