Italija ponovno tarča migracij: V zadnjem tednu kar 11 tisoč novih ilegalcev!

Datum:

V zadnjem tednu se je v Italiji povečalo število migrantov, saj jih je tja prispelo kar 11 tisoč, polovica teh pa je Tunizijcev. V zelo kratkem času je tako prispelo večje število samoorganiziranjih ladij, ki so priplule do italijanskih pristanišč, je v izjavi za javnost povedala italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese. 

Medtem ko je italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese javnosti sporočila o valu migracij v Italijo, se je odzval tudi italijanski zunanji minister Luigi Di Maio, ki je pozval Evropsko unijo k pomoči. Po mnenju Di Maia je ključno, da se vprašanje reši nemudoma, saj bo potrebno prerazporediti prihajajoče migrante. Di Maio pa je dodatno še izrazil skrb zaradi nevarnosti za zdravje pred potencialnim širjenjem koronavirusa.

Po podatkih je v Italijo prispelo 11 tisoč migrantov, med njimi mnogi z majhnim čolnom. Svojo skrb je izrazil tudi bivši predsednik vlade Matteo Salvini, ki pravi, da so lahko potencialno okuženi s koronavirusom.  Po poročanju Breitbarta je med prišleki večina državljanov Tunizije.

Lampedusa  je italijanski otok v Sredozemskem morju, ki pa je najbližje severnoafriški obali, zato je zelo pogosta tarča za migracije. Po navedbah je tako samo v torek zvečer na otok prispelo 13 majhnih čolnov, na katerih je bilo približno 300 migrantov. Zaradi nedavnih prihodov je postal zbirni center prenapolnjen, saj lahko sprejme največ 95 migrantov, kjer pa jih je trenutno tisoč. Tamkajšnji prebivalci javno izražajo svoje nezadovoljstvo, saj so med drugim že organizirali referendum, na katerem jih je večina izglasovala zaprtje sprejemnega centra. Po statistiki sodeč jih je bilo kar 900 za zaprtje centra, le štirje pa so bili proti.

Otočani si želijo mirnega življenja, saj vidijo nastalo situacijo kot kršenje njihovih pravic. “Lampedusa se že 30 let, kljub nenehnemu kršenju najpomembnejših pravic prebivalstva in priseljencev, uporablja kot vojaška platforma za upravljanje migracij,” je dejal lokalni otoški odbor. “Vse to s sostorilstvom lokalnih uprav in z moralno ter gospodarsko izsiljevalsko strategijo v škodo lokalnega prebivalstva,” so še dodali.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...

Kako so zmerne sile pripeljale (skrajno) levico do zmage?

Razplet nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji, ki jih...