Izrael: Levičarski aktivisti preplavili ulice

Datum:

Več deset tisoč protestnikov se je v spontanem izbruhu jeze odpravilo na ulice v mestih po Izraelu, potem ko je premier Benjamin Netanjahu nenadoma odpustil svojega obrambnega ministra, ker je izpodbijal njegov načrt za prenovo pravosodja. Izraelski premier Benjamin Netanjahu trdi, da bodo nove pravosodne reforme okrepile tako demokracijo kot gospodarstvo, s tem pa je velik trn v peti levici, ki poraza na preteklih volitvah nikakor ne more sprejeti.

Izraelska vladajoča koalicija je izraelsko vrhovno sodišče obtožila levičarske pristranskosti in prekoračitve pooblastil. Prizadeva si omejiti pooblastila sodišča tako, da močno omeji njegovo zmožnost razveljavitve zakonov in vladnih odločitev ter podeli knesetu več nadzora nad imenovanji sodnikov. Izraelski premier Benjamin Netanyahu je v nedeljo odpustil obrambnega ministra Yoava Gallanta, potem ko je imel ta neformalni govor med njegovim uradnim obiskom v Združenem kraljestvu. V njem je vlado pozval, naj ustavi tekoče reforme državnega pravosodja. Medtem ko so opozicija in levo usmerjeni mediji proslavljali Gallantov prelom s protokolom, je bil znotraj Netanyahujeve vladajoče koalicije pritisk, naj Gallanta odpustijo tako zaradi nelojalnosti kot zaradi nagrajevanja vojaškega dezertiranja.

Na tisoče Izraelcev, privržencev leve politike, se je podalo na ulice. Po poročanju Fox News je Izrael zdaj na robu tega, kar nekateri imenujejo “državljanska vojna” – izraz, ki ga izraelska levica pogosto uporablja, odkar je na oblast prišla Netanjahujeva koalicija. Levica poraza nikakor ne more sprejeti. Protestniki v Tel Avivu so pozno v nedeljo blokirali glavno avtocesto in zakurili velike kresove, medtem ko jih je policija skušala miriti. Izgredniki so se zbrali celo pred Netanjahujevim zasebnim domom v Jeruzalemu. Netanjahu je proteste že večkrat označil kot aktivistično akcijo levičarjev, ki se ne morejo sprijazniti z rezultati volitev novembra lani. Pravi, da bi načrt nove pravosodne reforme zajezil prekoračitev vrhovnega sodišča.

Pravosodna reforma bi okrepila demokracijo
Netanjahu trdi, da bodo nove pravosodne reforme okrepile tako demokracijo kot gospodarstvo, s tem pa je velik trn v peti levici, ki poraza na preteklih volitvah nikakor ne more sprejeti. Pravosodne reforme, ki še niso zapisane v zakon, bi poostrile politični nadzor nad imenovanji sodnikov in omejile pristojnosti vrhovnega sodišča za razveljavitev vladnih odločitev ali zakonov kneseta. Predlagani načrt bi okrepil gospodarstvo, je dejal Netanjahu in dodal, da je “pretirano sodno posredovanje v Izraelu kot pesek v kolesju izraelskega gospodarstva“.

Izraelski premier Benjamin Netanyahu (Foto: epa)

Izraelska levica trdi, da zagovarja demokracijo, vendar je večkrat uporabila nedemokratična sredstva za dosego ciljev
Kot je zapisal Breitbart News, je namen pravosodnih reform zajeziti pobegla izraelska sodišča z dodajanjem zavor in ravnotežij. Številne predlagane reforme odražajo obstoječe ustavne prakse v ZDA in drugod. Toda pravosodje je že dolgo branik izraelske sekularne, evropske elite, ki se je upirala naraščajoči politični moči izraelske verske skupnosti, pa tudi priseljencev z Bližnjega vzhoda in Afrike. Medtem ko trdi, da brani “demokracijo”, je izraelska opozicija uporabila nedemokratična sredstva, da bi ustavila državo, celo njeno vojsko, in hkrati nasprotovala reformam, ki bi povečale sodno odgovornost do zakonodaje. Gallantov govor je bil nevarna hazardna igra – tista, ki je Netanjahuja praktično spodbudila, da ga odpusti ali pa se sooči s padcem lastne vlade. Medtem grozijo grožnje potencialno jedrskega Irana in palestinskega terorja, pišejo tuji mediji.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

Nove obdavčitve: Za vrtno uto ali rastlinjak boste mogli plačati komunalni prispevek

Vlada Roberta Goloba oziroma ministrstvo za naravne vire in...

Vabljeni na Ritem srca – festival sodobne krščanske glasbe

Radio Ognjišče tudi letos pripravlja festival sodobne krščanske glasbe...

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...