Italijansko sodišče in senatorji nad Salvinija, ker kot minister ni dovolil izkrcanja ilegalnim migrantom!

Datum:

Italijanski senatorji so v sredo, 12. februarja 2020 nekdanjemu italijanskemu ministru za notranje zadeve in vodji Lige Matteu Salviniju odvzeli poslansko imuniteto. Salvinija obtožujejo, da je julija 2019 kot minister zlorabil pooblastila, ko ni dovolil vplutja v pristanišče ladji obalne straže z ilegalnimi migranti na krovu.

“Če bi moral intervenirati zaradi oportunizma ali zaradi osebnih koristi, potem se takrat ne bi odločil tako, kot sem se, saj govorimo o sodnem procesu in ne o preprostem sprehodu v parku,” je farso, ki so jo sprožili njegovi politični nasprotniki, komentiral vodja Lige Matteo Salvini.

Salvini še kot minister za notranje zadeve ni dovolil izkrcanja 116 ilegalnih migrantov, ki jih je na odprtem morju pri poskusu nezakonitega vstopa v EU in prehoda italijanske državne meje rešila ladja italijanske obalne straže. Migrante so po tednu dni nato prevzele druge države EU.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1227867014292742145?

Zdaj je sodišče v sicilijanskem pristaniškem mestu Catanii zahtevalo, da se nekdanjemu notranjemu ministru zaradi tega celo sodi. Salvinija dolžijo, da je teh 116 migrantov nelegalno pridržal na odprtem morju, zaradi česar naj bi mu grozilo najmanj 15 let zaporne kazni.

https://twitter.com/KTHopkins/status/1227948245541888000?

Senatna komisija, pristojna za vprašanja imunitete, je že januarja izdala priporočilo, naj se Salviniju poslanska zaščita zaradi sodnega procesa odvzame. Gre za svojevrsten precedens, saj je v italijanski politiki veljalo, da se ministrov za delovanje v času njihovega ministrovanja ne preganja.

“Ponosno trdim, da sem držal svoje predvolilno obljubo, kar so mnogi že pozabili, da je sploh mogoče,” je povedal Salvini. “Vsak Italijan je kljub svoji osebni preferenci vedel in ve, da je glas za Ligo in mene glas za preprečitev prihoda ilegalnih migrantov.”

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...