Izjava dneva: Za te rokovnjače ne bom več delal

Datum:

Odzivi na koalicijsko pogodbo nove vlade, ki jo je znani analitik in komentator dr. Peter Gregorčič označil kot Koalicijo lačnih ust (KLU), so izredni in ogorčeni. Ne samo državljani, tudi strokovnjaki in podjetniki pogodbo označujejo kot katastrofalno.

                   

Dr. Mitja Kovač z Ekonomske fakultete je včeraj dejal, da bodo posledice kmalu vidne v usihanju gospodarske rasti, eksploziji javnega dolga, nadaljnjega povečevanja strukturnih neravnovesij in brezposelnosti, nadaljnjega zaostajanja za najrazvitejšimi državami ter bega možganov in kapitala.

Državljani že dvigujejo svoje prihranke na bankah, podjetniki intenzivno iščejo poti, da bi svoje dejavnosti prenesli v druge države (Avstrijo, na Hrvaško in podobno).

Eden od obrtnikov, orodjar, pa je zapisal:
42 let delovne dobe. Kot zasebnik. Sem mislil potegniti še kakšna tri leta. Še plačati nekaj davka in prispevkov. Ne biti v breme družbi. Pri prihajajočih davkih pa bom tudi sam zaprl podjetje in v pokoj. Za te “rokovnjače” pa ne bom več delal najmanj 6 dni na teden.” (Ime obrtnika je znano uredništvu.)

Komentar ene od sledilk je bil: “Pri nas tudi. Par let do penzije, ampak bomo v takem primeru zaprli. Toliko je že prihrankov, da si vplačujemo minimalca do penzije pa verjetno rezidenstvo na hrvaški obali. Drugače bi delali in firmo ob odhodu v penzijo prodali zaposlenim, interes je bil. Sedaj bodo pa kaj?” (ostali brez dela in delovnih mest – op. ur.)

Za Golobovo koalicijo tudi kmetijstvo ni prioriteta. Golob je že napovedal dva dni v tednu brez mesa. Kaj to pomeni za kmete in živinorejo, lahko oceni vsak sam.

Kaj o novih davkih, kjer bo KLU progresivno obdavčila vse premoženje, kar pomeni, da bomo že plačane davke plačali še enkrat, meni znani podjetnik Ivo Boscarol, lahko preberete na povezavi: Napovedani davki.

Mnenje ekonomista Kovača je dostopno tukaj.

Moja-Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...