Veseli dan za upokojence: Danes bo izplačan solidarnostni dodatek, še ta mesec pa bodo prejeli višje pokojnine

Datum:

Tako kot lani je tudi letos načrtovana izredna uskladitev pokojnin, kar so danes tudi potrdili poslanci v državnem zboru. Izredna uskladitev pokojnin bo v višini enega odstotka za upokojene osebe po letu 2012, za 1,7 odstotka bo uskladitev za upokojence upokojene v letu 2011 in v višini 3,5 odstotka za osebe upokojene do vključno leta 2010. Višji zneski bodo izplačani s pokojninami za januar konec tega meseca, jutri pa bodo upokojenci z nižjimi pokojninami prejeli tudi solidarnostni dodatek po PKP10.

V četrtek so poslanke in poslanci državnega zbora potrdili spremembe predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2L), ki prinaša izredno uskladitev pokojnin. Višji zneski bodo izplačani s pokojninami za januar, konec tega meseca.

Izredna uskladitev pokojnin bo v višini enega odstotka za upokojene osebe po letu 2012, za 1,7 odstotka bo uskladitev za upokojence upokojene v letu 2011 in v višini 3,5 odstotka za osebe upokojene do vključno leta 2010.

Izplačilo solidarnostnega dodatka upokojencem, ki ga predvideva deseti protikoronski zakon (PKP10), bo izvedeno jutri, 14. januarja 2022. Pri določitvi višine solidarnostnega dodatka za upokojence se upošteva višina pokojnine oziroma nadomestila, ki ga uživalec prejme v mesecu decembru 2021:

  • za tiste, ki prejemajo pokojnino/invalidsko nadomestilo v višini do 523 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 300 evrov,
  • za tiste, ki prejemajo pokojnino/invalidsko nadomestilo v višini med 523,01 in 628 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 230 evrov ter
  • za tiste, ki prejemajo pokojnino/invalidsko nadomestilo v višini med 628,01 in 732 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 130 evrov.

Za upokojence se je lansko leto zaključilo ugodno – vsaj v primerjavi s prejšnjimi leti in predvsem za tiste z najnižjimi pokojninami. Že januarja jim je bil sicer izplačan drugi solidarnostni dodatek, februarja pa je sledila redna uskladitev pokojnin v višini 2,5 odstotka. Nato se je maja zvišala tudi najnižja pokojnina, ki po novem znaša 279 evrov. Prav tako pa se je zvišala zagotovljena starostna pokojnina za 40 let dela, in sicer na 620 evrov. Slednja je bila v času vlade Marjana Šarca nižja za 90 evrov.

Ministrstvo se pri svojem delu ves čas zavzema za zagotavljanje socialne in materialne varnosti vseh kategorij upokojencev. V mandatu ministra Janeza Ciglerja Kralja se je upokojenkam in upokojencem z nižjimi dohodki zagotovil solidarnostni dodatek, sprejetih pa je bilo tudi nekaj sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, zaradi katerih se je socialna varnost upokojencev dvignila.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrstvo za okolje ne želi razkriti avtorjev okoljsko sporne odločbe

Prebivalci Ljubljane in širše ne smejo izvedeti, kdo je...

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...