[Iz minute v minuto] Dan 4: V Italiji se število okuženih s koronavirusom drastično povečuje, že sedem oseb je umrlo!

Datum:

V Italiji se je število okuženih s koronavirusom povzpelo na 229. Zahodna soseda je tako postala tretja država na svetu z največ okuženimi osebami. Sedem bolnikov je že umrlo. Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, razglasili izredne razmere. Dramatično dogajanje pri zahodnih sosedih tudi danes spremljamo IZ MINUTE V MINUTO.

18:52 V lekarnah po državi zaradi velikega povpraševanja zmanjkuje zaščitnih mask.

Foto: epa

18:51 Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so danes ob najnovejšem dogajanju glede izbruha novega koronavirusa strmoglavili. Še posebej velik je bil padec v Milanu, saj je v Italiji prišlo do prvega bolj množičnega izbruha koronavirusa v Evropi. Nafta se v odzivu na dogajanje na borznih trgih spet občutno ceni.

18:29 Hrvaška bo na meji s Slovenijo začela s pregledi za ljudi, ki prihajajo iz Lombardije in Benečine, poroča tržaški Il Piccolo.

Rezultat iskanja slik za mejni prehod slovenijo in hrvaško demokracija.si

18.08 Izbruh koronavirusa na slovensko gospodarstvo še nima večjega vpliva, a ponekod se pojavljajo težave. Država zato po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška razmišlja o ukrepih, npr. o subvencioniranju čakanja na delo. Počivalšek ob tem še poudarja, da morajo morebitni ukrepi za zaščito javnega zdravja zagotavljati pretočnost blaga.

16.20 Italijanska vlada je zaradi širjenja novega koronavirusa za torek v Rimu sklicala sestanek ministrov sosednjih držav, med njimi bo tudi slovenski Aleš Šabeder. Kot je danes na novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, se bodo pogovarjali o nadaljnjih ukrepih v zvezi z novim koronavirusom.

16:05 V Italiji zaradi koronavirusa že sedem mrtvih. Okuženih je 229 ljudi.

15.30 Na Hrvaškem so okrepili sanitarne in zdravstvene ukrepe zaradi pojava novega koronavirusa v italijanskih deželah Benečija in Lombardija. V Zagrebu so danes napovedali, da bodo med drugim na mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavili zabojnike, v katerih bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi.

14:59 Število smrtnih žrtev novega koronavirusa v Italiji se je povzpelo na šest, potem ko je danes v bolnišnici v Brescii umrla bolnica z rakom iz kraja Crema, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Foto: epa

14:40 Zdravniška zbornica Slovenije je zjutraj na ministrstvo za zdravje in NIJZ naslovila pismo, v katerem med drugim opozarjajo, da številni zdravniki na primarni ravni niso seznanjeni z nobenimi ukrepi, ki naj bi jih izvajali ob morebitnem stiku z virusom. Zanima jih tudi, kakšna je razpoložljivost osebne zaščitne opreme za zdravstvene delavce.

13:18 Gimnazijci iz hrvaškega Pulja so se vrnili v domovino po sobotnem obisku beneškega festivala. Italijanska vlada je zaradi zajezitve širjenja koronavirusa v soboto zvečer sprejela ukrep o izolaciji enajstih mest v deželah Lombardija in Veneto, kamor sodijo tudi Benetke. Po poročanju hrvaških medijev učitelji in učenci, ki so se mudili na 14-dnevni ekskurziji v Italiji, po vrnitvi na Hrvaško ostajajo v izolaciji.

13:17 Zaradi širjenja okužb s koronavirusom v sosednji Italiji se bodo v Novi Gorici danes na pobudo župana Klemna Miklaviča sešli predstavniki zdravstvenega doma Nova Gorica, bolnišnice, območne enote NIJZ in mestne občine, da bi pregledali pripravljenost na Goriškem, so sporočili z novogoriške občine.

13.03 Peta žrtev koronavirusa je 88-letni moški s prebivališčem v Caselle Landi (območje Lodija, dežela Lombardija).

12:40 Novi koronavirus je v Italiji danes zahteval peto smrtno žrtev, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za 88-letnega moškega iz dežele Lombardija, poročajo italijanski mediji.

12:05 Iz Italije končno prihaja dobra novica. Zdravstveni delavci namreč menijo, da so našli tako imenovanega pacienta 0 (nič). To naj bi bil 60-letni kmet iz mesteca Vo’, ki je bil v kraju Lodi in Codogno ter tudi v baru, kamor je zahajal tako imenovani pacient 1 (38-letnik iz Codogno). Župan mesteca Vo’ Giuliano Martini je medijem sporočil, da ima možni pacient 0 simptome kašlja in gripe. Trenutno ga opazujejo in testirajo. V Vo ‘Euganeo je živel tudi Adriano Trevisan, prva italijanska žrtev koronavirusa (Covid-19).

Rezultat iskanja slik za Vo italia

12.02 Prvega okuženega z novim koronavirusom so danes zabeležili tudi v Iraku. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za iranskega državljana, študenta religije v šiitskem svetem mestu Nadžaf.

11:32 V Italiji okuženih že 217 ljudi.

11. 17 Iz Kuvajta poročajo o treh primerih okužb. “Testiranja tistih, ki so prišli iz iranskega svetega mesta Mašhad so pokazala tri potrjene primere koronavirusa,” je kuvajtsko ministrstvo za zdravje objavilo na Twitterju. Gre za 53-letnega državljana Kuvajta, 61-letnega državljana Savdske Arabije in 21-letnega Arabca brez državljanstva. O prvem primeru okužbe poročajo tudi iz Afganistana. Za boleznijo covid-19 je zbolel človek v provinci Herat, ki meji na Iran. Afganistan je sicer že v minulih dneh zaprl mejo z Iranom. Od držav v regiji so okužbe zabeležili še v Združenih arabskih emiratih, kjer imajo 13 primerov, med katerimi so sami tujci. Zadnja sta 70-letni Iranec in njegova 64-letna žena.

11.15 Novi koronavirus se iz Irana, kjer je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 12 smrtnih žrtev, širi v države v regiji. O prvih primerih poročajo iz Kuvajta, Bahrajna in Afganistana. Po podatkih iranskega ministrstva za zdravje je število smrtnih žrtev v Iranu naraslo na 12, število okuženih pa znaša 47, poročajo tuje tiskovne agencije. Poslanec iz svetega mesta Kom je vlado danes obtožil, da prikriva celotno razsežnost izbruha virusa. Zatrdil je, da je samo v Komu virus zahteval najmanj 50 smrtnih žrtev.

11:07 Oblasti na Mauritiusu, kamor je priletelo letalo iz Rima, so potnikom prepovedale izkrcanje. Izstop je mogoč le za tiste, ki sprejmejo izolacijo v dveh bolnišnicah.

10.58 V Izraelu je premier Benjamin Netanjahu sklical medresorski sestanek, kar vključuje udeležbo vodje SNAV. Odgovornost za koordinacijo ukrepov je na SNAV, ministrstvo za zdravje (MZ) in biološki inštitut imata nalogo delati na cepivu, MZ ima odgovornost za komuniciranje z javnostmi, od 3.2. je v veljavi prepoved vstopa v državo za vse nerezidente, ki so bili v zadnjih dveh tednih na Kitajskem, vsem tistim, ki lahko vstopijo in so bili na Kitajskem so odredili strogo karanteno na domu, MZ pa morajo obvestiti o lokaciji, v karanteni morajo skrbeti za zračenje, osebe, s katerimi prihajajo v stik, pa morajo nositi kirurške maske in rokavice. Začasno so ustavljeni tudi leti na in iz Kitajske.

10:48  Na severu Italije so zaradi novega koronavirua zaprti številni spomeniki in kulturne ustanove, odpovedane so tudi številne karnevalske prireditve, med drugim tudi v Benetkah. V Benetkah so danes zaprti številni muzeji v Benetkah, znamenita beneška operna hiša Fenice ter bazilika svetega Marka. Beneške vodne taksije pa posebej razkužujejo.

10.24 Na Kitajskem so zaradi izbruha novega koronavirusa preložili letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa, ki bi se moralo začeti marca. O novem datumu začetka zasedanja bo odločil stalni odbor ljudskega kongresa. Zasedanje so preložili prvič po 35 letih.

10:13 V Italiji zdravstveno osebje ne išče več tako imenovanega pacienta 0 (nič). Testi na moškemu, ki je prišel iz Kitajske in je veljal za tako imenovanega pacienta NIČ ter naj bi v kraju Codogno okužil 38-letnika, ki velja za pacienta 1, so bili negativni.. Težava je, ker je bil 38-letnik (pacient 1) v stiku z mnogimi ljudmi, katerih se niti ne spomni več dobro.

10:08 V Italiji je že 215 ljudi okuženih s koronavirusom.

09.57 Zaradi širjenja okužb s koronavirusom v sosednji Italiji se bodo v Novi Gorici danes na pobudo župana Klemna Miklaviča sešli predstavniki zdravstvenega doma Nova Gorica, bolnišnice, območne enote NIJZ in mestne občine, da bi pregledali pripravljenost na Goriškem, so sporočili z novogoriške občine. Srečanju bo sledila izjava za javnost.

09:14 Četrta žrtev je 84-letni moški iz Lombardije.

07:12 Število okužb se je včeraj, v nedeljo, glede na soboto podvojilo. Danes bodo šole za severu Italije zaprte.

00:19 V Italiji še vedno ne poznajo izvorov vseh žarišč koronavirusa.

00:10 V dežurni lekarni pri Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani je zmanjkalo zaščitnih mask.

00:09 Tako imenovanega pacienta 0 (nič), ki je povzročil številne okužbe, še niso našli. Nekateri menijo, da je za iskanje pacienta 0 že prepozno, saj so razmere v Italiji ušle izpod nadzora.

Image

00:03 Italijanska vlada je v soboto zvečer odredila izolacijo desetih mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Benečija s približno 3000 prebivalci. Italijanski premier Giuseppe Conte je izjavil, da bo razmere nadzirala policija, ki bo ljudem preprečila vhod in izhod iz mest, ki so v karanteni. Po potrebi bo na pomoč priskočila tudi vojska, je dejal po izrednem zasedanju vladnega kabineta v Rimu. “Cilj je zaščititi zdravje Italijanov,” je poudaril. Šole in univerze bodo v teh dveh deželah, Emiliji-Romanji in Piemontu ostale zaprte še cel prihodnji teden. V deželi Trentinsko-Zgornje Poadižje pa bodo zaprte do srede.

Image

00:01 Potem ko so v italijanski deželi Furlanija-Julijska krajina, ki meji na Slovenijo, zaradi koronavirusa razglasili izredne razmere, več mest na severu Italije pa so izolirali, je ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom, ki so v Italiji, svetovalo previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki se odpravljajo tja, pa svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov v ciljni destinaciji.

18.10 V Italiji potrjenih že 157 primerov okužb s koronavirusom. Italija tako postala tretja država na svetu po številu okužb (za Kitajsko in Južno Korejo).

17.45 Tretja žrtev koronavirusa v Italiji. V Lombardiji umrla ženska, ki je bila hospitalizirana.

17:40 Na območju mesta Lodi so oblasti pravkar vzpostavile tako imenovano rdečo cono. Od tega trenutka dalje so na nadzornih točkah okoli Lodija policisti, ki obveščajo voznike, da tisti, ki vstopijo v rdečo cono, jo ne bodo mogli več zapustiti. In tisti, ki zapustijo cono, ne morejo več nazaj, poroča portal 24ore.

17:31 V Italiji potrjen že 137. primer okužbe s koronavirusom.

17:20 Trgovine v Milanu (spodaj).

15:48 Virolog Roberto Burioni je prek spletne strani Medical Facts pozval vse (med njimi tudi politike), ki ljudi mirijo s prepričevanjem, da je koronavirus »malo več kot gripa«, naj ne lažejo. »Ne obravnavajte ljudi, kot petletnike,« je zapisal in dodal: »Trenutno so v Italiji poročali o 132 potrjenih primerih, od tega jih je 26 na intenzivni negi (približno 20%). To so številke, ki nimajo nobene zveze z gripo (doslej zabeleženi resni primeri so približno 0,003 odstotka vseh). Zaradi tega ne smemo dopustiti, da bi se okužbe nadaljevale. Ne zganjajte panike, vendar ne lažite.«

17:15 Trenutne razmere v Italiji. Zabeleženo 135 primerov okužbe: Lombardija (90), Benečija (26), Emilija-Romanja (9), Piemont (6) in Rim (3).

16:56 Hrvaško ministrstvo za zdravje je preventivno objavilo zloženko o koronavirusu in kako se zaščititi.

16:50 Prvi primer okužbe s koronavirusom imajo tudi v Bergamu, mestu severovzhodno od Milana, poroča portal 24ore. Na območju Bergama so zdaj potrjeni štirje primeri okužbe.

16:41 Na 43 vstopnih točkah na enajstih izolkiranih območjih je 500 policistov, poroča Corierra della sera.

16:14 Švica in Avstrija sta zaradi koronavirusa v Italiji na mejah začeli s pripravami na izredne razmere.

16.06 Predsednik SDS Janez Janša je danes vlado v odstopu ponovno pozval k ukrepanju in sklicu seje Sveta za nacionalno varnost. Več TUKAJ.

15:31 Italijani stojijo pred trgovinami, ki so odprte, in nabavljajo zaloge hrane.

15.21 Na socialnem omrežju twitter je hrvaški predsednik vlade Andrej Plenkovič objavil sporočilo, da se je danes zjutraj sestal s strokovnim osebjem za krizne razmere Ministrstva za zdravje in preveril sprejete ter načrtovane ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa na Hrvaškem. Vse z namenom zaščite varnosti in zdravja hrvaških državljanov.

15.15 Zaradi ukrepov italijanske vlade za zajezitev širjenja koronavirusa na severu države so med drugim preložene štiri nedeljske tekme nogometnega prvenstva serie A. Med preloženimi so tekme Interja iz Milana, Atalante, Cagliarija in Parme, za katere igrajo slovenski nogometaši.

14:31 Portal Libero je pozval tožilce, naj sprožijo postopke proti ministru za zdravje Speranzi in premierju Conteju, ker sta storila kaznivo dejanje zoper javno zdravje (452 člen kazenskega zakonika), saj nista pravočasno ukrepala, da bi zaustavila širjenje koronavirusa v Italiji.

14:25 Ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom, ki se odpravljajo v Italijo, svetuje, da preverijo in spremljajo stanje v tisti regiji ali kraju, v katerega so namenjeni. Nacionalni inštitut za javno zdravje pa priporoča preventivne ukrepe.

13:55 V kraju Tricesimo, severno od Vidma (Udine), so začeli nekdanje gostišče preurejati v prostore za karanteno, če pride do izbruha koronavirusa tudi v Furlaniji in Julijski krajini. V hiši bo prostora za 40 bolnikov.

13:45 Oblasti v Furlaniji in Julijski krajini so sporočile, da bodo do 1. marca zaprli univerze v Trstu in Vidmu (Udine), porola TeleFriuli.

13:39 Senator Bagnai socialistki Boldrini: “Moralno ste odgovorni za zelo teżko situacijo. Plačali boste visoko politično ceno. Na volitvah vas čaka ljudstvo, Ki ste ga najprej żalili z rasizmom In potem spravili v nevarnost. Tega se ne bo pozabilo.”

13:34 V hrvaški Reki sta trenutno dve osebi v izolaciji, v bolnišnici so ju sprejeli zaradi suma obolelosti za koronavirusom. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je po poročanju Večernjega lista tudi povedal, da pričakujejo, da se bo koronavirus v “doglednem času” pojavil tudi na Hrvaškem.

13:32 Zaradi širjenja novega koronavirusa so danes odpovedali znameniti pustni karneval v Benetkah, je sporočil predsednik italijanske dežele Benečija Luca Zaia. V Benečiji se je število okuženih s koronavirusom povzpelo na 25.

13:25 Enajst mest, ki so v Italiji v popolni izolaciji, so zastražili vojaki in policisti.

13:15 Svetniška skupina SDS zahteva sklic izredne seje pristojnega odbora MOL zaradi koronavirusa. Poziv svetniške skupine SDS si lahko preberete TUKAJ.

12:44 V Italiji s koronavirusom okuženih že 135 ljudi.

12:42 Intervju z Walterjem Ricciardijem iz WHO si lahko preberete TUKAJ.

12:21 V nekaterih krajih v Italiji (Lombardija in Benečija) so začeli zapirati trgovine. Na sliki ena od trgovin, ki so jo ljudje skoraj povsem izpraznili, saj si delajo zaloge hrane.

12:17 V Milanu bodo šole teden dni zaprte.

12:15 V Benećiji že 25 okuženih, v Italiji skupaj 122, poroča portal Il Messaggero.

11:48 Italija je postala za Kitajsko in Južno Korejo tretja država z največ zabeleženimi novimi okužbami s koronavirusom (Covid-19).

11:43 Območja v Italiji, kjer so odkrili vsaj eno okužbo s koronavirusom.

11:32 Italija se je znašla pred novo in veliko težavo. Testi na moškemu, ki je prišel iz Kitajske in je veljal za tako imenovanega pacienta NIČ ter naj bi v kraju Codogno okužil 38-letnika, ki velja za pacienta 1, so bili negativni. V Lombardiji zdaj lovijo pacienta NIČ. Težava je, ker je bil 38-letnik (pacient 1) v stiku z mnogimi ljudmi, katerih se niti ne spomni več dobro.

11:11 V Lombardiji in Benečiji so odpovedane vse športne prireditve.

11:09 Codogno, kraj s 15.600 prebivalci, 60 kilometrov od Milana, je že postal znan kot “italijanski Wuhan”.

10:58 Walter Ricciardi iz WHO je dejal, da je Italija storila hudo napako, ko ni takoj dala v strogo karanteno ljudi, ki so prišli s Kitajske. Prava razsežnost se bo pokazala šele čez dva tedna.

10:37  V Južni Koreji so danes potrdili dva nova smrtna primera in 123 novih okužb s koronavirusom. Zaradi hitrega širjenja okužb so oblasti v Seulu razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti in ukrepov, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Na Kitajskem je danes virus zahteval 97 življenj, potrdili so 648 novih primerov okužb.

10:33 Italija je postala peta država na svetu z največ zabeležinimi primeri okužbe s koronavirusom. Do večera bo najbrž prehitela Japonsko, kjer je zabeleženo 136 primerov.

10:29 Premier Conte: Conte: “Oborožene sile so pripravljene posredovati.”

10:23 V Italiji je že 112 okužb s koronavirusom.

10:15 Prizore iz Italije si lahko ogledate TUKAJ.

10:10 Prvi mož Lombardije  Attilio Fontana je pravkar izjavil, da se je številoo okuženih v Lombardiji povzoelo na 89 in da na nacionalni ravni zagotovo presega število 100, poroča portal 24ore.

09:46 Corierre della Sera poroča, da je bil na test pozitiven 17-letnik iz Valtellina, kraja na severu Lombardije (v bližini meje s Švico). Najstnik je študiral na kmetuijskem inštitutu v kraju Codogno, ki je v popolni izolaciji.

09:11 Prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge je za Repubblico dejal, da je izbruh v Italiji skrb vzbujajoč zato, ker zabeleženi primeri nimajo jasne epidemološke zgodovine, to je povezave s potovanjem na Kitajsko ali stiki z drugimi potrjenimi primeri okužbe.

08.45 Angelo Borrelli, vodja civilne zaščite, je povedal, da je zaradi koronavirusa na intenzivni negi 33 ljudi, od katerih jih je nekaj v kritičnem stanju.

07:34 Italijanski premier Giuseppe Conte je izjavil, da bo razmere nadzirala policija, ki bo ljudem preprečila vhod in izhod iz mest, ki so v karanteni. Po potrebi bo na pomoč priskočila tudi vojska, je dejal Conte v soboto zvečer po izrednem zasedanju vladnega kabineta v Rimu. “Cilj je zaščititi zdravje Italijanov,” je poudaril.

07:00 Italijanska vlada je v soboto zvečer sprejela ukrep o izolaciji enajstih mest v Lombardiji in Venetu, kjer so odpovedali tudi pustne karnevale, športna tekmovanja ter druge javne prireditve.

01:03 V Serii A so odpovedane tri nogometne tekme: Inter-Sampdoria, Atalanta-Sassuolo, Verona-Cagliari.

00:55 Koronavirus se he razširil tudi na deželo Emilijo – Romanjo. Potrdili so dva primera.

00:53 Kako hitro se povečuje število okuženih, pove podatek, da jih je bilo pred 24 urami 22, ta trenutek poročajo o 79 okuženih.

00:40 Znani italijanski novinar in urednik Vittorio Feltri je za portal Libero dejal: »Conte bo izgubil vojno. Vse, kar ostane, je, da se zaprete v hišo in začnite moliti rožni venec.« Več TUKAJ.

19:05 V Furlaniji in Julijski krajini razglasili izredne razmere, v večmilijonskem Milanu potrjen prvi primer okužbe, poroča več italijanskih medijev.

18:50 Kardiolog Blaž Mrevlje: “Napovedujem: Prvi potrjen primer koronavirusa bomo imeli ta teden. Prvi problem zaradi pomanjkanja intenzivnih postelj teden kasneje. Tretji teden pa bo štala. Pa tudi: ministra za obrambo in zdravstvo ter akademiki bodo ostali skriti kot riti.”

18:47 Število okuženih s koronavirusom (Covid-19) se je v Italiji povzpelo na 57: Lombardija (41), Benečija (12), Lazio (3) in Torino (1).

18:15 Koronavirus se širi hitreje od vseh do zdaj znanih virusov. Srhljiv grafični prikaz si lahko ogledate TUKAJ.

18:03 Prva evropska država, ki je zabeležila primer smrti zaradi novega koronavirusa, je bila sicer Francija, tam je konec preteklega tedna umrl kitajski turist.

17:50 V Neaplju so hospitalizirali 41-letnega moškega, za katerega sumijo, da je okužen s koronavirusom. Moški je povedal, da je bil v stiku z osebo, ki je prišla s Kitajske.

17:40 Italijanski Il Post poroča, da je okuženi iz Piemonta 40-letnik iz Torina, hospitaliziran je v bolnišnici Amedeo di Savoia. Po prvih informacijah je imel stike vsaj z enim okuženim iz Lombardije.

17:19 Italijanski mediji poročajo, da so v bolnišnico v Tržiču (Monfalcone) Goriški pokrajini (dežela Furlanija – Julijska krajina) sprejeli žensko, za katero utemeljeno sumijo, da je okužena s koronavirusom. Preiskave so še v teku, okužba še ni uradno potrjena.

17:09 V italiji potrjenih 55 okužb s koronavirusom.

16:40 »Prišli smo od faze uvoza virusa do avtohtonega širjenja,« pravi znani italijanski virolog Giorgio Palù, poroča Libero. Več si lahko preberete TUKAJ.

16:00 Število okuženih s koronavirusom (Covid-19) se je v Italiji povečalo na 54: Lombardija 39, Benečija 12 in Rim 3, poroča Corriere della Sera.

15:55 Po dosedanjih rekonstrukcijah izbruha koronavirusa v Italiji, je na Apeninski polotok okužbo prinesel kitajski par (66 in 67 let), ki je 23. januarja skupaj s skupino Kitajcev pristal na letališču v Milanu. Par se zdaj zdravi v bolnišnici v Rimu.

15:50 V Lombardiji so odpovedali 42 nogometnih tekem v vseh kategorijah. Povsem možno je, da bodo jutri odpovedali tudi dve nogometni tekmi v Serii A.

15:30 Lokalne oblasti v kitajski provinci Hubei, ki jo je novi koronavirus najbolj prizadel, so danes sporočile, da je 70-letni prebivalec province simptome okužbe s koronavirusom kazal šele čez 27 dni. To pomeni, da bi inkubacijska doba lahko trajala veliko dlje od dosedanjih 14 dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

15:25 Število okuženih s koronavirusom (Covid-19) je v Lombardiji naraslo na 39, v Benečiji jih je 12, poroča Corriere della Sera.

13:19 Število okuženih s koronavirusom (Covid-19) je v Lombardiji naraslo na 32, Benečija ostaja pri devetih okuženih, poroča Corriere della Sera.

12:40 Corriere della Sera poroča, da se je število okuženih v Lompabrdiji povečalo na 29, v Benečiji pa na 9.

11:33 Repubblica poroča, da je v Italiji okuženih 34 ljudi. Uradne potrditve še ni.

11:20 Italijanska Gazzetta je pravkar objavila novico, da je v Italiji okuženih že več kot 30 oseb. Uradno naj bi jih bilo za zdaj 29.

11:08 Predsednik SDS Janez Janša zaradi razmer v zvezi s koronavirusom v Italiji pričakuje sklic Sveta za nacionalno varnost in ustanovitev kriznega štaba (TUKAJ).

11:06 Portal Rense poroča (TUKAJ), da je koronavirus čisto biološko orožje in da zanj ni zdravila. Kdor se je enkrat okužil in se pozdravil, se lahko spet okuži.

10:43 Čeprav so včeraj trdile drugače, so italijanske oblasti danes sporočile, da niso več prepričane, da je 38-letni bolnik iz kraja Codogno “ničelni pacient”.

10:35 Lokalne oblasti so tudi v Cremoni zaprle vse šole. Območje, kjer so lahko okuženi s koronavirusom, se širi.

10:30 V Italiji stvari oblastem očitno uhajajo izpod nadzora.

10:15 Druga žrtev v Italiji. Umrla je ženska v Lombardiji. Uradno je v Italiji okuženih s koronavirusom (covid-19) 29 ljudi, poroča Corriere della Sera.

10:02 Minister za zdravje Roberto Speranza je napovedal, da bodo tudi v Benečiji kmalu sprejeli ukrepe, ki veljajo v Lombardiji.

09:55 Kot poroča Corriere della Sera se je število okuženih s koronavirusom (covid-19) v Lombardiji povečalo na 25, v Benečiji pa na tri.

08:59 Kitajske oblasti so sporočile, da tudi negativni rezultat na koronavirus (uradno ime je covid-19) z nukleinsko kislino ne pomeni, da človek ni okužen in da ne more okužiti drugega, poroča Global Times.

08:40 Po poročanju italijanske tiskovne agencije so razmere v državi vse slabše. V zadnjih 24 urah so odkrili 16 novih primerov okužb, skupno število okuženih je 22, en bolnik je umrl. V popolni ali delni izolaciji je že 14 italijanskih krajev.

07:00 Italijan je prvi Evropejec, ki je umrl zaradi novega koronavirusa.

03:00 “Vedno smo trdili, da lahko tudi osebe brez simptomov prenašajo virus in okužijo druge. Trdili smo tudi, da je popolna izolacija ljudi, ki prihajajo s Kitajske, edini učinkovit način, da se izognemo širjenju virusa. Pa so nam dejali, da širimo preplah in da smo fašisti,” je dejal virolog Roberto Burioni, poroča Repubblica.

02:50 Italijanske oblasti še vedno ne vedo natančno, kako je okužba prišla v Padovo in kdo je okužil 77-letnega moškega, ki je umrl. To pomeni, da je virus iz Italije lahko prišel že v Slovenijo, kar se bo najbrž pokazalo v naslednjih dneh.

02:30 O okuženih poročajo iz 32 držav. O prvih okužbah poročata tudi Libanon in Izrael.

02:00 Število potrjenih okuženih v Italiji se je povečalo na 22.

01:15 Prvi mož Benečije Luca Zaia je ukazal, da se mora testirati vseh 3.300 prebivalcev mesteca Vo’ Euganeo v bližini Padove, od koder je doma preminili Adriano Trevisan. Prav tako bodo bris vzeli vsem zaposlenim v bolnišnici Schiavonia, kjer je starejši moški umrl. Bolnišnico so popolnoma izolirali. Nihče ne more noter, nihče ne more ven. Sicer je v Benečiji trenutno pod strogim nadzorom 4.200 oseb.

00:40 Slovenska državljana, ki sta bila med potniki na ladji za križarjenje Diamond Princess, na kateri so doslej zabeležili največ okužb z novim koronavirusom izven Kitajske, bosta danes predvidoma prispela v Slovenijo. Z Japonske se vračata najprej z italijanskim letalom skupaj z drugimi državljani EU, nato prek Berlina s komercialnim letalom.

00:35 77-letni Adriano Trevisan, ki je kot prvi Italijan umrl zaradi koronavirusa, je bil upokojeni zidar. Moški, ki je bil zaradi predhodnih bolezenskih znamenj hospitaliziran že približno deset dni, je umrl v bolnišnici Schiavonia (Padova), poroča portal Ahora Roma. Adriano Trevisan je oče nekdanje županje mesta Vo’ Euganeo Vanesse Trevisan.

Umrli moški. (Slika: Ahora Roma)

00:30 Oblasti v desetih krajih na severu Italije so v petek izdale ukaz o zaprtju vseh javnih krajev, vključno s šolami, bari, pisarnami in športnimi centri. Ukrep naj bi trajal najmanj pet dni.

00:25 Ljudje iz mesta Codogno, ki je v popolni izolaciji, saj ne smejo zapustiti domov, na družbenih omrežjih poročajo, da je okuženih že najmanj 40 ljudi. Oblasti informacij za zdaj niso potrdile.

00:20 V mestu Codogno so se ulice včeraj po 16. uri povsem spraznile. V mestu živi sicer 15.000 ljudi, za kraj velja popolna izolacija.

00:14 Po poročanju Rassegne Italia oblasti še vedno ne vedo, kako je virus prišel iz Lombardije v Benečijo. Za 77-letnika vedo samo, da se je okužil v lokalu, ko je igral karte.

00:05 “Če ne bomo omejili izbruha, tvegamo, da se znajdemo v položaju Kitajske,” je dejal virolog Fabrizio Pregliasco, poroča Libero.

00:04 V Italiji je trenutno v karanteni 250 ljudi.

00.02 V Lombardiji na severu Italije so včeraj potrdili devet novih okužb s koronavirusom. Skupaj je tako v tej italijanski deželi okuženih 15 ljudi, so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa potrdile tamkajšnje oblasti. O dveh primerih okužb poročajo tudi iz Benečije, o treh primerih pa iz Lazia. Pozno sinoči je v Padovi (Benečija) umrl prvi bolnik – 77-letni Italijan. Včerajšnje dramatično dogajanje v Italiji si lahko preberete TUKAJ.

00.01 V Italiji se je z novim koronavirusom okužil 38-letnik, ki ni bil na Kitajskem. Bil pa je v stiku z Italijanom, ki se je vrnil s Kitajske. V kraju Codogno, kjer živi okuženi, so doslej našteli najmanj osem okužb, zaradi izbruha virusa pa so sprejeli več ukrepov. Med drugim so za pet dni zaprli šole, urade in športne objekte. 38-letnega Italijana so namestili na intenzivni oddelek bolnišnice v kraju Codogno pri Milanu v Lombardiji. V kraju Codogno s 15.000 prebivalci pa so zdaj potrdili okužbe še pri petih osebah. V luči zajezitve izbruha okužb na severu Italije so pristojne oblasti za najmanj 250 ljudi, ki so bili v stiku z 38-letnikom, odredile karanteno.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...