Izraelske obrambne sile nadaljujejo z uničevanjem Hamasove podzemne infrastrukture

Datum:

Po poročanju The Times of Israel je bilo na območju Gaze uničenih približno 130 predorov, odkar je Izrael prejšnji mesec začel svojo kopensko operacijo za razgradnjo Hamasove teroristične infrastrukture v palestinski enklavi, so v sredo sporočile izraelske obrambne sile. Po 10 urah spopadov so zavzele trdnjavo Hamasa, znano kot postojanka 17, v zahodni Jabaliji.

                   

IDF pravi, da so se vojaki proti Hamasu in operativcem Islamskega džihada borili v trdnjavi, ki je bila tako “nad zemljo kot na podzemni poti na tem območju”. Pri tem so bili odkriti številni vhodi v predore. Vojska je tudi sporočila, da so enote locirale in uničile Hamasov predor ob šoli UNRWA na območju Beit Hanoun v severni Gazi.

IDG je uspela uničiti infrastrukturo teroristične skupine, vključno s predori, kompleksi in izstrelitvenimi položaji. Po navedbah vojske je 252. divizija od začetka spopadov ubila na stotine Hamasovih operativcev, vključno z visokimi člani, v Beit Hanounu in Jabaliji. Sile pehotne brigade Nahal so zavzele tudi vadbeni tabor Hamasa v severni Gazi, ki je vključeval poligon, kjer so operativci pripravljali orožje in hrano za izvedbo napada. Znotraj taborišča je bilo najdenih več vhodov v rove. Vsi predori so bili uničeni, je sporočila IDF. Število ubitih izraelskih vojakov od kopenske ofenzive v Gazi se je v sredo povzpelo na 33, poroča omenjeni medij.

“IDF trenutno delajo na razkrivanju in uničenju Hamasove teroristične infrastrukture v Gazi, vključno s predori. Shramba vode in kisika, odkrita v predorih, kaže na priprave Hamasa na dolgotrajno bivanje pod zemljo. Od začetka vojne je bilo uničenih 130 vhodov v predore,” so zapisali na X.

Izrael je obljubil, da bo uničil teroristično skupino, ki Gazi vlada od leta 2007. Teroristična skupina Hamas je 7. oktobra napadla južni Izrael. Takrat so teroristi vdrli in ubili približno 1400 ljudi, večinoma na njihovih domovih v civilnih skupnostih in na glasbenem festivalu na prostem. Teroristi so vzeli tudi okoli 240 talcev vseh starosti, ki naj bi bili ujeti v podzemnih območjih v Gazi.

Pogajanja o talcih
Dogovor o izpustitvi velikega števila talcev, ki jih ima Hamas v Gazi, se za zdaj zdi nedosegljiv kljub aktivnim pogajanjem, v katerih sodelujejo ZDA, Izrael, Katar in Hamas. Večstranski pogovori potekajo že tedne in so do zdaj ustvarili veliko idej, vendar kakršen koli predlog, ki bi vključeval talce v zameno za premor v spopadih, ni na mizi, so povedali ameriški uradniki in drugi diplomatski viri, ki sodelujejo v pogovorih. Tiskovni predstavnik IDF kontraadmiral Daniel Hagari je dejal, da je trenutno vojaško število talcev, ki jih ima Hamas, 239.

Izrael se je na napad odzval z obsežnimi zračnimi napadi na enklavo in kasneje s kopensko operacijo, med katero so si enote bojnih inženirskih sil prizadevale očistiti poti za kopenske sile za manevriranje, lociranje in uničenje sredstev Hamasa, vključno s predori in raketnimi izstrelki. Znano je, da Hamas upravlja obsežno mrežo predorov pod enklavo za tihotapljenje blaga in orožja ter premikanje borcev. Čiščenje in podiranje teh predorov je bilo ključnega pomena za prizadevanja Izraela v boju proti Hamasu, ko poglablja in širi svojo kopensko ofenzivo. Izrael je večkrat opozoril, da močno cilja na mesto Gaza in druga območja v severni Gazi, kjer naj bi imel Hamas svoje glavne operativne baze in obsežne podzemne instalacije.

A.H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...