Egipt Evropi grozi z milijonom palestinskih beguncev

Datum:

V poročilu Financial Timesa, ki podrobno opisuje vse večji strah egiptovske vlade pred morebitno množično begunsko krizo, naj bi neimenovani uradnik dejal, da bi v Evropo poslal milijon palestinskih beguncev, če bi bili prisiljeni zapustiti Gazo.

                   

Po poročanju Financial Timesa je visoki egiptovski uradnik evropskemu kolegu rekel: “Hočeš, da vzamemo milijon ljudi? No, poslal jih bom v Evropo. Tako zelo te skrbijo človekove pravice – dobro, pa jih ti vzemi.”

Druge sosednje arabske države, od katerih imajo številne že precejšnje število palestinskih beguncev, kot je Jordanija, prav tako zavračajo sprejem več palestinskih beguncev.

“To je rdeča črta,” je novinarjem dejal kralj Abdullah II., ki vlada Jordaniji, “mislim, da je to načrt nekaterih običajnih osumljencev, da poskušajo ustvariti težave na terenu.” “V Jordaniji ne bo beguncev in v Egiptu ne bo beguncev,” je dejal.

Medtem predsednik Joe Biden opozarja, da Izrael ne bi smel zasesti Gaze, kar bi ustvarilo ovire za skoraj brezpogojno podporo ZDA Izraelu. Biden je za “60 minut” dejal, da bi bila to “resna napaka.”

Palestinski begunci v muslimanskih državah niso dobrodošli
Zahodni uradniki trenutno pozivajo Egipt, naj dovoli Palestincem prečkati mejo na prehodu Rafa. Diplomati so izjavili, da bo Egipt sicer dostavil pomoč, vendar ne bo sprejel večjega števila Palestincev. Država se sooča z gospodarsko krizo, boji pa se tudi kakršne koli notranje nestabilnosti, ki bi jo eksodus Palestincev lahko prinesel v Egipt. Zaradi zgodovine politične nestabilnosti ISIS že deluje v sinajski puščavi, kjer je območje Egipta povezano z območjem Gaze.

Jordanski kralj Abdullah II.

“Palestinski begunci niso dobrodošli v Egiptu ali Jordaniji,” opozarja jordanski kralj Abdulah II. Vodja jordanske države je dejal, da bi bili vsi načrti za vsiljevanje beguncev v sosednje države “rdeča črta”.

Izrael je ukazal vsem prebivalcem severne Gaze, naj se izselijo in odidejo v južno Gazo. Egipt sumi, da premier Benjamin Netanyahu upa, da jih bo izselil v Egipt, kar izraelska vlada zanika. Egiptovski državni mediji so dejali, da bi takšna izselitev prebivalcev Gaze “končala sanje o palestinski državi” in Izrael razbremenila njegovih pravnih odgovornosti “okupatorja”. V različnih državah Bližnjega vzhoda je že 5 milijonov palestinskih beguncev, veliko Arabcev pa živi tudi v Izraelu, saj predstavljajo 20 odstotkov prebivalstva.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...