[Video] Ko je Janša marca 2020 prevzel mandat, je dobil poročilo na osmih listih; “naše poročilo ima preko 200 strani”

Datum:

Po izvolitvi in zaprisegi vlade v DZ je dosedanji predsednik vlade Janez Janša svojemu nasledniku na premierskem stolčku Robertu Golobu predal vladne posle. Poslanci državnega zbora so namreč danes s 53 glasovi za in 28 proti potrdili ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob. Slovenija je s tem dobila 15. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Vladno ekipo so podprli poslanci Svobode SD, Levice in poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath, poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža se glasovanja ni udeležil.

Približno dveletni mandat tretje Janševe vlade so med drugim zaznamovali boj z epidemijo covida-19 in blaženje njenih posledic, predsedovanje svetu EU.

Janševa vlada je Slovenijo gradila
V času dveh let smo dosegli mnoge zmage, ki bodo Slovenijo pospremile na pot največjega investicijskega cikla v zgodovini. V kratkem bo v vsakem kraju videti sadove našega dela, v mnogih so že vidni. Proračun za leti 2022 in 2023 namenja denar za šole, vrtce, bolnišnice, stanovanja, domove starejših, ceste, vodovode v višini naložb, ki jih v te namene v Sloveniji še ni bilo,” ob koncu mandata dejal premier Janez Janša.

V težkih okoliščinah, ki niso primerljive z nobeno poosamosvojitveno vlado, smo koalicijski partnerji res dobro opravili svoje delo. Naše sodelovanje in zaupanje se je skozi težavne situacije le še okrepilo in poglobilo. Kljub pritiskom, grožnjam in medijskemu linču v času, ko smo z zamudo marca 2020 tudi v Sloveniji razglasili epidemijo, smo koalicijske partnerice pokazale svojo državotvornost in naroda nismo pustile na cedilu. Epidemija, predsedovanje, energetska draginja, vojna v Ukrajini in številni drugi izzivi so v dveh letih od vseh nas terjali izjemne napore,” je še dodal.

Kaj nas torej čaka, kaj lahko pričakujemo od nove vlade? Prav gotovo višje davke, očitno pa tudi socialistično omejevanje svobode in demokracije. Predstavnika SDS in NSi Anže Logar in Vida Čadonič Špelič sta danes v razpravi v ločenih predstavitvah stališč poslanskih skupin med drugim izrazila kritičnost do nekaterih ministrskih kandidatov nove vlade. Med drugim sta jim očitala pomanjkanje strokovnosti. Tudi nadaljnjo razpravo so opozicijski poslanci v veliki meri namenili vprašanju kompetentnosti novih ministrov.

Golobu se očitno zelo mudi
 Že prva seja vlada po primopredaji bo namenjena kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev pa tudi direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in generalnega direktorja policije. Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo po večini potekale v četrtek.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...