Javno mnenje: SDS pridobiva na popularnosti, Golobova vlada neuspešna

Datum:

Večina vprašanih je prepričana, da vlada dela slabo, toda to neuspešno delo navkljub vsemu podpira. To sta pokazali raziskavi kar dveh javnomnenjskih agencij, ki tedensko merita javno mnenje. 

                   

Za Dnevnik je raziskavo javnega mnenja opravila Ninamedia. Raziskava, ki je bila opravljena prejšnji teden, je pokazala, da je med anketiranimi prevladujejo takšni, ki so prepričani, da vlada Roberta Goloba pri svojem delu ni uspešna. Tisti, ki menijo, da je delo vlade uspešno, predstavljajo manjšino. V skladu z javnomnenjsko raziskavo agencije Mediana za največji komercialno TV (objavljeno včeraj), pa so ljudje na vprašanje, ali podpirajo delo vlade, večinoma odgovorili pritrdilno.

Manjšino pa predstavljajo tisti, ki njenemu delu ne nudijo podpore. Sicer pa nižjo podporo beležijo kar tri manjše stranke. Najbolj je podpora upadla NSi (Matej Tonin) in Levici (Luka Mesec). Slednja je vnovič tik pred pragom za vstop v parlament. NSi je po meritvah agencije Mediana prehitela Socialne demokrate (Tanja Fajon). Slednja je med manjšimi strankami sicer izgubila najmanj javnomnenjske podpore. Padec podpore NSi morda ni ravno posledica dejstva, da stranka igra dvojno igro, ko so v parlamentu, usklajeno s koalicijo, prevzeli vodenje obeh komisij za nadzor.

Govora je o komisiji za nadzor javnih financ in komisiji za nadzor obveščevalnih služb. Dejstvo pa je, da jim nič od tega upoštevajoč rezultat volitev ne pripada. Vodenje omenjenih komisij pa so od koalicijskih partneric prejeli zato, ker je želja koalicije, da je parlamentarni nadzor kar se da omejen, predvsem pa da ni pod okriljem največje opozicijske stranke SDS. Posledica tega je tudi dejstvo, da NSi doslej še ni prispevala podpisov, potrebnih za parlamentarno preiskavo delovanja vlade, njenih politikov in premierja.

Po drugi strani je vlada že zahtevala kar dve preiskavi proti opoziciji (glede medijev in domnevnega podrejanja policije). Podpora NSi sicer niha in je ni mogoče enostavno pripisati temu dogajanju. Nihanje je lahko tudi posledica pomanjkljive točnosti raziskav. V grafikonih se sicer upošteva zgolj za stranke opredeljene volivce.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...