Iranski režim v lanskem letu usmrtil kar 834 nedolžnih ljudi

Datum:

V Iranu so lani usmrtili 834 ljudi, kar je največ od leta 2015 in 43 odstotkov več kot leto pred tem, sta v skupnem poročilu navedli organizaciji za človekove pravice s sedežema v Franciji in na Norveškem. Iranski režim obtožujeta, da z grožnjo smrtne kazni v družbi vzbuja strah in tako podaljšuje svojo vladavino.

Leto 2023 je bilo drugo v več kot dveh desetletjih, v katerem so v Iranu presegli število 800 usmrčenih, in prvo po letu 2015, ko so usmrtili 972 ljudi, sta v skupnem poročilu navedli norveška organizacija za človekove pravice v Iranu (IHRNGO) in organizacija Skupaj proti smrtni kazni (ECPM) s sedežem v Parizu.

Iranski režim s smrtnimi obsodbami zatira demokratične spremembe
Število usmrtitev, ki jih v Iranu večinoma izvajajo z obešanjem, se je glede na podatke iz leta 2022 povzpelo za 43 odstotkov. Obe organizaciji obtožujeta iranske oblasti, da smrtno kazen uporabljajo kot metodo zastraševanja v luči protestov, ki so izbruhnili septembra 2022 po smrti Mahse Amini v policijskem pridržanju.

Mahsa Amini (Foto: Twitter)

Vzbujanje strahu v družbi je edini način, da se režim obdrži na oblasti, smrtna kazen pa je njegovo najpomembnejše orodje,” je v poročilu, v katerem je številka 834 opisana kot “osupljiva”, zapisal direktor IHR Mahmud Amiri Mogadam. Opozoril je, da pomanjkanje pozornosti mednarodne skupnosti dodatno opogumlja iranski režim.

Med usmrčenimi je bilo sicer veliko pripadnikov določenih etničnih in verskih manjšin, naraslo je tudi število žensk. Avtorji poročila ob tem opozarjajo še na strm porast primerov smrtnih kazni, povezanih s prepovedanimi drogami. Slednje se je leta 2023 povečalo na 471, kar je 18-krat več kot leta 2020.

STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...