[Izjava dneva] Nevladniki, ki se tako “borijo za vodo”, ob gnojni aferi Hoče-Slivnica molčijo. Ni transparentov ni demonstracij!

Datum:

Okoljske organizacije so skupaj z nevladniki v preteklosti nemalokrat skandirali: “Narave ne damo”; “Nočemo, da se izgubi glas narave” in podobne floskule. Kot kaže pa se tako imenovani “glas narave” izgublja kar z njihovo pomočjo. Nevladniki so bili popolnoma tiho ob gradnji umazanega projekta kanala C0, ki ogroža čisto pitno vodo Ljubljančanov. Tudi v zadnjih dneh niso podali ne mnenja ali potencialnih rešitev, ki bi pomagale odvračati posameznike k odlaganju odpadnega blata po različnih lokacijah po Sloveniji. 

                   

Nedavno so javnost razburili podatki o odvrženem blatu na različnih lokacijah po Sloveniji, na kar se je odzvalo tudi Ministrstvo za okolje. Slednje je že pričelo s sanacijo, da bi blato pred dežjem odpeljali stran. “Treba je to spoštovati, da imamo zdravo okolje in da takšnega pustimo tudi zanamcem,” je pojasnil Andrej Vizjak. Slednji tudi razmišlja o novi rešitvi, s katero bi sežigalnico takšnih odpadkov lahko postavili tudi v Sloveniji, saj morajo slednje vpleteni odvažati na Madžarsko, zaradi česar pa lahko pride do takšnih dogodkov, kot je bil ta, ob aferi Hoče-Slivnica.

V zadnjih dneh pa vse bolj pogosto prihaja do odvrženega blata na različnih območjih Slovenije. Sprva je bilo odvrženo v občini Hoče- Slivnica, nato še v Dramljah, včeraj pa so ga na novo odkrili v občini Šentjur. Vsekakor takšna ravnanja ogrožajo našo naravo in pitno vodo, za katero bo potekal tudi referendum. Pobudnikom referenduma in nevladnim organizacijam, ki se borijo pod sloganom za “čisto pitno vodo”, pa očitno niso mar takšni pojavi.

Spomnimo, pred letom dni so se pred hramom demokracije zbirali nevladniki, ki so na ves glas vzklikali, žvižgali in skandirali: “Narave ne damo!”, videti je bilo mogoče transparente z napisi: “Kdor grabi po naravi, bo dobil po prstih!” in “Janševa vlada okolju nevarni, ustrezno zavrzi”. Nevladnike je motila sprememba oblasti, saj jih je prejšnja dobro plačevala. Že takrat je bil naš medij kritičen, da slednjih ni bilo nikjer, ko so se gradili najbolj umazani projekt, med drugim tudi kanal C0.

NVO kot “zagovornik vlade”
Pojavlja se vprašanje, kakšna je sploh vloga nevladnih organizacij, ki dejansko dopuščajo in so tiho, ko gre za projekte, ki ogrožajo našo naravo, njihovi člani pa vzklikajo: “Protestiramo, ker nočemo, da se izgubi glas zagovornikov narave, torej tistih, ki se zavzemajo za to, da se ne proda in se ne krade dobrin, ki pripadajo vsem”; “Zdi se mi nezaslišano, da 90 odstotkov nevladnih organizacij oziroma organizacij, ki se borijo za naravo, kar čez noč izbrišeš. Tega vlada ne more narediti.”

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...