Iz Kazahstana poletela mednarodna ekipa astronavtov

Datum:

Na vesoljsko postajo ISS je odpotovala mednarodna ekipa astronavtov, ki bodo tam v skladu z načrti bivali kar pol leta, njihovo potovanje do postaje, pa bo trajalo dva dni. Plovilo je sicer poletelo iz ruskega izstrelišča v Kazahstanu, astronavti pa se bodo v vesolju lotili znanstvenih poskusov.  

                   

Do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) so se odpravili trije atronavti, in sicer iz ZDA, Rusije in Francije, ki bodo tam predvidoma bivali kar šest mesecev, njihovo potovanje do ISS bo dolgo približno dva dni, poroča STA. Plovilo se imenuje Soyuz MS-03 namen astronavtov pa je izvesti številne znanstvene poskuse na različnih znanstvenih področjih. Rusi sicer zadnje čase selijo svoje izstrelitvene zmogljivosti na področju svojega vesoljskega programa v Sibirijo.

Na vesoljski postaji se bodo lotili eksperimentov s področja biologije in biotehnologije
Plovilo Soyuz MS-03 s tremi astronavti je v vesolje poletelo včeraj, na krovu pa so se skupaj znašli Američanka, ruski vesoljski veteran in deseti francoski astronavt. Raketa je poletela iz Kazahstana, kjer ima Rusija svoje izstrelišče. Mednarodna skupina astronavtov je sicer namenjena do njihovega laboratorija, na vesoljski postaji pa naj bi sodelovali pri stotinah poskusov s področja biologije, biotehnologije ter drugih znanosti, navaja Collectspace.

Rusija že ima tudi novo izstrelitveno ploščad v Sibiriji
Rusija je pred približno dvemi leti svoje izstrelitvene vesoljske zmogljivosti začela prenašati v Sibirijo. Ploščad se nahaja sredi prostranih sibirskih gozdov na ruskem daljnem vzhodu. Za izgradnjo projekta je bilo sicer pred časom zaposlenih kar 4.000 delavcev, namenjen pa je tako za znanstvene raziskave, kot tudi področje vojske, navaja Air&Space.

D. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....