Izrael pripravljen na končni obračun s Hamasom

Datum:

Izrael se pripravlja na desant na Gazo. Vzdolž meje med Izraelom in Gazo je bilo v petek slišati ogenj s težkimi mitraljezi, potem ko je bila prižgana zelena luč za območje invazije. Yoav Gallant, izraelski obrambni minister, je v četrtek obiskal vojake, nameščene ob meji z Gazo, in jim povedal, da bodo palestinsko enklavo kmalu videli “od znotraj”.

                   

Poveljnik pehote IDF je v četrtek za DailyMail.com povedal, da so pripravljeni na invazijo, in dodal, da je med njegovimi enotami “zelo visoka stopnja optimizma”. Izraelski voditelji so odločeni, da Gazo rešijo njenih vladarjev Hamasa, četudi to pomeni, da gredo od hiše do hiše v operaciji, ki bi lahko trajala leta in povzročila dodatne velike žrtve med Palestinci.

Zavrnili so razpravo o načrtih o tem, kaj se bo zgodilo v Gazi po strmoglavljenju Hamasa. Predsednik Joe Biden, ki je bil v sredo v Izraelu, je vprašal o Gazi po Hamasu in naj bi mu povedali, da so trenutno vsi viri osredotočeni na invazijo, namesto na to, kaj se bo zgodilo po tem. Toda več izraelskih politikov je omenilo ustvarjanje razširjenega demilitariziranega območja okoli meje.

Foto: epa

V zgodnjih petkovih urah je CNN-ov mednarodni diplomatski urednik Nic Robertson poročal o povečanju izraelske vojaške dejavnosti okoli meje med Izraelom in Gazo. Izraelski vojaški konvoji so vidni med premikanjem blizu območja Gaze v zgodnjih petkovih urah.

Izraelske čete so v četrtek pred invazijo patruljiranje blizu meje z Gazo
Formacija izraelskih tankov in druge vojske je bila danes nameščena blizu meje Izraela z Gazo v južnem Izraelu. “Kdor vidi Gazo od daleč, jo bo kmalu videl od znotraj. Ukaz bo prišel, obljubim vam,” je Gallant na brifingu dejal izraelskim vojakom.

Izraelski obrambni minister Yoav Gallant in ameriški sekretar za zunanje zadeve Antony Blinken. (Foto: epa)

“Za to ni odpuščanja. Samo popolno uničenje organizacije Hamas – teroristične infrastrukture, vsega, kar ima opraviti s teroristi in tistim, ki jih je poslal. Trajalo bo en teden, trajalo bo mesec, trajalo bo dva meseca, dokler jih ne uničimo. V bitki niste sami. Zaupamo vam in računamo na vas. Nadaljujte z usposabljanjem, dokler je čas.”

Na desettisoče izraelskih vojakov je nameščenih na meji za neizbežen kopenski napad na območje Gaze, kjer teroristi Hamasa zadržujejo 203 talce. V četrtek je izraelska vojska sporočila, da je uničila izstrelišče raket in predore, v izjavi so povedali, da je bilo “odstranjenih več kot 10 teroristov”.

Benjamin Netanjahu, izraelski premier, je v četrtek zbral vojake blizu Gaze in namignil, da je invazija neizbežna. Oblečen v neprebojne jopiče je obljubil, da se bodo vojaki “borili kot levi” in “zmagali z vso močjo”. Na vprašanje o premikih vojske je podpolkovnik Jonathan Conricus za CNN povedal, da je vojska pripravljena, a svoje invazije ne bo napovedala vnaprej. “Rezervne sile so pripravljene, opremljene, usmerjene v naloge in pripravljene za naslednjo fazo našega operacije,” je dejal Conricus. “Toda trenutno seveda ne bomo oglaševali, kdaj, kje in kako bomo napredovali ali izvedli ali okrepili naše vojaške dejavnosti.”

Nir Barkat, izraelski minister za gospodarstvo, je potrdil, da je bila invazija odobrena, zdaj pa je na vojski, da se odloči, kdaj bo napadla. “Izraelska vlada je sprejela odločitev, dala zeleno luč vojski, da jih izbriše, in zdaj je vse v rokah vojske,” je dejal.

Med obiskom tujih voditeljev ni pričakovati premikov izraelske vojske. Biden je Izrael zapustil v sredo zvečer, britanski premier Rishi Sunak ga je obiskal v četrtek zjutraj, nato pa odšel v Savdsko Arabijo. Biden je v četrtek zvečer nagovoril Američane iz Ovalne pisarne Bele hiše, kar je bil šele njegov drugi nagovor v Ovalni pisarni, odkar je postal predsednik.

S svojim govorom je pojasnil, zakaj sta bili izraelska vojna in bitka v Ukrajini tako ključni za ZDA. Biden je tudi pozval k izvajanju dogovora, ki ga je sklenil z Izraelom in Egiptom, da bi od petka omogočili omejeno količino pomoči v Gazo.

“Prebivalci Gaze nujno potrebujejo hrano, vodo in zdravila,” je dejal Biden v televizijskem nagovoru iz Ovalne pisarne ob vrnitvi iz Tel Aviva. Toda blizu meje Egipta z Gazo se nabirajo hrana, zdravila, čistilci vode in odeje, pri čemer naraščajo dvomi, da se bo prehod Rafa odprl, kot je bilo načrtovano.

“Upamo, da bo jutri prišlo do prehoda,” je v četrtek dejal vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Poveljnik vojske: “Hamas je potrebno izbrisati
Medtem je v Izraelu  veteranski poveljnik IDF za DailyMail povedal, da so njegove enote pripravljene ‘izbrisati Hamas’. Eliezer, major v IDF, z nadimkom Ezzy (priimka sicer ni želel izdati), je nameščen na jugu Izraela z brigado Golani – skupino rezervistov, pogosto med prvimi, ki so vpoklicani v aktivno službo. Njegova enota je zadolžena za nevtralizacijo minskih polj, ustvarjanje novih poti, zavzemanje mostišč in detoniranje eksploziva, je povedal “Brez dvoma je to drugačno kot katero koli drugo leto,” je dejal. “Toda morala je zelo visoka, zelo smo optimistični.”

Ezzy je dejal, da so teroristični napadi 7. oktobra spodbudili njegove čete. “Očitno smo prve dni doživeli začetni šok. Oromno žalovanja – vendar ni bilo veliko časa za žalovanje,” je dejal. “Nismo vedeli, kdaj bomo šli noter, mislili smo, da bomo šli v Gazo veliko prej.” “Veliko je bratstva in sčasoma se duh krepi – obstaja zelo visoka stopnja optimizma. Ne spomnim se tako enotnega Izraela. Bolj kot kdaj koli prej čutim podporo – prejemamo sporočila vzpodbude.” Dejal je, da cenijo mednarodno podporo njihovi vojni proti Hamasu.

“Čutim, da je svet enoten – to niso samo Judje, ampak vsi, ki razumejo, da obstajata dobro in zlo,” je dejal. “Izrael razume, da se bori za dobrobit tega sveta – ne le za Izrael, ampak za luč na tem svetu. Vojaki so izurjeni – hočejo vstopiti,” je dejal in dodal, da svoje dneve preživljajo s treningi in načrtovanjem na strateški in fizični ravni.

Ezzy je dejal še, da je njihova misija “jasna”, cilje invazije pa je opisal kot enostavne. “Hamas je treba izbrisati,” je dejal. “Ni argumenta – jasno je. Vedno smo vedeli, kakšne so njihove (Hamasove) namere in zdaj vemo, kakšne so njihove zmogljivosti. Vemo, da moramo popolnoma iztrebiti sovražnika, in to je tisto, kar moramo storiti. Ni znano, kdaj točno bomo vstopili. Jemljemo iz dneva v dan.”

Kmetijski minister: “Tamponska cona z Gazo se je začela na izraelskem teritoriju, to je bila napaka
Izraelski kmetijski minister Avi Dichter, ki je bil prej vodja izraelske agencije za notranjo varnost Shin Bet, je v četrtek med obiskom obmejnega mesta Sderot dejal, da bo v Gazi vzpostavljeno varovalno območje. Trenutno se varovanje izraelske meje začne nekaj sto metrov znotraj izraelskega ozemlja. Dichter je dejal, da se je to treba spremeniti, in sicer z “nikogaršnjo zemljo” med ozemljem Gaze in Izraelom, je poročal The Financial Times.

“Ne gre za to, da se je meja začela na območju Gaze kot tamponskega območja,” je povedal na srečanju za medije. “Začela se je na izraelski strani – 50 do 100 metrov v notranjosti Izraela. Razumemo, da je bila napaka, to je treba popraviti.”

6 metrov visoka mejna ograja ima trenutno varovalni pas 90 metrov, podprt z radarjem, senzorji gibanja, globokim betonskim temeljem za odvračanje predorov in opazovalnimi stolpi. Gradnja ‘pametne ograje’ se je začela po letu 2016 in je bila dokončana leta 2021. Toda 7. oktobra je Hamas začel svoje napade iz Gaze, prebil mejno ograjo in več ur divjal po Izraelu. Dichter je dejal, da prebivalcem Gaze ne bodo več dovolili, da bi se približali ograji – s čimer bi dejansko stisnili ozemlje Gaze. “Na območju Gaze bomo ves čas imeli rezervo,” je dejal. “In ne bodo mogli vstopiti. To bo požarno območje. In ne glede na to, kdo ste, se nikoli ne boste mogli približati izraelski meji.”

Izrael je pred tem vzdrževal varovalno območje znotraj Gaze, potem ko se je leta 2005 umaknil s tega pasu. Toda z leti je bila tampon cona povsem izničen. Dichter je dejal, da bo treba širino morebitnega prihodnjega varovalnega pasu določiti “glede na območje, potrebe vojske, glede na oddaljenost izraelske vojske ali izraelskih naselbin”. Dodal je: “Imamo kibuc Nahal Oz, ki je 800 metrov od meje. Zato morate na takem območju sprejeti več previdnosti.”

“Celoten obris območja Gaze nam ne dovoljuje, da bi tvegali. Videli smo, kaj se je zgodilo, ko smo tvegali. To je bila napaka, ki je ne bomo ponovili.”

Drugi izraelski uradnik je dodal: “Gaza jutri ne bo videti tako kot pred 7. oktobrom. Hamas bo razstavljen tako kot Islamski džihad, in ne bodo mogli več napasti Izraela. Kako bo to videti teritorialno – nimamo podrobnosti, toda to je naš cilj: na naši meji ne bo nobenih teroristov, kot je bilo prej.”

Izrael evakuira naselbine ob Libanonu
Izraelska vojska je danes prav tako objavila načrte za evakuacijo mesta Kiryat Shmona na severu Izraela, po dneh spopadov s teroristi Hezbolaha ob meji z Libanonom. “Pred kratkim je severno poveljstvo obvestilo župana mesta o odločitvi. Načrt bodo upravljali lokalni organi, ministrstvo za turizem in ministrstvo za obrambo,” je dejala vojska v izjavi. Libanonski Hezbolah, ki ga podpira Iran, in zavezniške palestinske frakcije so več dni izmenjevale čezmejni ogenj z Izraelom, potem ko so oboroženi pripadniki Hamasa 7. oktobra izvedli teroristični napad.

Izraelska vojska je sporočila, da njene sile še naprej ciljajo na Hezbolah, medtem ko napetosti vzdolž meje naraščajo. “IDF (Izraelske obrambne sile) so izvedle številne napade na infrastrukturo Hezbolaha, vključno z opazovalnimi točkami,” je vojska sporočila zgodaj v petek. “Poleg tega so bojna letala IDF zadela tri teroriste, ki so poskušali izstreliti protitankovske rakete proti Izraelu.”

Izraelske oblasti so začele z obširno evakuacijo civilistov na severni meji, medtem ko je območje preplavila reka rezervistov ter kolone tankov in oklepnih vozil.

Mitja Iršič

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...

Tudi to je kurban bajram

Z nedeljsko jutranjo molitvijo so muslimanski verniki pričeli s...