Janša, Krkovič in Črnkovič odškodnino zahtevajo od Masleše, Ferlinca, Zobec Hrastarjeve, Klajnškove in drugih, ki so vodili proces Patria

Datum:

“Zahtevamo, da država odškodnino izterja od tožilcev in sodnikov, ki so krivično tožili in sodili. BZH, Ferlinc, Klajnšek, Masleša, …”, je po objavi večine medijev, da bo trojica v propadlem procesu Patria od države zahtevala odškodnino v višini 15 milijonov evrov, na Twittterju zapisal Janez Janša.

Včeraj so osrednji mediji lansirali novico, da trojica krivično obtoženih in nato tudi obsojenih v propadlem procesu Patria, Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, zahteva skupno 15 milijonov evrov odškodnine. Vsi so tudi poročali, da omenjeni tožijo državo za odškodnino.

Vse to seveda ne drži, saj postopek še ni v fazi tožbe, prav tako pa odškodnine ne bodo zahtevali od države oziroma davkoplačevalcev, ki polnijo proračun, temveč od vseh ključnih oseb slovenskega pravosodja, ki so peljali nepravni proces Patria od začetka do njenega zastaranja.

To sta tožilca Branka Zobec Hrastar in Andrej Ferlinc ter sodniki Barbara Klajnšek, ki je sodila na prvi stopnji, člani senata višjega sodišča Milan Štrukelj, Mateja Lužovec in Silvana Vrebac Arifin, sodniki vrhovnega sodišča, ki so potrdili obsodilno sodbo višjega sodišča in kasneje zastaranje Patrie: Branko Masleša, Vesna Žalik, Damijan Florjančič, Kristina Ožbolt in Maja Tratnik. Ko je bila zadeva po ustavni pritožbi in odločbi vrnjena na okrajno sodišče, in sicer z odločitvijo, da je bila Janši, Krkoviču in Črnkoviču kršena pravica do nepristranskega sojenja, kršili pa so tudi načelo zakonitosti, je zadevo zastarala sodnica Tanja Lombar Jenko

Afera Patria je državljane v resnici stala 30 milijard evrov
Sodni postopek afere Patria, ki se je končal z zastaranjem zoper vse tri obdolžene, je državo stal 95.218 evrov. Od tega bo večji del stroškov, 95.210 evrov, kril sodni proračun, osem evrov pa neposredno državni proračun, čeprav bi morali sodniki, ki so peljali ta proces, tega plačati iz svojih žepov. Seveda se pri končni ceni ne upošteva celotne škode, ki jo je povzročilo sodstvo državi in državljanom: zaradi političnih posledic in zmage levice na trojnih volitvah po letu 2008 se je država zadolžila za več kot 30 milijard evrov, medtem ko je nematerialna – moralna škoda za prizadete v resnici neizmerljiva.

Ponujena jim je bila smešno nizka odškodnina
Črnkovič, ki je bil v zaporu 184 dni, zahteva nekaj več kot 13,4 milijona evrov. Janša, ki je bil nezakonito zaprt 145 dni, zahteva 900.000 evrov, Krkovič, ki je bil v zaporu 259 dni, pa 600.000 evrov, so za STA povedali na državnem pravobranilstvu. Pri zahtevi Janše in Krkoviča gre večinoma za odškodnino zaradi nezakonitega zapora, pri Črnkoviču pa je večina zahtevane odškodnine zaradi poslovne škode, ki je bila povzročena njegovemu podjetju.

Vsi trije so po navedbah radia zavrnili prve poravnalne ponudbe državnega pravobranilstva, ki so bile precej nižje od njihovih zahtevkov. Po besedah Krkovičevega zagovornika Jožeta Hribernika je bila njegovi stranki ponujena “smešno nizka” odškodnina, in sicer 35.280 evrov. Po navedbah radia vsi trije pravobranilstvu trenutno predlagajo, naj jim ponujeni znesek izplača kot prvi del izplačila. Sicer pa čakajo novo ponudbo, v skrajnem primeru bodo šli v tožbo, je poročal Radio Slovenija.

Trojica je bila namreč pravnomočno obsojena na zaporne kazni v zadevi Patria in je del kazni že prestala. Leta 2015 pa je ustavno sodišče obsodilno sodbo razveljavilo in primer vrnilo v ponovno sojenje tik pred zastaranjem. Vrhovno sodišče je zastaranje potrdilo februarja 2017.

Patria je stranko SDS stala zmage na volitvah
Že septembra so iz SDS sporočili, da tožijo državo za 886.257,37 evra zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014. Janša je bil namreč pozvan na prestajanje zaporne kazni 20. junija 2014, volitve pa so bile 13. julija 2014. “Vsakomur je jasno, da je bila ta sodba v funkciji volitev, saj je bilo zaradi nezakonitega prestajanja zaporne kazni predsedniku SDS onemogočeno sodelovanje v predvolilni kampanji,” so opozorili v stranki.

“Če do protipravnega ravnanja v procesu Patria ne bi prišlo, bi stranka SDS na predčasnih volitvah leta 2011 in leta 2014 dobila vsaj tako visok odstotek glasov, kot na volitvah leta 2008,” so ocenili.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...