[Izredna novica] Pričela se je vojna – Ukrajina je napadena!

Datum:

Iz ukrajinske prestolnice Kijev, pristaniškega mesta na vzhodu Ukrajine Mariupol in frontne linije na vzhodu države poročajo o močnih eksplozijah, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Eksplozije so odjeknile, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vojaško operacijo v Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je razglasil vojno stanje za vso državo. Putinovo prelivanje krvi so obsodili številni voditelji. “Vse moramo narediti, da pomagamo Ukrajini pri obrambi,” pa je zapisal Janez Janša. Tudi iz EU napovedujejo nove sankcije proti Rusiji. Nov sveženj naj bi med drugim vključeval prepoved dostopa ruskih bank do evropskih finančnih trgov. Prizori iz Ukrajine pa so naravnost grozljivi, oglašajo se opozorilne sirene, poročajo o smrtnih žrtvah, pred bankomati so velike gneče, ljudje pa množično zapuščajo državo, da bi si rešili življenje. Ob tem je tudi ukrajinska soseda Moldavija razglasila izredne razmere, moldavska predsednica Maia Sandu pa sporočila, da so pripravljeni sprejeti na desettisoče ljudi, ki bežijo iz države. “Pomagali bomo ljudem, ki potrebujejo našo podporo in pomoč” je dejala. Prav tako Finska sporoča, da so pripravljeni sprejeti begunce iz Ukrajine. Število smrtnih žrtev se je povečalo na 40, med njimi tudi otrok. Po zadnjih podatkih so ruske enote že zelo blizu Kijeva, le 100 kilometrov stran.  Medtem pa Rusija in Kitajska za zaostrovanje konflikta v Ukrajini krivita zahodne države in Kijev. 

Ruski trdorokec Vladimir Putin je danes pričel vojaški napad na Ukrajino. Ukrajinske vojake je pozval, naj odložijo orožje. Napadeni naj bi bili cilji ukrajinske vojske. Po nekaterih virih so vpletene tudi beloruske sile. Ruska vojska na vzhodu Ukrajine že izvaja intenzivne napade na tamkajšnje kraje in letalska oporišča, je sporočil generalštab ukrajinske vojske. Iz Kijeva so sporočili še, da so sestrelili pet ruskih letal in en helikopter. Iz prestolnice Kijev so se oglasile tudi opozorilne sirene, prav tako v pristaniškem mestu Mariupol in mestu Kramatorsk v bližini frontne črte na vzhodu države, pa tudi iz Odese na jugu in Harkova. Opozorilne sirene so se sprožile tudi v Lvovu na zahodu Ukrajine. Prebivalci so sicer prejeli obvestilo oblasti, naj ostanejo mirni.

Volodimir Zelenski je v nagovoru na Facebooku razglasil vojno stanje po vsej Ukrajini. Sporočil je, da Rusija napada “vojaško infrastrukturo” in obmejno stražo. “Brez panike, pripravljeni smo na vse, zmagali bomo,” je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Medtem je sicer že govoril po telefonu z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so pripravljeni na “odpor proti agresorski državi” in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo ubranili ukrajinsko ozemlje. “Namen ruske ofenzivne vojaške operacije je uničiti ukrajinsko državo,” je še zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Zahodne države je pozvalo, naj “takoj” uvedejo nove sankcije proti Rusiji.

Obsodbe Rusije prihajajo iz celega sveta
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je brezsramen napad že obsodil in dodal, da ogroža življenja nedolžnih civilistov. Gre za grobo kršenje mednarodnega prava in grožnjo evro-atlantski varnosti. Kot je še zapisal, se bodo Nato zaveznice seznanile z novo vojaško agresijo. “Ukrajincem moramo ob teh grozovitih časih stati ob strani. Nato bo storil vse, kar je treba, da zaščiti in brani vse svoje zaveznike,” je še dejal. Slovaški zunanji minister Ivan Korcok je pred današnjim zasedanjem članic Nata napovedal predlog sprožitve 4. člena Severnoatlantske pogodbe, ki določa posvetovanje v primeru, če je ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere koli pogodbenice.

EU napovedala nove sankcije Rusiji
Tudi predsednika Evropske komisije Ursula von der Leyen in Evropskega sveta Charles Michel sta danes napovedala nove sankcije Evropske unije proti Rusiji, potem ko je ta sprožila invazijo na Ukrajino. Prvi sveženj ukrepov je EU sprejela v sredo. Nov sveženj naj bi med drugim vključeval prepoved dostopa ruskih bank do evropskih finančnih trgov. Von der Leynova bo na današnjem izrednem zasedanju voditeljev članic EU predstavila nov sveženj sankcij proti Rusiji, članice pa ga bodo nato hitro sprejele. Medtem pa ruski predsednik  opozarja, da bodo države, če se bodo vmešale v ruski napad na Ukrajino, doživele posledice, kot jih v svoji zgodovini še niste doživele.

Rusija in Kitajska za zaostrovanje konflikta krivita Ukrajino in Zahod
Zunanje ministrstvo v Moskvi je sporočilo, da Rusija in Kitajska za zaostrovanje konflikta v Ukrajini krivita zahodne države in Kijev. Komentarje sta po pogovorih podala ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov kitajski kolega Wang Yi. “Ministra sta izrazila skupno prepričanje, da je razlog za sedanjo krizo zavračanje Kijeva, ki ga spodbujajo ZDA in njihove zaveznice, da bi izvedel sveženj ukrepov iz Minska, ki ga je odobril Varnostni svet ZN.”

Premier Janša opravil telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom vlade
Prav tako je poljski premier Mateusz Morawiecki pozval Evropo in cel svet, da morajo ustaviti Vladimirja Putina. “Takoj se moramo odzvati na kriminalno agresijo Rusije na Ukrajino. Evropa in svobodni svet morata ustaviti Putina. Današnji Evropski svet bi moral odobriti najstrožje možne sankcije. Naša podpora Ukrajini mora biti resnična.” Na to se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki se je s tem strinjal. “Popolnoma vas podpiramo. Narediti moramo vse, da pomagamo Ukrajini pri obrambi.”

 

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da je danes opravil telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom vlade Denysom Shmyhalom. V pogovoru sta spregovorila o situaciji po ruski agresiji, ki je usmerjena v obglavljenje ukrajinske države in vzpostavitev marionetne vlade. Toda Ukrajina se bori in potrebuje vso našo pomoč. “Bitka za Ukrajino je bitka za EU,” je zapisal premier in dodal ključnik #StandWithUkraine.

“Slovenske državljane, ki se trenutno nahajajo v Ukrajini, pozivamo, da po najbližji možni poti varno zapustijo Ukrajino. Konzularno poslovanje Veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu je do nadaljnjega ustavljeno”, pa so sporočili iz zunanjega ministrstva.

Ukrajina se brani
Ukrajina je po zadnjih podatkih v Luganski regiji sestrelila še eno rusko letalo. Sedaj jih je skupno 7 strmoglavljenih. Spodaj je posnetek od  ruskega helikopterja Ka-52, ki ga je sestrelila ukrajinska vojska v Hostomelu.  V Harkovu pa so uspešno zasegli rusko vojaško vozilo.

Zaseženo rusko vozilo

Smrtnih žrtev tako vojakov kot civilistov se povečuje
Spodnji videoposnetek prikazuje surovo ravnanje nad ujetimi ukrajinskimi vojaki. Euromaidan Press pa poroča, da so Rusi med napadom zadeli tudi stanovanjske soseske.

Ukrajina je danes zaradi ruske invazije prekinila diplomatske odnose z Moskvo, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kijev je sicer že odpoklical svojega stalnega predstavnika v Moskvi na posvetovanja, potem ko je Rusija v začetku tega tedna priznala separatistični republiki Doneck in Lugansk.

Ukrajinski otroci molijo za mir v svoji državi.

Nato napovedal “dodatne korake” za krepitev obrambe zaveznic po ruskem napadu na Ukrajino
Članice zveze Nato so po ruskem napadu na Ukrajino napovedale “dodatne korake” za okrepitev obrambe zaveznic, piše v izjavi, ki so jo objavile po izrednem zasedanju v Bruslju. Ob tem so potrdile neomajno zavezanost 5. členu pogodbe zavezništva o skupni obrambi, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse. “V skladu z našim obrambnim načrtovanjem za zaščito vseh zaveznic smo se odločili za dodatne korake za nadaljnjo okrepitev odvračanja in obrambe v zavezništvu. Naši ukrepi ostajajo preventivni, sorazmerni in ne zaostrujejo razmer,” so članice Nata zapisale v izjavi. Ob tem so izpostavile, da ruska dejanja pomenijo resno grožnjo evroatlantski varnosti, da bodo imela geostrateške posledice ter da bo Nato bo še naprej sprejemal vse ukrepe, potrebne za zagotovitev varnosti vseh zaveznic. Zaveznice že nameščajo dodatne obrambne sile na kopnem in v zraku na vzhodnem krilu zavezništva ter tudi dodatne pomorske sile. Okrepile so tudi pripravljenost sil za odzivanje na krize.

Ljudje množično zapuščajo državo
Ljudje v strahu množično zapuščajo državo, zato so na mnogih krajih veliki zastoji. Na ukrajinskih ulicah je grozljiv pogled, saj ponekod že ležijo mrtvi civilisti. Sosednja Moldavija je prav tako razglasila izredne razmere, o tem razmišlja tudi Litva. Moldavska predsednica Maia Sandu je ponudila pomoč sosednji Ukrajini, in dejala, da so pripravljeni sprejeti na desettisoče ljudi, ki bežijo iz države. O uvedbi izrednih razmer bo parlament zaprosil tudi litvoski predsednik Gitanas Nauseda. Finska pa je sporočila, da so tudi oni pripravljeni sprejeti begunce iz Ukrajine.

O napadih poročajo iz teh ukrajinskih mest
V središču Kijeva sta zgodaj zjutraj odjeknili dve eksploziji, nato pa je bilo slišati zvoke siren reševalnih vozil. Iz pristaniškega mesta Mariupol, ki je največje mesto v bližini frontne črte na vzhodu Ukrajine, poročajo o topniškem obstreljevanju. V Kramatorsku, ki je še bližje frontni črti, pa so odjeknile najmanj štiri močne eksplozije. O zvokih eksplozij poročajo tudi iz pristaniškega mesta Odesa, oddaljenega približno 600 kilometrov od frontne črte. Tam je napadla ruska črnomorska flota, od koder poročajo o hudih obstreljevanjih. Kot je razvidno iz zadnjega zemljevida obstreljevanj, je ruska vojska napadla cilje po celotni Ukrajini.

Image

Britanski premier Boris Johnson je zgrožen nad dogodki v Ukrajini in je hkrati potrdil, da je že govoril z Zelenskim o naslednjih korakih. “Predsednik Putin je izbral pot prelivanja krvi in uničevanja s tem napadom na Ukrajino. Velika Britanija in zavezniki bomo odgovorili odločno,” je še dodal. Izjavo za javnost so posredovali tudi v Beli hiši. “Molitve celega sveta so z Ukrajinci, ki trpijo posledice neizzvanega in nepravičnega napada ruskih vojaških sil.” Kot so zapisali, je Putin izbral vojno, ki bo prinesla katastrofalne izgube življenj in trpljenje. Rusija je odgovorna za smrt in uničenje in ZDA ter zavezniki bodo odgovorili združeno in odločno. Ameriški predsednik Joe Biden bo nagovoril državljane in se posvetoval o nadaljnjih korakih tega nepotrebnega akta agresije proti Ukrajini in svetovnemu miru ter varnosti. “Jill in jaz moliva za hrabre in ponosne Ukrajince,” je še zapisano v izjavi ameriškega predsednika.

Ruska vojska napada tudi letalska oporišča; pošiljajo izvidniške skupine
Generalštab ukrajinske vojske je navedel, da ruska vojska izvaja intenzivne napade tudi na letalska oporišča v več krajih. Ukrajinska obmejna straža pa je sporočila, da rusko topništvo in kopenske sile izvajajo invazijo na severnih in južnih mejah. “Napadi na mejne enote in nadzorne točke izvajajo s topništvom, težko opremo in lahkim orožjem,” je zapisala obmejna straža. “Zaznati je tudi delo sovražnikovih sabotažnih in izvidniških skupin,” so pojasnili.

Foto: Twitter

Posledice ruskega napada: Skok cene nafte
Ruski napad na Ukrajino je cene nafte potisnil nad 100 dolarjev za sod. Cene nafte so poskočile, za 159-litrski sod severnomorske nafte brent je treba prvič po letu 2014 odšteti več kot 100 dolarjev. Cena sorte brent se je samo letos zvišala za 30 odstotkov, potem ko se je že lani podvojila.

https://twitter.com/W4RW4ATCHER/status/1496724034180063235?s=20&t=Ijil1XXZ2RRN3Or5Z9FFTg

https://twitter.com/AgniaGrigas/status/1496718720357466114?s=20&t=Ijil1XXZ2RRN3Or5Z9FFTg

https://twitter.com/OSINT_Ukraine/status/1496722824261771264?s=20&t=Ijil1XXZ2RRN3Or5Z9FFTg

Več sledi …

Sorodno

Zadnji prispevki

Han pri življenju ohranja insolventno družbo, ki denar pretaka v tujino

Kot smo že poročali, je podjetju Radeče papir nova...

Znana vplivnica: a se sploh zavedamo, v kakšen propad drvi ta država!

Koliko vladnih neuspehov morajo ljudje še občutiti na lastni...

[Video] Messi s prostim strelom zadel deklico

Lionel Messi, eden najboljših nogometašev na svetu, zdaj svoje...