Satelitski posnetki razkrili že četrto množično morišče v Mariupolju

Datum:

S pomočjo satelitskih posnetkov je bilo registrirano že četrto mesto množičnega pokopa na območju Mariupolja. Leži v bližini osrednjega mestnega pokopališča v okupiranem ukrajinskem mestu. Zadnje vesti iz Mariupolja pa so povezane z 250 ukrajinskimi ranjenimi borci, ki so jih evakuirali na ozemlje pod rusko okupacijo. 

Posnetek še enega množičnega morišče v Mariupolju je zaokrožil v začetku marca. Razkrili so ga novinarji Radia Svoboda na podlagi satelitskih posnetkov, na fotografiji, posneti iz zraka, pa sta vidna dva jarka. Eden je daljši od 30 metrov. O odkritju množičnega morišče je 10. marca že poročala azerbejdžanska novinarka APA TV Ilage Velijeva, vendar brez navedbe natančne lokacije, poroča Radio Svoboda.

Skupina novinarjev je odkrila lokacijo kraja množičnega pokopa na podlagi podrobne analize fotografije. Ugotovila je, da je locirano v bližini zgodovinskega pokopališča “Nekropola” v središču mesta, ki je pod nadzorom ruskega okupatorja. Gre za že četrto tovrstno grobišče, ugotovljeno s pomočjo podatkov lokalnih oblasti in satelitskih posnetkov. Skupina novinarjev je poročala tudi o drugih množičnih grobiščih.

Med nekaj mesecev trajajočo rusko invazijo se je Mariupolj spremenil v velikanski grob. Umrlo je že 20 tisoč ljudi, več kot 10 tisoč pa bi jih še lahko umrlo zaradi bolezni, pomanjkanja vode, hrane in zdravil. Ob tem skušajo ruski okupatorji prikriti svoje množične zločine. Trupla zakopavajo v množična grobišča in uporabljajo mobilne krematorije, kar jasno kaže na to, da skušajo prikriti smrt več kot 20 tisoč prebivalcev Mariupolja. A novinarji se ne dajo in še naprej zbirajo dokaze o množičnih pomorih civilistov.

Upor v Azovstalu je dal Ukrajini dragocen čas za okrepitev svojih bojnih zmogljivosti
Po poročanju STA je bilo iz tamkajšnje jeklarne Azovstal evakuiranih več kot 250 ranjenih ukrajinskih borcev, in sicer na rusko okupacijsko ozemlje. 53 med njimi naj bi bilo huje ranjenih. Vojaki so bili v poslopju ujeti več kot dva meseca in bodo vrnjeni v okviru izmenjave vojnih ujetnikov.

Upor na območju poteka že mesece. Ukrajinski ranjenci so bili na območje pod nadzorom ruskih upornikov prepeljani z več kot desetimi avtobusi. Upor borcev je bil za Ukrajino izjemnega pomena za krepitev vojaških rezerv, prerazporeditve sil in nudenje pomoči partnerjev. Ukrajinske oblasti pa si prizadevajo tudi za evakuacijo preostalih borcev.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...