[Iz minute v minuto] Janša: Delovna skupina, sestavljena iz državnih sekretarjev, je že pripravila nabor ukrepov glede višjih cen energentov

Datum:

Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil seje državnega zbora, kjer odgovarja na vprašanja poslank in poslancev, ki se v današnji seji sooča z vprašanji na področju podražitve energentov.

                   

12:50 Poslanec SDS Marko Pogačnik: Z dvigom cen energentov se ne sooča samo Slovenija, ampak se srečuje EU, Evropa in svet. Cena nafte se je zvišala na svetovnem trgu in to je krivo za porast cen energentov. Opozicija pa to skuša predstaviti, kot da je zato odgovorna ta vlada. Vlada bo naredila vse, da bo zaščitila tiste najbolj ranljive skupine ljudi, ki se jih dotikajo podražitve cen. V ta namen je predstavila ukrep energetskih vavčerjev.

12:40 Poslanec SD Marko Koprivc: Sreča je, da ste cene kurilnega olja ponovno regulirali in s tem se bo poznala razlika v ceni. Pričakovali bi mnogo več ukrepov.

12:38 Poslanec Levice Boštjan Koražija: Glede na epidemijo in rast cen se bojim, da bodo cene zemeljskega plina še naprej rasle. Vavčerji bodo podpora tem velikim dobaviteljem, ki bodo na ta račun prejeli še več denarja v svoje malhe. V resnici pa ti, ki bodo koristili vavčerje ne bodo nič na boljšem zaradi višjih cen energije.

12:35 Poslanec SDS Boris Doblekar: Zakaj o energetski revščini Socialni demokrati govorite izključno takrat, ko ste v opoziciji? Kaj ste v zadnjih 20 letih naredili proti energetski revščini? Govorimo o vsem, ne samo o električni energiji.

11:50 Poslanec SDS Boris Doblekar: Če ste dobro poslušali odgovor predsednika vlade, potem ste že dobro ugotovili, da je vlada pripravljena na soočenje s to problematiko, ki ste jo danes izpostavili. Samooskrba na področju energije bi zmanjšala energetsko revščino.

11:48 Poslanka SD Bojana Muršič: Ukrepe je potrebno sprejeti takoj.

11:35 Poslanka SMC Mojca Žnidarič: Potrebno bo poleg kratkoročnih ukrepi sprejeti tudi dolgoročne, ki bodo urejale stanje na trgu. Cene nafte se v mejnih državah gibljejo podobno. Podražitve goriv so posledica stanja na svetovnih trgih. Ukrepe je potrebno sprejeti z neko pravilno mero vplivanja. Prepričana sem, da bo vlada sprejela pravilne ukrepe, da bo lahko pomagala.

11:11 Poslanec SDS Franc Rosec: Kot članica EU smo zavezani k zmanjševanju uporabe premoga in bo potrebno v naslednjih letih določiti, kako bomo nadomestili manko energije in kako to ne bo predstavljalo dodatnega bremena za gospodinjstva, kot tudi ne za gospodarstvo. Od cene električne energije je zelo pomemben faktor konkurenčnost gospodarstva. Če gledamo samo EU, je ta odvisna od uvoza električne energije v višini 60 odstotkov. Istočasno pa se je v EU povečala poraba električne energije v EU za pet odstotkov.

10:55 Poslanec Levice Miha Kordiš: Statistično v tem trenutku EU je dejansko odgovorna za osem odstotkov izpustov, ki poganjajo podnebni zlom, ampak na račun seljenje gospodarstva v tretje države sveta. Ko malo pobrskamo, ugotovimo, da je ta odstotek višji na račun dobrin, ki so bile proizvedene v državah tretjega sveta za Evropo. Niso revni tisti, ki poganjajo podnebni zlom, temveč so kapitalisti tisti, daleč največ izpustov naredijo bogati. Deregulacija cen energentov se je že zgodila pod vlado Mira Cerarja. Tržna situacija energentov tako na ravni proizvodnje, kot na ravni distribucije sta srž problema. Ta tržna situacija je sam problem. Subvencijski paketi niso dovolj, da država z državnim denarjem izda energetske vavčerje. Jedro problema to ne bo odpravilo.

10:42 Janša: Morali se boste odločiti, ali ste vsi Robert Golob, ali pa tisti, ki so socialno ogroženi zaradi visokih cen energentov. Oboje ne bo šlo.

10:39 Lani smo bili priča negativnim cenam nafte, kjer so proizvajalci dejansko plačali tistim, ki so kupovali zaloge nafte, danes je stanje na trgu popolnoma obrnjeno. Trenutna rešitev ni zamrznitev marž, ker je to minimalna stvar. To bomo naredili, ko bomo ugotovili, da se ta regulator izkorišča. Če zmanjšano maržo se nam lahko zgodi, da prodajalci ne bodo več opravljali storitve, ker se jim to ne bo izplačalo. Lahko pa znižamo davke, kar pa lahko pomeni, da bo v proračunu luknja in ne bo denarja za stvari, ki jih najbolj ranljivi potrebujejo. Okoljske dajatve obsegajo kar polovico cene goriv.

10:37 Janša: Pri nas ne morete zapreti elektrike če to ogroža človekovo zdravje.

10:35 Janša: Ko se bomo odločali o uvedbi bonov, je potrebno najprej definirati koliko in komu jih zagotoviti. Jaz upam, da bo skozi proračunsko razpravo ti okviri sprejeti.

10:21 Trenutno na evropski ravni potekajo usklajevanja in spopadi, kako ravnati pri nadaljnjih obdavčitvah neelektričnih avtomobilov in stavb glede na energetsko potrošnjo. Če se obdavčitev tega dvojega ne zamakne, bo to dodatno vplivalo na draginjo. Imejte v mislih to, ko se odločate o dveh kontradiktornih smereh.

10:18 Janša: Vzroki za podražitev energentov so sestavljeni iz treh dejavnikov. Prvi so naravni, druge so spremembe so na področju obnovljivih virov energije, pri čemer se ne ve kateri energenti bodo spadali med zelene ali ogljične vire energije. Kot tretje pa se je povečala poraba energije po krizi in so se zvišale cene energije, izboljšanja stanja na tem področju ni mogoče napovedati.

10:16 Janša: Na ravni EU smo vzpostavili inštrument Just transition fund za naslavljanje teh problemov, na voljo so sredstva za to in Slovenija jih bo uporabljala. Cene goriv so se liberalizirale na avtocestah leta 2016, ko je bila stranka SD v vladi. Ponovno smo regulirali marže pri kurilnem olju. Marže se niso dvignile in ostajajo nizke, cene goriv se niso povečale zaradi deregulacije, temveč zaradi stanja na trgu.

10:12 Poslanec SD Marko Koprivc: Cene energentov letijo v nebo. Sledi nam energetska revščina, če vlada ne bo ukrepala.

10:07 Poslanec LMŠ Edvard Paulič: “V LMŠ smo mnenja, da je današnja razprava še kako pomembna in apeliramo vlado, da interventno pripravi in predstavi nabor ukrepov s katerimi bi reševali energetsko revščino državljanov.”

9:50 Poslanec SDS Bojan Podkrajšek: V SDS se zavedamo povišanja cen energentov. Slednji je prepričan, da se je energetska kriza oblikovala na podlagi prejšnje vlade, posledice pa so vidne sedaj v mandatu te vlade. “Ta zima bo ena najbolj hudih na področju energentov, ki jo lahko skupaj rešujemo s solidarnostjo” je še dodal.

9:42 Poslanec stranke SNS Dušan Šiško: Zaradi višje cene energentov so se podražile tudi ostale dobrine.

9:40 Poslanka nepovezanih poslancev Janja Sluga izpostavlja, da so se cene nafte in bencina povečale kar za četrtino, glede na enako obdobje lansko leto. Ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku očita deregulacijo cen. “Petrol bo zvišal cene električne energije za 30 odstotkov  in dvanajst odstotkov za zemeljski plin,” je opozorila Sluga. Po njenem mnenju nam poleg zdravstvene krize grozi tudi energetska kriza, saj bo gospodarstvo trpelo zaradi višjih cen energentov. “Čim več napora moramo usmeriti v zagotavljanje lastnih energetskih virov. ” Nepovezani poslanci prav tako želijo uveljaviti uporabo energetskih bonov. Slednji bi prav tako podprli zagotovitev evropskih sredstev za zeleni prehod in reševanje energetske krize.

9:35 Poslanec DeSUS Ivan Hršak: Upokojenci predstavljajo velik delež ranljivih skupin. Energetsko problematiko je potrebno reševati na podlagi Evropske unije. Vlada se je v prvi fazi odločila za regulacijo cen kurilnega olja, v nadaljevanju pa bi to problematiko lahko reševali s pomočjo energetskih bonov. Treba je posebej poudariti, da se ob rasti cen energentov državljani poslužujejo cenejših virov ogrevanja. Nadaljnji ukrepi s strani ministra se bodo sprejemali, glede na obnašanje nadaljnjih cen na trgu.

9:25 Poslanec SAB Andrej Rajh je izpostavil, da je deregulacija cen naftnih derivatov je pokazala, da je potrebno cene na trgu kontrolirati. Zakon o kontroli cen daje vladi možnost, da ponovno regulira cene, kadar so za to izpolnjeni pogoji. Kdaj in če ne zdaj bodo za to izpolnjeni pogoji?” se sprašuje Rajh. Vstopamo v ero podražitev energentov.

9:16 Poslanec NSi Mihael Prevc je izpostavil problematiko ranljivejših skupin, predvsem gospodinjstev, ki se soočajo z nizkimi dohodki in jim grozi revščina. To problematiko si v NSi želijo reševati s pomočjo energetskega bona, ki bi bili razdeljeni med tiste, ki so prejemniki nizkih pokojnin, socialne pomoči in varstvenega dodatka. Zaradi regulacije cen bi se lahko soočali z motnjami dobave energije.

9:14 Janša: “Delovna skupina, sestavljena iz državnih sekretarjev, je že pripravila nabor ukrepov glede višjih cen energentov. Vlada jih bo sprejemala glede na situacijo, kakršna bo.” 

9:13 Janša: Višjo rast energentov je mogoče pričakovati v naslednjem letu, pri čemer bo gospodarstvo najbolj čutilo posledice, vlada pa bo v tem primeru pomagala in sprejela ukrepe zaradi podražitev.

9:11 Janša: Vlada je regulirala marže za kurilno olje in plin. Največjo težavo predstavlja rast cen na področju nafte in zemeljskega plina. Ta težava se kaže različno med državami članicami EU, ukrepe pa je potrebno sprejeti z obzirom na vsako specifično situacijo. Zgolj naštevanje kaj je neka druga država naredila ne naredi ničesar.

Predsednik vlade Janez Janša se je v ponedeljek udeležil seje Državnega zbora, kjer je odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev.  Seja traja tudi danes, poslanci pa so prednostno izpostavili energetsko krizo in pozivajo vlado k iskanju rešitev. Predsednik vlade Janez Janša izpostavlja, da se celoten svet srečuje z energetsko krizo pri čemer Janša izpostavlja, da vlada ne more regulirati vseh cen energentov.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...