Izjemen odziv za ogled superračunalnika na Fakulteti za informacijske študije

Datum:

Novomeška fakulteta za informacijske študije je v ponedeljek, 16. oktobra, tradicionalno odprla svoja vrata za ogled enega izmed najzmogljivejših slovenskih superračunalnikov HPC Trdina. Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ) je v okviru dneva odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov odprla svoja vrata za ogled lastnega superračunalnika HPC Trdina.

Dogodka so se v velikem številu udeležili dijaki šolskega centra Novo mesto in vsi zainteresirani posamezniki, kjer jih je pozdravil dekan fakultete prof. dr. Matej Makarovič, ter jim predstavil fakulteto in njene študijske programe.

Vodja laboratorija za superračunalništvo, umetno inteligenco in podatkovne znanosti izr. prof. dr. Biljana Mileva Boshkoska je udeležencem dogodka podrobneje predstavila, kako Slovenija s svojim znanjem, vlaganjem v infrastrukturo in uporabo zmogljivih sistemov igra pomembno vlogo pri razvoju superračunalništva. S praktičnim prikazom uporabe superračunalnika Trdina pa so obiskovalci dobili boljši vpogled v same tehnologije in razvoj superračunalništva v Sloveniji. V zadnjem delu predstavitve so bili obiskovalci tudi povabljeni, da si pobližje ogledajo superračunalnik Trdina, vsi prisotni in željni znanja pa so bili tudi povabljeni na naslednji dan odprtih vrat superračunalnikov, ki bo ponovno prihodnje leto.

FIŠ sicer daje velik poudarek znanstvenemu delu, saj izvaja ali sodeluje pri več kot 30 projektih, kar zagotavlja kakovosten študij študentom, posledično pa visoko zaposljivost diplomantov po končanem študiju.

Nekaj fotografij s predstavitve:

Moja Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...