Javnomnenjska anketa: Kangler bi prepričal največ Mariborčanov, Fištravec popolnoma izpadel iz igre!

Datum:

Glede na rezultate zadnje javnomnenjske raziskave, ki jo je za Nova24TV izvedla agencija Parsifal, se Mariboru obeta drugi krog lokalnih volitev, v katerem se bosta skoraj zagotovo pomerila nekdanji župan Franc Kangler in močno zadolženi podjetnik Saša Arsenovič, jasno pa je tudi, da je sedanji župan Fištravec popolnoma izpadel iz igre. Izmed strank in list je največ udeležencev javnomnenjske raziskave prepričala Slovenska demokratska stranka.

Telefonska anketa, ki jo je agencija Parsifal za Nova24TV izvedla med 24. in 26. oktobrom na vzorcu 723 ljudi, razkriva, da se bi se lokalnih volitev 18. novembra zanesljivo udeležilo kar 62,7 odstotka vprašanih. Zanimanje za lokalne volitve je v Mariboru očitno naraslo, saj je v anketi, katere rezultate smo objavili septembra, tako odgovorilo le 46,3 odstotka vprašanih.

V drugi krog Kangler in Arsenovič, Fištravec pa popolnoma pogorel
Glede na rezultate javnomnenjske raziskave se bosta v drugi krog skoraj zagotovo uvrstila nekdanji mariborski župan Franc Kangler in do vratu zadolženi podjetnik Aleksander Saša Arsenovič. Kanglerja bi izmed tistih že opredeljenih, ki bi se volitev zagotovo udeležili, obkrožilo 40,6 odstotka volivcev, Arsenoviča pa 34,7 odstotka, če bi bile volitve to nedeljo. Dokončno pa je očitno iz igre izpadel sedanji župan dr. Andrej Fištravec, ki bi ga volilo le 4,1 odstotka opredeljenih kot tistih, ki bi se zanesljivo udeležili volitev, uspeha pa si ne more obetati niti kandidatka za županjo LMŠ Lidija Divjak Mirnik, ki bi jo volilo 4 odstotke takšnih volivcev. Vsi ostali kandidati so prepričali manj volivcev, izmed sodelujočih v anketi pa je še vedno neodločenih 17 odstotkov tistih, ki bi se udeležili volitev, 4 odstotkov takšnih pa bi volilo nekoga tretjega.

V mestnem svetu se največ sedežev obeta Slovenski demokratski stranki
Če bi bile volitve to nedeljo, bi v mestnem svetu največ sedežev dobila Slovenska demokratska stranka, ki je prepričala kar 20,2 odstotka opredeljenih vprašanih, ki bi se zanesljivo udeležili volitev, sledita pa listi Nova ljudska stranka – NLS (Franc Kangler) s 15,1 odstotka in Arsenovič za Maribor s 14,4 odstotka podpore opredeljenih, ki bi se zanesljivo udeležili volitev. Po naslednjem vrstnem redu glede na podporo takšnih sledijo še: SD, LMŠ, SMC, Levica, SAB, SNS, Lista župana Andreja Fištravca, DeSUS, Lista Lidije Divjak Mirnik in NSi – krščanski demokrati.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...

V Belgiji aretirali sedem ljudi, ki so pripravljali teroristični napad

Belgijska policija je danes aretirala sedem ljudi, ki so...