Izredno nevarni zločinci se vračajo v Evropo

Datum:

Že pred časom so se razširile novice, da je v Evropo skupaj z migranti prišlo ali pa se vrnilo veliko pripadnikov poražene zloglasne Islamske države: približno petina od 10 tisoč borcev IS, ki so jih na severovzhodu Sirije zaprle enote sirskih Kurdov, je prišlo iz evropskih držav.

                   

Številni so se spraševali, ali bodo oblasti tem osebam dovolile še naprej živeti na ozemlju EU in tako spravljale v nevarnost poštene avtohtone državljane EU.

Danska jim odvzema državljanstvo
Za zgled je lahko Danska, ki je, kot je prejšnji teden sporočila danska vlada, dvema osebama z dvojnim državljanstvom odvzela dansko državljanstvo, ker naj bi se bili v Siriji pridružili skrajni skupini Islamska država (IS). Tako so prvič uporabili novo zakonodajo, ki so jo Danci sprejeli konec oktobra ter ministrstvu za priseljevanje in integracijo omogoča, da brez sodnega postopka odvzame dansko državljanstvo borcem IS z dvojnim državljanstvom. Posamezniki, ki so jim odvzeli državljanstvo, imajo štiri tedne časa za pritožbo na odločbo. Danske oblasti sicer niso navedle, komu so odvzeli državljanstvo. Danski mediji pa so poročali, da gre za 25-letnega moškega s turškim in z danskim državljanstvom, ki mu danske oblasti očitajo terorizem. V Koebenhavnu rojeni moški je Dansko zapustil leta 2013 in se od tedaj ni vrnil. Pri drugi osebi pa naj bi šlo za žensko, ki naj bi se bila prav tako pridružila IS.

Nasilje na Švedskem.

Pristojno dansko ministrstvo pa obravnava še dva podobna primera. Danske oblasti ocenjujejo, da je od leta 2012 najmanj 158 ljudi iz Danske odpotovalo v Irak ali Sirijo, da bi se pridružili IS. Približno 27 jih je še vedno na območju konfliktov, 12 je zaprtih. Ni jasno, koliko med njimi jih ima dvojno državljanstvo. Turško notranje ministrstvo je sporočilo, da so v domovine od 11. novembra izgnali 59 teroristov pripadnikov IS, od tega so jih 26 poslali v ZDA in Evropo. V statistiko so všteti tudi otroci. Enega so poslali tudi na Dansko, kjer so ga takoj ob prihodu aretirali.

Turčija izganja pripadnike IS
Turčija z izganjanjem terorističnih islamističnih borcev nadaljuje. Tako je 9. decembra v Francijo izgnala 11 islamističnih terorističnih borcev s francoskim državljanstvom. Ankara kritizira zahodne države, ker zavračajo sprejem svojih državljanov, ki so se pridružili skrajni Islamski skupini (IS), in ki naj bi bili, kot se domneva, večinoma priseljenci druge ali tretje generacije iz muslimanskih držav in so tako skrajna posledica neuspešne integracije. To pa še ni vse: v turških priporih je še okoli 1200 članov IS, ki so najbrž državljani katere od evropskih držav, je poročala francoska tiskovna agencija AFP, tiskovni predstavnik turškega ministrstva za zunanje zadeve Ismail Catakli pa je zagotovil, da bo Turčija izgnala prav vse: “Turčija ni zapor za državljane drugih držav na prostem ali hotel!” Turčija bo pri deportacijah teroristov vztrajala, četudi jim bodo v domovini odvzeli državljanstvo. Pa bodo evropske države to tudi res naredile oziroma kaj bodo naredile z vsemi temi nevarnimi posamezniki? Se bomo prebivalci EU sploh še počutili varne?

Nevarnost na vidiku
Na vidiku pa je spet nova nevarnost, je poročal spletni časopis Dnevno.hr, in sicer gre za to, da se v Sarajevo iz Sirije vračajo džihadisti, državljan BiH, ki so se pridružili IS. Devet moških, pripadnikov teroristične organizacije Islamska država, ki bodo v BiH prišli iz Sirije, bo aretiranih in izročenih tožilstvu BiH, takoj ko letalo pristane na sarajevskem letališču, so menda obljubile oblasti. Poleg devetih nevarnih teroristov bo iz Sirije deportiranih še sedem žensk in 15 otrok, pričakuje pa se, da se bo v BiH vrnilo še 256 teroristov.

Dnevno.hr je razkril imena teroristov, ki bodo kmalu prispeli v BiH: to so Armin Čurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Alisić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota in Armin Dželko. “Vsi bodo osumljeni kaznivega dejanja organiziranja teroristične skupine v povezavi s kaznivimi dejanji nezakonitega oblikovanja in pridruževanja paravojaškim ali vojaškim formacijam in terorizma,” je za Novosti dejal Dragan Mektić, minister za varnost BiH.

Izredno nevarni zločinci
Deveterica teroristov, ki bo prispela v BiH, spada v skupino vedranskih vahabistov Nusreta Imamovića, ki se že pet let bori za Islamsko državo. Med njimi sta najbolj nevarna Armin Čurt in Jasmin Keserović, ki sta v imenu Islamske države objavljala javna videosporočila, ki pozivajo k pobojem po Združenih državah Amerike, poroča Dnevno.hr. “Vse osebe, ki prihajajo v BiH iz Sirije, so nevarne. To so ljudje, ki so se vojaško usposabljali in sodelovali v terorističnih akcijah. Emir Markot je še posebej nevaren. Njegove slike še ni, domnevajo pa tudi, da službe niti ne vedo, kdo se skriva za tem imenom,” je dejal Dževad Galijašević, strokovnjak za boj proti terorizmu, in dodal, da bi njihova izpustitev pomenila krepitev radikalne ideologije v BiH, saj prihajajo tudi z novimi sporočili za radikalne islamiste v BiH. “Če pravosodje BiH tem devetim moškim ne izreče zaporne kazni, bo to jasno sporočilo, da so teroristi v BiH dobrodošli. Zaradi te poteze bi BiH postala »smodnik,« ki bi lahko eksplodiral v škodo Evropske unije,” je še dejal Galijašević.

Bošnjaški džihadist Jasmin Keserović. (Foto: Youtube/Printscreen)

Varnost, a ne dolgoročna
Policije evropskih držav medtem po svoje sicer skrbijo za varnost državljanov. V tem okviru so belgijski preiskovalci ob podpori Europola izvedli kibernetske napade na strežnike tiskovne agencije skrajne skupine Islamska država (IS). Napad na strežnike Amaka je bil menda uspešen, saj je v okviru operacije preiskovalcem uspelo zapreti več strani, na katerih so širili propagando IS, vendar pa preiskovalci niso neumni in ne pričakujejo, da so jih za vedno utišali. Skrajna islamistična propaganda pa ni edini problem, obstaja še eden, ki je ravno tako ali še nevarnejši za nemuslimansko prebivalstvo sveta – statistike namreč kažejo, da bodo muslimani v petnajstih letih prehiteli kristjane po številu rojstev. Kristjani so bili dolgo pripadniki najštevilčnejše religije na svetu. A kot kaže, ne bo več dolgo tako, saj število muslimanov eksplozivno narašča.

Turkinja v Nemčiji.

Do leta 2060 naj bi bil po predvidevanjih vsak tretji prebivalec na svetu musliman. Leta 2035 naj bi se na svetu rodilo več muslimanov kot kristjanov. Nič ne kaže, da bi se ta trend lahko spremenil. Razloge za takšne spremembe v demografski sliki lahko iščemo predvsem v nižji rodnosti med kristjani, kjer ima vsaka ženska v povprečju, kakor poroča Pew Research Center, samo 2,6 otroka. Povprečje med muslimankami na svetu pa je po podatkih iz leta 2017 2,9 otroka. Ob tem ne smemo zanemariti, da je najvišja rodnost med muslimani v Afriki in Aziji.

Demografska eksplozija
Številni ilegalni migranti, ki te dni prihajajo v Evropo, izhajajo iz večinsko muslimanskih držav, ki so se zaradi pomoči Zahoda znašle sredi demografske eksplozije. Prepričani, da bodo v Evropi našli deželo, kjer se cedita med in mleko, se vedno večje število odpravi na nevarno pot v prepričanju, da bodo lahko s socialno podporo, ki jo prosilcem za azil dajejo evropske države, poskrbeli za družino doma. Z drugimi besedami, evropski davkoplačevalci, ki imajo najnižjo stopnjo rodnosti na svetu, finančno podpirajo nerazvite države z najvišjimi stopnjami rodnosti. Namesto da bi skrbeli za lastno potomstvo, tako skrbimo za tujega. Kam nas bo to pripeljalo, si lahko mislimo …

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...