Janša: Upokojencev na trg ni pripeljal Pavle Rupar, ampak Robert Golob

Datum:

“Zdaj so se kriteriji spustili, ko so protestirali poklicni gasilci, ulica naenkrat ni bila več mesto za izražanje demokratičnih mnenj – še eno leto nazaj pa je bil to višek demokracije. Zdaj se pečejo na ognju, ki so ga sami kurili. Vrtijo se na ražnju, ki so ga sami postavili. Videl sem zajca, ki se vrti na ražnju, nisem pa še videl zajca, ki bi sam zakuril ogenj, na katerem se peče. To se zdaj dogaja Golobovi vladi,” je v oddaji 24ur Zvečer nekdanji premier in predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša opisal dogajanje v času vlade Roberta Goloba.

“Po kitajskem koledarju smo v letu zajca, po slovensko pa bo to leto zajca na ražnju. Kdo bo na ražnju,” je sinoči zanimalo voditelja oddaje 24ur Zvečer, v kateri je gostoval nekdanji premier Janez Janša. Predsednik največje opozicijske stranke je pojasnil besede, ki jih je pred dnevi izrekel ob 34. obletnici stranke SDS. “To vse drži,” je potrdil Janša in še pripomnil, da bi bilo bolj razumljivo, če bi objavili tudi prvi del njegove izjave. “Če pogledamo tri leta nazaj, še preden smo si sestavili vlado, na začetku pandemije, so se začeli protesti v Ljubljani, ki so bili potem celo dvakrat tedensko,” je spomnil Janša, ki je še povedal, da je imela na teh protestih policija velike probleme, da je zavarovala premoženje ljudi, napadli so medijsko hišo, snemalce, novinarje, zaprli obvoznico, ogrožali tujo delegacijo, ko je Slovenija vodila EU. Potem pa je prišla ta oblast, ki je te proteste spodbujala in kurila in zdaj je v postopku 13 policistov, ki so tedaj varovali red in mir, življenje in varnost ljudi.

Vsaka vlada se sooča s protesti in naloga vsake vlade je, da zavaruje nedolžne, red in mir, pravi: “Zdaj so se kriteriji spustili, ko so protestirali poklicni gasilci, ulica naenkrat ni bila več mesto za izražanje demokratičnih mnenj – še eno leto nazaj pa je bil to višek demokracije. Zdaj se pečejo na ognju, ki so ga sami kurili. Vrtijo se na ražnju, ki so ga sami postavili. Videl sem zajca, ki se vrti na ražnju, nisem pa še videl zajca, ki bi sam zakuril ogenj, na katerem se peče. To se zdaj dogaja Golobovi vladi,” je Janša opisal trenutno stanje v Sloveniji. Prihaja pa tudi leto bumerangov in zarečenega kruha: “Ob tem, ko se je z ulico rušilo prejšnjo vlado v zelo težkih razmerah, ko je bila covidna kriza, se je delilo tudi bombastične obljube,” je nekdanji premier spomnil na nekaj obljub aktualne koalicije, ki se dejansko peče na ognju nekega porušenja reda in bombastičnih obljub, med drugim tudi javnega sektorja, ki so mu obljubljali vse živo.

Voditelj oddaje Uroš Slak je Janši očital, če se mu ne zdi, da se je lotil podobne taktike, kot jo ima po njegovih besedah sedanja vlada – na čelo civilne družbe, ki se zavzema za pravice upokojencev, je namreč stopil nekdanji poslanec SDS Pavle Rupar. “Upokojencev na trg ni pripeljal Pavle Rupar, ampak Robert Golob,” je odgovoril Janša, ki je prepričan, da bo čez nekaj mesecev vsem jasno, da ne gre za isto stvar. “Eno je, ko protestira razvajena ljubljanska kolesarska elita, drugo je, če protestira na sto tisoče tistih, ki so prizadeti,” je poudaril, še pred tem pa pripomnil, da nikoli ni trdil, da je Rupar apolitična oseba, po drugi strani pa dominantni mediji tudi nikoli niso izpostavljali, da je ustanovitelj Inštituta 8. marec Simon Maljevac, ki je sedaj minister za solidarno prihodnost.

Glede pokojnin je Slak v oddaji predvajal včerajšnjo Golobovo izjavo na redni seji DZ, ko je spomnil na koalicijsko zavezo, da bo najnižja pokojnina znašala 700 evrov. Janša je opozoril, da v koalicijski pogodbi piše tudi še kaj drugega, med drugim, da bo pokojnina 10 odstotkov nad pragom revščine – kar je sedaj skoraj 900 evrov, ko so dvignili minimalno plačo. “Če bo šla vlada v to smer, jo bomo z veseljem podprli,” je napovedal Janša, ki zaenkrat sicer še ni videl nobene časovnice, programa ali predloga zakona.

Voditelja je še zanimalo, ali lahko združevanje na desni sredini pripelje do tega, da bomo imeli v prihodnje v Sloveniji samo dve veliki stranki. “V Sloveniji že imamo dve veliki stranki, kajti vse ostale stranke so manjše od 10 odstotkov v DZ. Da bi bil DZ sestavljen samo iz dveh strank kot v ZDA ali Veliki Britaniji, pa v tem volilnem sistemu praktično ni mogoče. V tem volilnem sistemu bo vedno več strank kot dve,” je pojasnil Janša, ki je glede priključitve stranke Franca Kanglerja med drugim povedal, da če bi povezava Povežimo Slovenijo na zadnjih volitvah prišla v DZ – izpadla je namreč za manj kot za odstotek – bi bila slika sedaj precej drugačna, saj v DZ ne bi prišla Levica. Na vprašanje, ali je ustanovitev stranke Anžeta Logarja v bistvu njegov skrivni načrt, je Janša odvrnil, da o taktičnih ali strateških načrtih ne razpravljajo po studiih.

Glede ukinitve samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve je nekdanji premier dejal, da gre za poskus ukinjanja, degradacijo rezultatov slovenske osamosvojitve, muzej je zgolj simbol. “Danes je tudi obletnica izida 57. številke Nove revije, ker je bil objavljen nacionalen program slovenske osamosvojitve in demokratizacije – brez tega programa ne bi bilo niti državnega zbora niti predsednice DZ,” je še komentiral dejstvo, da je Urška Klakočar Zupančič raje izbrala govor ob obletnici izbrisanih. Kakšno politiko bo vodil v prihodnje? Ali drži, da je stranka SDS pripravljena podpreti obrambno resolucijo, s katero bi vlada do leta 2040 zagotovila izdatnejša sredstva za posodobitev vojske?  “Mi bomo podprli vse ukrepe za krepitev obrambne moči Slovenije v tem času, ki je poln tveganja in negotovosti in podprli bomo tudi vse druge dobre ukrepe te vlade,” je poudaril Janša in dodal, da bodo v stranki SDS tako ravnali ne glede na to, da se jih zmerja s fašisti in z mračnimi silami. “Ker smo stranka, ki je zrasla iz boja za Slovenijo in bomo tudi v prihodnosti delali za Slovenijo,” je bil jasen.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...