Iranske oblasti so od septembra 2022 aretirale najmanj 88 novinarjev

Datum:

Iranske oblasti morajo opustiti vse obtožbe, vložene proti novinarjem v maščevanje zaradi njihovega poročanja o protestih v državi, in prenehati z izrekanjem strogih zapornih kazni novinarjem, je v sredo sporočil Odbor za zaščito novinarjev. Iranske oblasti so od septembra 2022 aretirale najmanj 88 novinarjev, ko so po vsej državi izbruhnili množični protesti po smrti 22-letne Mahse Amini, potem ko jo je moralna policija aretirala zaradi domnevnega kršenja državnega konservativnega zakona o oblačenju. Tudi sicer je bilo število zaprtih novinarjev po svetu v letu 2022 rekordno.

Iranske oblasti so skoraj vse novinarje obtožile “širjenja propagande proti vladajočemu sistemu” ter “tajnega dogovarjanja in delovanja proti nacionalni varnosti”, glede na vire, ki so s CPJ govorili pod pogojem anonimnosti, navajajoč strah pred povračilnimi ukrepi. V skladu z iranskim kazenskim zakonikom so obsodbe za to propagandno kaznivo dejanje predvidene zaporne kazni do enega leta, obtožba tajnega dogovarjanja pa lahko traja do pet let. Vendar pa je vsaj pet novinarjev prejelo kazni, ki presegajo te zakonske maksimume, vključno z dodatnim zaporom, udarci z bičem, prepovedjo dela ali zapustitve države ali obveznim družbenokoristnim delom.

“Iranske oblasti morajo opustiti vse dvomljive obtožbe proti novinarjem, pridržanim zaradi poročanja o protestih v državi, in jih morajo nemudoma in brezpogojno izpustiti,” je dejal Sherif Mansour, programski koordinator CPJ za Bližnji vzhod in Severno Afriko. “Z izdajo strogih kazni zoper novinarje, v nekaterih primerih presegajo tisto, kar dovoljuje zakon, oblasti kažejo, kako daleč so pripravljene iti, da bi utišale novinarje.” Vsaj pet novinarjev je prejelo kazni, ki presegajo zakonske omejitve zaradi dogovarjanja ali propagande, in so na prostosti, medtem ko čakajo na pritožbe.

Vida Rabbani, samostojna poročevalka in politična komentatorka, ki je poročala o lokalnih novicah za različne teheranske medije, je bila obsojena na sedem let in tri mesece zapora zaradi tajnega dogovarjanja in propagande, glede na decembrsko poročilo tiskovne agencije za človekove pravice (HRANA) in tvit njenega odvetnika. Rabbani, ki že prestaja 10-letno kazen zaradi nepovezanih obtožb, mora po navedbah teh virov odslužiti najmanj šest let za zapahi, če ta kazen po pritožbi ne bo spremenjena. Aria Jaffari, fotoreporterka poluradne državne iranske študentske tiskovne agencije (ISNA), je bila 26. decembra obsojena na sedem let zapora zaradi obtožb o propagandi in tajnem dogovarjanju, obsojena pa je bila tudi na 74 udarcev z bičem in dve leti zapora ter prepoved zapuščanja države, poročajo novice.

Yalda Moaiery, samostojna fotoreporterka, je bila po obeh obtožbah obsojena na šest let zapora, prejela pa je tudi dveletno prepoved zapuščanja države, triletno prepoved dela kot novinarka in dva meseca družbenokoristnega dela na ulici. Ahmadreza Halabisaz, fotoreporter, je bil decembra obsojen na pet let zapora po obeh obtožbah in prejel je tudi dveletno prepoved opravljanja novinarske dejavnosti, glede na objavo na Instagramu Halabisaza in drugega vira, seznanjenega s primerom, ki je govoril s CPJ pod pogojem anonimnosti in navedel strah pred povračilnimi ukrepi. Mehrnoosh Tafian, samostojni novinar, je bil obsojen na eno leto zapora zaradi propagande in prejel tudi dveletno prepoved zapuščanja države, glede na decembrsko poročilo HRANA in vir, ki je seznanjen z njegovim primerom. Novinarjem, zaprtim v Iranu, je bilo po ugotovitvah CPJ pogosto zavrnnjeno pravno zastopanje in sodni postopek. Najmanj 36 novinarjev, aretiranih zaradi poročanja o protestih, je bilo izpuščenih proti varščini, za katero so lokalni novinarji, ki so govorili s CPJ pod pogojem anonimnosti, dejali, da je pogosto postavljena previsoko. CPJ je poslal e-pošto iranski misiji pri Združenih narodih za komentar, vendar ni prejel nobenega odgovora. Bolj natančen seznam novinarjev je dostopen tukaj.

Število novinarjev, zaprtih po vsem svetu, je leta 2022 postavilo rekord. V letu, ki so ga zaznamovali konflikti in represija, so avtoritarni voditelji podvojili svojo kriminalizacijo neodvisnega poročanja in uporabili vse večjo krutost, da bi zadušili glasove nasprotnikov in spodkopali svobodo tiska. Takoj za Iranom je na seznamu Kitajska, ki ji sledijo Mjanmar, Turčija in Belorusija. Zapiranje novinarjev je samo en ukrep, kako avtoritarni voditelji poskušajo zadušiti svobodo tiska. Vlade po vsem svetu pilijo tudi taktike, kot so zakoni o “lažnih novicah”, uporabljajo kazensko obrekovanje in nejasno ubesedeno zakonodajo za kriminalizacijo novinarstva, ignorirajo pravno državo in zlorabljajo pravosodni sistem ter izkoriščajo tehnologijo za vohunjenje za novinarji in njihovimi družinami, še piše CPJ.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...