Izjemne fotografije najbolj čarobnih kotičkov sveta

Datum:

Vsi smo že slišali za Grand Canyon v Ameriki in za Niagarske ali Viktorijine slapove. Na svetu pa je še na stotine čudovitih in čarobnih kotičkov, ki v lepoti morda celo prekašajo velika čudesa. Od krajev, kjer prebivajo vile, pa do v meglo zavitih čarobnih gozdov.

Morda nekatere od spodaj naštetih čudežnih krajev že poznate, nekateri ste jih morda že obiskali. Tisti, ki pa so vam kraji neznani, pa ob ogledu čudovitih fotografij morda dobite dobro idejo za kakšno potovanje.

10. Fairy Glen – Škotska

Foto: iStock
Foto: iStock

Fairy Glen leži na otoku Skye, ki je le rahlo oddaljen od zahodne obale Škotske. Domačini pravijo, da je to nenavaden kraj. Tam sicer ne živijo čarobne vile, a bolj kot se vzpenjate po dolini, bolj čuden postaja vaš občutek za velikost, ko se začne pred vami odkrivati dežela z majhnimi hribčki in dolinicami. Prav lahko je verjeti, da v tej miniaturni deželici živijo čarobna bitja, ki jih z našimi očmi ne moremo videti. (Vir: Skyscanner)

9. Vrtovi Marqueyssac – Francija

Foto: iStock
Foto: iStock

V Francoski pokrajini Dordogne leži mestece Vezac, v okolici katerega ležijo eni najlepših vrtov na svetu, slavni vrtovi Marqueyssac. Ti čudovito obdelani vrtovi oklepajo dvorec Chateau de Marqueyssac, ki je bil zgrajen v 17. stoletju. Za lepo urejene geometrične oblike vrta skrbijo vestni vrtnarji, ki vzdržujejo obliko vrta tako, kot je bila pred več kot 300 leti. (Vir: Wonderslist)

8. Kanjon Antelope – California, ZDA

Foto: iStock
Foto: iStock

Mati narava je pri tem čudežnem delu uporabila vse svoje čare. Kanjon Antelope je ozka soteska, ki sta jo skozi tisoče let izklesala voda in blato. Kanjon je privlačen za vsakega obiskovalca, ki ga zanimajo naravna čudesa, saj lahko v njem vidi najbolj čudne oblike, ki jih je iz skale izklesala narava. Ta ozka soteska je zelo privlačna tudi za fotografe, saj je obsijana s čudovito naravno svetlobo. (Vir: Skyscanner)

7. Oceanski jarek To Sua – Samoa

Foto: iStock
Foto: iStock

Ta rajski bazen ni, kot namiguje ime, oceanski jarek nekje globoko pod morsko gladino, ampak je naraven jašek v skali, ki je preko podzemnih rovov povezan z oceanom. To Sua leži na otoku Upolu na Samoi in je zagotovo eden od najbolj čudovitih kotičkov za drzne plavalce. Lestev je pritrjena od samega vrha pa do dna jaška, če pa ste bolj pogumni, lahko vanj skočite kar s skakalnice. (Vir: Skyscanner)

6. Kristalno turkizno jezero – Narodni park Jiuzhaigou, Kitajska

Foto: iStock
Foto: iStock

Narodni park se nahaja v dolini Jiuzhaigou, ki je del gorovja Min na robu tibetanske planote. Znan je po svojih mnogoplastnih slapovih, čudovitih jezerih in s snegom objetih gorah. Kristalno turkizno jezero je ena največjih znamenitosti narodnega parka, svoje ime pa je dobil po kristalno čisti vodi, za katero se zdi, da se je desetletja ni dotaknilo živo bitje. Obilica barv – od turkizne, modre, zelene do rumene daje jezeru njegovo nadnaravno lepoto. (Vir: Wonderslist)

5. Plitvička jezera – Hrvaška

Foto: iStock
Foto: iStock

Če ste eden od tistih, ki bi radi do konca življenja videli najlepše kraje sveta, vam ni treba iti daleč. Narodni park Plitvice leži na sosednjem Hrvaškem in je najstarejši narodni park v severovzhodni Evropi ter največji na Hrvaškem. Park leži na kraškem območju osrednje Hrvaške, kjer je voda v svoji tisočletni poti ustvarila prava čudesa. Plitviška jezera so bila ena od prvih čudes, ki jih je UNESCO uvrstil na seznam svetovne dediščine. (Vir: Wonderslist)

4. Slapovi Havasu – Narodni park Grand Canyon, ZDA

Foto: iStock
Foto: iStock

Slapovi Havasu so pravi raj na zemlji. Ti čudež narave je skrit v enem bolj oddaljenih kanjonov Arizone. Na območju slapov je tudi indijanski rezervat Havasupaj, kjer biva majhna izolirana skupina ameriških domorodcev. Člani plemena so intimno povezani z vodo, ki je za njih tudi sveta. (Vir: Wonderslist)

3. Kanjon Fjaðrárgljúfur – Islandija

Foto: iStock
Foto: iStock

Kanjon, ki se nahaja v jugovzhodnem delu Islandije blizu vasi Kirkjubæjarklaustur, je 100 metrov globok in 2 kilometra dolg, po njem pa teče reka Fjaðrá. Če vas idilična slika kanjona ne očara takoj, pa vas bo gotovo impresioniralo dejstvo, da je nastal s topljenjem arktičnega ledu skozi desettisoče let. Pred vami se odpira pravi časovni stroj, ki je nastal tisočletja pred prvimi človeškimi civilizacijami. (Vir: Wonderslist)

2. Fairy Pools – Škotska

Foto: iStock
Foto: iStock

To je že drugo čudo na tem seznamu, ki leži na otoku Skye ob obali Škotske. “Vilinska jezerca” so vrsta mrzlih, kristalno čistih jezerc in slapov, ki jih je v škotski tundri oblikovala reka Allt Coir’ a’ Mhadaidh, ki priteče s hribov Black Cullins in se izliva na ravnico Glen Brittle. (Vir: Wonderslist)

1. Narodni park Garajonay – Kanarski otoki

Foto: iStock
Foto: iStock

Ta park je kot dežela iz sanj. Skoraj vedno je zavit v meglo, ki jo prinese z Atlantika. Ko hodite pod skrivljenimi drevesi, med nežnimi cveticami in po zeleni preprogi mahu, se vam zdi, da ste v neki drugi resničnosti. Garajonay je dežela sanj, pravljična dežela. (Vir: Places you’ll see)

A. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...