Suspenz schengenska sporazuma – vrag utegne vzeti šalo

Datum:

Vrag utegne vzeti šalo! Italijanski zunanji minister Antonio Tajani namreč slovensko vlado poziva k prekinitvi shengenskega sporazuma med državama, k vnovičnemu zaprtju meje torej. Italijanska vlada meni, da obstaja potencialna nevarnost, da se z nezakonitimi migranti, ki po balkanski poti čez Slovenijo prihajajo v Italijo, v njihovo državo infiltrirajo teroristi, povezani z džihadom in ISIS.

Medtem pa ima aktualna slovenska vlada površen, liberalen odnos do nezakonitih migracij. Podatki kažejo, da so letos v Sloveniji v prvih treh mesecih izsledili skoraj 10.000 nezakonitih migrantov, večina je prišla prek Hrvaške, kamor so jih potem vrnili 35, v Italiji pa so jih na meji s Slovenijo v prvih petih mesecih izsledili 2200, od tega so jih 1330 vrnili nazaj v Slovenijo, 118 pa zaprli.

V soboto je v italijanski javnosti odjeknila izjava Tajanija, tudi podpredsednika vlade in nosilca liste (desnosredinske) stranke Naprej, Italija na evropskih volitvah. Izjavil je: “Italija je zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo zaradi nevarnosti vdora teroristov med nezakonitimi migranti. To je zahteva, ki je krenila iz Italije proti Ljubljani in voditeljem EU.

Odziv vlade še čakamo
S tem italijanska vlada zahteva nove, odločnejše ukrepe poleg poostrenega nadzora na meji s Slovenijo, ki ga je uvedla oktobra lani, januarja letos pa podaljšala še za pet mesecev. Kako se bo odzvala naša vlada, naj bi izvedeli v teh dneh. Od sobote, ko smo Tajanijevo izjavo objavili v našem spletnem mediju, se nanjo ni nihče odzval. No, bilo je nekaj odzivov italijanske levosredinske stranke, češ da bi vnovična vzpostavitev meje škodovala skupnemu projektu Nova Gorica-Gorica, evropska prestolnica kulture 2025.

Zanimivo in hkrati strašljivo bo izvedeti, kako se bo naša vlada v zvezi z zapiranjem meje odločila. Če bi sodili po njenih dozdajšnjih potezah, bo temu nasprotovala, tako kot si na škodo lastnih državljanov prizadeva za legalizacijo marihuane, za evtanazijo in druge škodljive posledice za slovenski narod. Da bi le dobili čim več volivcev in se s tem obdržali na oblasti za svoje privilegije. Za narodov blagor jim ni mar!

Lea Kalc Furlanič

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...