Janšev obisk v Kijevu na naslovnici Wall Street Journala, Sandi Češko pa ni opazil nič posebnega

Datum:

Predsednik strokovnega sveta za gospodarstvo v SD Sandi Češko je na četrtkovem predvolilnem soočenju poudaril, da zagovarja prepričanje, da se podpre Ukrajino, a da je vprašanje, koliko je bil odhod Janeza Janše v Kijev sploh koristen za celotno situacijo. Kot pravi, je prebral komentarje Finacial Timesa in Wall Street Journala, pa ni zasledil nič posebnega. Glede na to, da se Financial Times osredotoča na poslovne in gospodarske aktualne zadeve, ne čudi, da o obisku ni bilo govora, a nikakor to ni mogoče trditi v primeru Wall Street Journala. Novica o obisku se je namreč znašla kar na naslovnici!

Če obisk premierjev Janeza JanšeMateusza Morawieckija in Petra Fiale ne bi bil nič posebnega, se zgodba podkrepljena s fotografijo, zagotovo ne bi znašla na sami naslovnici. Da gre za pomemben obisk, so s svojim poročanjem potrdili svetovni mediji kot sta BBC in CNN, Bild. CNN je v pogovoru z generalom Clarkom (bivšim poveljnikom Nata) obisk treh premierjev v Kijevu primerjal z obiskom Londona med II. svetovno vojno. Clark namreč meni, da je za obisk potreben izreden pogum in za Ukrajino pomeni zelo močno podporo. 

Foto: Twitter

Socialni demokrati sodeč po izrečenem v teh dneh nikakor ne zmorejo priznati, da obisk Kijeva v času obleganja predstavlja eno največjih dejanj zunanje politike v zgodovini. Predsednica stranke in evropska poslanka Tanja Fajon navkljub številnim pohvalam in odobravanju s strani tujih voditeljev ni zmogla ostati tiho, če se že z vsem skupaj ne strinja. “Med kolegi Socialdemokratske stranke Nemčije v Bundestagu so odzivi na obisk Janše v Kijevu mešani, od napačnega signala do znamenja solidarnosti. A s prevladujočo oceno, da je škoda, ker je med prvimi na obisku prav zaveznik taistih rušiteljev miru, demokracije. Farsa, da bi pozabili, na kateri strani so,” je namreč zapisala in povrhu Janšo obtožila avtokracije in antidemokracije.

S svojo držo je Fajonova, ki je sicer nenaklonjena tudi dajanju pomoči Ukrajini v obliki orožja, pokazala, da enostavno niso zmožni pustiti svoje mržnje ob strani, s tem pa so se nedvomno znašli na napačni strani zgodovine. Še posebej v luči dejstva, da je bil obisk organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Čistega vina pa je Fajonovi kaj kmalu nalil tudi sam nemški kancler in njen socialdemokratski “kolega” Olaf Scholz, ki je obisk teh premierjev v Ukrajini pozdravil.

Kot je mogoče videti, je Sandi Češko krepko brcnil v temo, ko je spregovoril glede poročanja o obisku v Wall Street Journalu. “Pozitivno je, da damo podporo, je pa vprašanje prioritet, kam usmerimo našo energijo, naše resurse, kdo je najbolj potreben pomoči,” je še dejal in begunce izpostavil kot tiste, ki so najbolj potrebni pomoči. “Mogoče bi bil bolj koristen obisk v Budimpešti, kjer bi Janša svojega mentorja prepričal, da bi bil malo bolj aktiven tudi v tej vojni situaciji, ki se dogaja v Ukrajini. Pa nekako ne slišimo ničesar,” je še dodal kot tipičen Socialni demokrat, ki je temo zlorabil v notranjepolitične namene. To je seveda povsem neprimerno, saj Madžarska sprejema begunce z odprtimi rokami, pomaga s humanitarno pomočjo. Omenjena pripomba pa ne čudi glede na to, da so v SD že lagali, da Orban ne dovoli prevoza orožja preko Madžarske. Ne dovoli ga namreč, če je dogovor bilateralen, če je to usklajeno z Natom in EU pa ga.

Če laž ne vem kolikokrat ponoviš, ta še ne bo postala resnica. Naravnost žalostno je, da so nekateri tako obsedeni s političnim bojem pred volitvami, da se zatekajo k nekim argumentom, ki z realnostjo nimajo kaj veliko skupnega. Živimo v težkem času, zato je na mestu, da je politika poenotena in da dela v dobrobit miru in varnosti, s tem pa tudi blaginje.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...