Islamska zahteva po Jeruzalemu temelji na pravljici

Datum:

Predsednik palestinske oblasti Mahmud Abbas vztraja, da je Jeruzalem “večna prestolnica države Palestine”, potem ko je predsednik Donald Trump priznal Jeruzalem kot glavno mesto Izraela. Vendar je resnica ravno obratna – palestinska država ni nikoli obstajala in Jeruzalem nikoli ni bil njeno glavno mesto.

                   

Palestinska država ni nikoli obstajala, vendar Abbas vztraja pri svoji trditvi, da je Jeruzalem tretje sveto islamsko mesto, takoj za Meko in Medino. Osnova islamske trditve o Jeruzalemu kot o islamskem svetem mestu je Mohamedovo znano nočno potovanje (Isla in Miraj). Toda to potovanje se nikoli ne omenja v koranu, kot tudi ne Jeruzalem. Prvi verz Sure 17 pravi, da je Alah poslal Mohameda iz “svete mošeje” v Meki v najbolj oddaljeno mošejo, piše Breitbart. Vendar pa v tistem času ni bilo v Jeruzalemu mošeje, če je verjeti tradicionalni kronologiji v koranu tako, da je bila “najbolj oddaljena” mošeja verjetno tista, ki ima zdaj takšno ime v Jeruzalemu. Islamska tradicija pa vztraja pri tem, da je ta mošeja v Jeruzalemu.

Osnova je naslednja zgodbica
Neverjetno, ampak za islamsko zahtevo po Jeruzalemu je podlaga celo “pravljica” iz korana – tista, ko je imel Mohamed videnje angela Gabriela, nato pa še živali, ki je bila manjša od mule in večja od osla. Ta žival je nato nesla Mohameda do templja, od koder je bil Mohamed vzet v sam raj, kjer je naletel na druge preroke, sam Alah pa mu je dal tam ukaz, da morajo muslimani moliti petkrat na dan. Kasneje je sicer Mohamed umaknil trditev, da je šlo za telesno potovanje v t. i. nebesa. Njegova žena Aiša je namreč pojasnila: “Apostolovo telo je ostalo tam, kjer je bilo, vendar pa je k Bogu ponoči odšel njegov duh.”

Foto: iStock

Ta pravljica, lahko tudi legenda, je bila prvič znana šele v poznem osmem stoletju, več kot 150 let po tradicionalnem datumu Mohamedove smrti. Vendar pa je v celoti podlaga za islamsko zahtevo po Jeruzalemu.

Vse je zakuhal mufti iz Nemčije, ki je za Hitlerja urejal muslimane
Jeruzalem za islam ni bil nikoli pomembno mesto, dokler se ni nek možak odločil, da bo tako osnoval cionizem. To je bil mufti iz Jeruzalema, Hajj Amin al-Husseini, ki je med drugo svetovno vojno živel v Berlinu in tam zaposloval muslimane, da so služili kot vojaki za naciste. Med drugim pa je uredil tudi to, da so arabski prevodi potovali v muslimanske države, v teh prevodih pa je citiral antisemitske odlomke, s katerimi je kakor upravičeval nacistično preganjanje Judov, piše omenjena stran. Po vojni pa je mufti zbiral denar po vsem islamskem svetu, da bi z njim financiral obnovo islamskega svetišča v Jeruzalemu, Kupole na gori, ter njeno streho preoblekel v zlato.

Palestinsko množično ogorčenje nad Trumpovimi besedami torej ne temelji na dejstvih, temveč zgolj na propagandi.

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...