[Javnomnenjska anketa] Velika večina anketirancev meni, da ima direktor STA Bojan Veselinovič previsoko plačo in bi moral razkriti poslovanje agencije!

Datum:

Sodeč po anketi, ki jo je izvedla agencija Parsifal, je velika večina anketiranih (kar 72,5 odstotka) mnenja, da ima direktor STA Bojan Veselinovič previsoko plačo. Prav tako večina anketirancev meni, da bi morala STA podrobneje razkriti svoje poslovanje, saj se financira z državnim denarjem. 

                   

Plača direktorja Slovenske tiskovne agencije Bojana Veselinoviča je v lanskem letu z vsemi prispevki, dodatki in nagradami povprečno znašala 8.600 evrov bruto na mesec. Za veliko večino (72,5 odstotka) anketirancev, ima Veselinovič previsoko plačo, 12,6 odstotka anketirancev meni, da ima ravno pravšnjo plačo in 1,4 odstotka meni, da ima prenizko plačo. Medtem ko 13,5 odstotka ni znalo podati odgovora.

Med vprašanimi so ženske bolj naklonjene mnenju, da Veselinovič prejema previsoko plačo (75,3 odstotka). Podobno mnenje je tudi med tistimi v starostni skupini med 35 in 54 let (75,8 odstotka) ter tistimi, ki imajo nižjo izobrazbo. Medtem je nekoliko več moških naklonjenih mnenju, da Veselinovič prejema ravno pravšnjo plačo (13,5 odstotka). Za razliko od tistih, ki imajo nižjo izobrazbo (1,6 odstotka), pa petina tistih, ki imajo višjo izobrazbo meni, da je Veselinovičeva plača ravno pravšnja.

Večina anketirancev meni, da ima Veselinovič previsoko plačo (Vir: Parsifal)

Večina (62,6 odstotka) anketirancev meni, da bi morala Slovenska tiskovna agencija vladi podrobneje razkriti svoje poslovanje, ker se financira z državnim denarjem. Da ji ni potrebno razkriti svojega poslovanja, ker mora biti avtonomna, meni malo manj kot četrtina anketirancev. Da bi morala STA razkriti svoje poslovanje, se strinjajo predvsem moški (66,3 odstotka), tisti med 35 in 54 let (65,8 odstotka) ter tisti s poklicno izobrazbo (71,3 odstotka). Mnenju, da Veselinoviču ni potrebno razkriti poslovanja agencije, pa so najbolj naklonjeni tisti z višjo, visoko ali višjo izobrazbo (34,4 odstotka).

Večina anketirancev meni, da bi morala STA razkriti svoje poslovanje (Vir: Parsifal)

Anketa je bila izvedena med 7. in 9. decembrom 2020, v raziskavo pa je bilo zajetih 727 anketirancev, od tega 50,1 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 50,6 let, standardni odklon je 15,8 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (41,7 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,5 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (21,8 odstotka). Največ anketirancev ima dokončano srednjo šolo (32,9 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,0 odstotka), 23 odstotkov anketirancev ima poklicno šolo in 17,1 odstotkov anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (52,2 odstotka), sledi mesto (30,9 odstotka) in manjši kraj (16,9 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (26,3 odstotka), sledita Podravska (16,5 odstotka) in Savinjska (11,8 odstotka) regija.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...