To je mogoče le v Sloveniji – merilci javnega mnenja so se Golobu kar opravičili za nizke ocene dela vlade

Janja Božič Marolt. (Foto: STA)

Ankete javnega mnenja v Sloveniji so zelo posebne in marsikateri politik je v javnosti namigoval – ne pa tudi neposredno priznal – da so mu ponujali “skok” v javnomnenjskih anketah, če bo naredil to ali ono stvar, ki si jo je želela levičarska oblast. Tokrat so šli še dlje – Golobovi socialistični vladi so se celo opravičili za nizke ocene dela vlade in državnega zbora s pojasnilom, da je prišlo do napake pri izračunih.

Res je, da se ankete javnega mnenja pogosto motijo. Morda zaradi napačne metodologije, premajhnega vzorca, prevelike koncentracije na urbana središča ali zaradi česa bolj premišljenega. To smo videli pri ameriških volitvah leta 2016, ko je kljub drugačnim napovedim zmagal Donald Trump. Podoben fenomen smo videli pri ameriških volitvah leta 2020, ko so anketarji Trumpu napovedovali poraz tudi za 10-odstotkov, potem pa je na koncu zelo na tesno izgubil proti Bidnu.

Prav tako se ankete niso izkazale pri angleškem referendumu o brexitu, kjer so vsa podjetja za merjenje javnega mnenja napovedovala varni “ne” izhodu iz EU. Zadnji tak fenomen se je zgodil, ko so v Braziliji desnemu predsedniku Bolsonaru ankete napovedovale tudi do 20-odstotni poraz proti bivšemu zaporniku socialistu Luli, na koncu pa se je izkazalo, da sta si tekmeca veliko bolj enakovredna in se bosta pomerila v drugem krogu.

Pri nas pa očitno teče še neka druga dinamika, ki jo lahko tako mediji kot državljani le slutijo, čeprav je v ozadju zelo jasna slika o tem, kako delujejo slovenski merilci javnega mnenja. Spomnimo, da lahko Mediana in Ninamedia skoraj lastnoročno “ustvarita” kandidata za predsednika republike ali vlade. Seveda skupaj z mediji, ki kreativno interpretirajo rezultate anket.

Mediana in Ninamedia sta namreč edini, ki jima uspe priti na naslovnice tajkunskih časopisov ter osrednje televizijske informacijske oddaje RTV Slovenija in Pop TV. Direktorici Mediane Janji Božič Marolt se je pred leti celo zareklo, ko je Marjana Šarca – takrat se je že boleče kazala njegova popolna nesposobnost vodenja vlade – imenovala kar za Luko Dončića slovenske politike. Naslednji mesec pa je njeno podjetje za Pop TV spet izmerilo rekordno podporo LMŠ.

Namerili so prenizko podporo vladi in se opravičili
Da so zlizani z Golobovo vlado, nismo nikoli pretirano dvomili. Težko bi podjetje, katerega direktorica v nebo poveličuje eklatantno nesposobnega politika, označili za objektivno oz. nepristransko. A tokrat so vendarle šli predaleč – kot kakšni ustrežljivi aparatčiki Putinovega režima so v časopisu Delo nagovorili kar predsednika vlade in predstavnike vlade.

Foto: Facebook

V Petričevem časniku Delo so namreč sporočili, da je “zaradi tehnične težave pri obdelavi podatkov prišlo do napačnega izračun frekvenc pri rezultatih ocene vlade in državnega zbora od junija do vključno septembra 2022. Napako, zaradi katere je bila objavljena nižja ocena od dejanske, smo odpravili in izračune popravili. Za nevšečnosti se opravičujemo.”

Kaj takega je možno le v Sloveniji
Sledimo naslednji stopnji levičarske bizarnosti, v katero se potapljamo vse od 1. junija, ko je vajeti države prevzela Golobova vlada in so se institucije skupaj z mediji spremenile v slovensko različico ruske države, kjer vsi delujejo izključno kot vladni PR ali se jih skuša prepovedati.

Upravičeno se lahko vprašamo, kakšne “tehnične težave pri obdelavi podatkov” bi lahko privedle do tako ogromnega odklona, kot ga želi prikazati Mediana. In kako to, da takšne skoraj komične napake niso zaznali kar štiri mesece. Opravičilo je sprto z zdravo logiko in ga ni mogoče jemati resno. Lahko se le sprašujemo, kaj se je v resnici zgodilo.

Kaj se skriva za “opravičilom”?
Veliko večja verjetnost je, da nekomu na vladi izračuni javnih mnenj niso bili preveč všeč in se je pritožil na upravo za ustvarjanje naslednjih političnih “dončićev”. Uprava se je odzvala z neverjetnim dopisom, ki mu zares težko verjamejo celo najbolj zagreti levičarji.

Da ljudje nad vlado Roberta Goloba niso najbolj navdušeni, je jasno vsakomur, ki sledi utripu ulice. Ljudje so vsak dan revnejši. V zameno jim je Golob ponudil nižje plače, 5 evrov višje pokojnine, višje davke, nacionalizacijo in plansko gospodarstvo. Ljudje v svojem bistvu niso tako ideološki, kot bi nekateri ustvarjalci javnega mnenja radi na silo prikazali – najbolj jih skrbi, če bodo konec meseca uspeli plačati vse položnice in izšolati otroke. Debakel z opravičilom za slabe rezultate na politbarometrih le kaže, kako odtujena je domača levičarska elita od resničnih ljudi, ki trpijo in gledajo, kako jim premoženje iz dneva v dan kopni.

Andrej Žitnik