Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Datum:

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen vojaški rok služiti tudi študenti ješive, judovske verske šole. Po mnenju sodišča namreč ne obstaja pravna podlaga, ki bi ultraortodoksnim vojaškim obveznikom omogočala, da se služenju izognejo. Ocenjuje se, da okoli 67.000 pripadnikov ultraortodoksne judovske verske skupnosti izpolnjuje pogoje za vojaško službo.

                   

“Izvršna oblast nima pristojnosti, da bi odredila, da se zakon o varnostnem služenju za študente ješive ne izvaja,” je v sodbi zapisal sodni senat, ki je odločitev sprejel soglasno. Dodal je, da oblasti brez ustrezne zakonodaje, ki bi omogočala izjeme, morajo ukrepati in zakon o obveznem služenju vojaškega roka uveljavljati.

Senat je odredil tudi ustavitev financiranja ješiv, katerih študenti bi se izogibali služenju vojaškega roka. Izjeme pri obveznem služenju vojaškega roka so že desetletja vir političnih trenj v državi, današnja sodba pa je odziv na peticije številnih skupin civilne družbe, ki izjemam niso naklonjene.

Izraelski opozicijski politiki tako z leve kot desne strani političnega spektra pa so odločitev pozdravili. Nekateri med njimi namreč menijo, da izraelske izgube med vojno v Gazi izpostavljajo potrebo po povečanju števila vojakov, drugi pa, da je služenje državi dolžnost vsakega Izraelca. “Na vrhuncu hude vojne je breme neenakomerne porazdelitve bremen večje kot kdaj koli prej in zahteva rešitev,” je v sodbi še zapisalo sodišče.

V skladu z veljavno izraelsko zakonodajo morajo moški odslužiti tri leta vojaškega roka, ženske pa dve leti.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...