fbpx

Veselinovič zanika navedbe o višini plače, poslanci so kritični: “Funkcija direktorja STA se ne more primerjati s funkcijo predsednika vlade, države ali poslancev DZ!”

Foto: STA

V javnost je pricurljala informacija o visoki plači direktorja STA Bojana Veselnoviča. Po podatkih, ki so razvidni iz javno dostopnega letnega poročila, je v letu 2019 prejel kar 102 tisoč evrov bruto bruto plače. “Funkcija, ki jo opravlja g. Veselinović, kot direktor STA, se v nobenem primeru ne more primerjati s funkcijo predsednika vlade, države ali poslancev DZ, saj ne zahteva tolikšne odgovornosti, kot jo imajo našteti,” so se na višino plače direktorja STA kritično odzvali poslanci SDS. Medtem pa poslanska skupina SAB meni, da z navedenim prejemkom nima težav v primeru, če bo ugotovljeno, da je direktor STA omenjene prejemke prejel zakonito. Podobnega mnenja, kot poslanci SDS so bili tudi v vrstah Levice pred tremi leti, ko so vložili predlog zakona o prejemkih poslovodnih oseb v Državni zbor. Odbor DZ za kulturo, katerega predsednica je poslanka Levice, Violeta Tomič bo danes razpravljala o omenjenem sporu med Veselinovičem kot direktorjem STA in Uradom vlade RS za komuniciranje. Glede na navedeno pa bi morali vsekakor tudi razpravljati o višini Veselinovičeve plače, ki je višja od tiste, ki jo prejema sam predsednik vlade. 

V javnost je pricurljala novica, ki je razkrila, da je direktor državne Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič v letu 2019 prejel kar 102 tisoč evrov bruto bruto plače, kar mesečno znaša 8500 evrov bruto, če odštejemo še prištete stroške delodajalca, Veselinović prejema nekje 7300 evrov bruto plače in gre tukaj še vedno za izjemno visok znesek. Denimo ministri so za dvojno delo v kriznih časih deležni polovico omenjenega zneska, ki ga je bil deležen Veselinovič, podobno pa velja tudi med poslanci, ki prejemajo plače med 3500 in 5854 evri.

“Za nas je edino ključno vprašanje to, ali je direktor STA ta denar dobil zakonito oziroma v skladu s tem, kar mu pripada po zakonu. Če da, potem z navedenim letnim prejemkom nimamo težav. Če pa ima s tem težave vlada kot ustanoviteljica, naj ureditev, ki se ji zdi sporna, čim prej popravi. V nobenem primeru pa visoka plača direktorja ne more biti razlog za ukinitev financiranja STA, katere ustanovitev, vlogo in pomen določa poseben zakon, to je zakon o STA,” so se na naše novinarsko vprašanje odzvali v stranki SAB.

Direktor STA Bojan Veselinovič. (Foto: STA)

Veselinovič je v enem izmed člankov zanikal omenjeni znesek  svoje plače, pri tem pa je dejal, da mu je bila ob 32 letih delovne dobe za oktober izplačana plača v višini 3552,27 evra neto. Lani pa je bila ta v povprečju 3409,26 evra. Dodal je, da je plača odmerjena v skladu z zakonodajo. “Skupni znesek izplačil, ki je objavljen v letnem poročilu STA, pa predstavlja bruto bruto prejemke in vključuje tudi zakonsko določen enkratni spremenljivi prejemek ter stroške za prehrano in prevoz,” so zapisali.

Neto plača Veselinoviča znaša tako nekje 3500 evrov, potrebno pa je opozoriti, da je v članku STA omenjen še dodaten enkratni spremenljivi prejemek ter strošek za prehrano in prevoz, kamor bi bilo mogoče prišteti še nekaj denarja. Kakorkoli iz prejetih podatkov je razvidno, da je bil Veselinovič leta 2019 deležen 8500 bruto bruto plače mesečno. Od tega zneska je še potrebno odšteti strošek podjetja, ki ga mora plačati podjetje za plačo zaposlenih in pri Veselinoviču to znaša nekje 1200 evrov. Veselinovič tako realno prejema nekje 7300 evrov bruto plače, medtem ko je predsednik vlade Janez Janša po podatkih julija 2020 prejemal 6063 evrov bruto plače, njegov predhodnik Marjan Šarec pa januarja 5670 evrov bruto v času, medtem ko se njemu ni bilo potrebno soočati s kriznimi razmerami v državi.

 

Bruto letni prejemek direktorja družbe STA (Vir: Letno poročilo STA 2019)

Tudi sami smo preverili javno dostopno letno poročilo STA za leto 2019, kjer je na strani 83 zapisan bruto prejemek direktorja družbe STA, ki znaša že kot navedeno 102.668 evrov za leto 2019. V nadaljevanju pa smo še izračunali koliko znaša povprečna plača zaposlenih na STA. Po podatkih sodeč je STA v letu 2019 za plače namenil 2,5 milijona evrov, medtem ko je na STA zaposlenih 94 ljudi. Po naših izračunih je povprečna plača na STA (kamor se vključujejo tudi prejemki Veselinoviča) znašala 2.245 evrov bruto bruto, kar je nekje 1250 evrov neto.

Povprečna plača zaposlenega na STA znaša manj kot 1200 evrov neto
Če odštejemo strošek za plačo Veselinoviča, ki se je pojavil v javnosti, pa lahko izračunamo, da je povprečna plača zaposlenih na STA nižja od 1200 evrov neto. Pri tem velja omeniti, da je na STA zaposlen visok delež izobraženih posameznikov, saj ima kar 57 zaposlenih opravljen magisterij (po bolonjskem sistemu), trije pa doktorat. Omenjen podatek vsekakor priča o kakovosti kadra, se pa poraja vprašanje, ali je plača navedenemu kadru, glede na njegovo usposobljenost sorazmerna.

Po izobrazbi zaposleni v STA (Foto: letno poročilo STA 2019)

Poslanci SDS menijo, da direktor tiskovne agencije nikakor ne bi smel imeti višje plače od funkcionarjev, ki imajo na svojih ramenih veliko večjo odgovornost
V SDS menijo, da je nedopustno, da imajo nekateri funkcionarji ali pa direktorji, ki so zaposleni v državnih podjetjih, katere so v 100 odstotni lasti države, lahko večjo plačo kot predsednik vlade, države ali pa poslanci državnega zbora. “Funkcija, ki jo opravlja g. Veselinović, kot direktor STA, se v nobenem primeru ne more primerjati z funkcijo predsednika vlade, države ali poslancev DZ, saj ne zahteva tolikšne odgovornosti, kot jo imajo našteti,” so dejali. Menijo, da bi bil smiseln sistemski pristop k reševanju tega problema saj lahko le tako pridemo do rešitev, ki bodo pravične, kar pomeni, da morajo biti plače primerne odgovornosti funkcije, ki jo posameznik opravlja.

Poslanka Levice in predsednica odbora DZ za kulturo (Violeta Tomić (Foto: Printscreen)

Odbor DZ za kulturo bo na zahtevo večine opozicijskih strank razpravljal o ustavitvi financiranja STA iz proračuna. Predsednica odbora je poslanka Levice Violeta Tomić, na katero smo naslovili novinarsko vprašanje. Menimo, da bi morali odboru prav tako razpravljati o višini plače direktorja STA. Med drugim je ravno stranka Levica tista, ki si prizadeva za večjo socialno pravičnost in je 22. decembra 2017 v državni zbor vložila predlog zakona o prejemkih poslovodnih oseb, v katerem so bili podobnega mnenja, kot poslanci SDS. Z novinarskim vprašanjem smo se tako tudi obrnili na vodjo poslanske skupine Levice Mateja T. Vatovca, ki je prvopodpisani omenjenega predloga zakona.

Z novinarskim vprašanjem smo se obrnili na predsednico Odbora za kulturo v DZ, poslanko Levice Violeto Tomić. Ko bomo prejeli odgovor s strani Tomićeve, ga bomo tudi objavili.
Po odmevnem razkritju, ki ga je prinesla šele revizija, da je direktor državne Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič v letu 2019 prejel za več kot 102 tisoč evrov prejemkov (popravljeno bruto bruto plače), želimo pri vas preveriti, kakšno je vaše mnenje o izjemnih prihodkih iz državne agencije, ki naj bi celo pred predstavniki države kot lastnikom to skušali prikriti? Ali menite, da je takšen znesek plače upravičen za direktorja STA, oziroma ali ima zakonsko podlago? Ali je mogoče znano, kakšno je razmerje povprečnih plač med zaposlenimi in direktorjem STA?

V predlogu zakona s strani Levice so tako zapisali, da se plače predsednika vlade, predsednika države in predsednika vrhovnega sodišča gibljejo okrog šest tisoč evrov bruto na mesec. “Odveč je poudariti, da družbeni pomen in odgovornost teh funkcij presega družbeni pomen uprave danega podjetja, ki je v večinski lasti Republike Slovenije,” so zapisali. S predlaganim zakonom so tako predlagali, da se to razmerje približa tistemu, za kar bi si morali v družbi prizadevati. “Za zmanjšanje razkoraka med pod-plačano večino in ekscesno visokimi prejemki menedžmenta,” so še dodali. Več pa si lahko preberete tukaj.

Z novinarskim vprašanjem smo se obrnili tudi na direktorja STA, Veselinoviča. Ko bomo prejeli odgovor z njegove strani, ga bomo tudi objavili.

Po informacijah, ki krožijo v javnosti, naj bi prejeli v letu 2019 kar za 102 tisoč evrov (popravljeno bruto bruto plače). Kot je bilo rečeno v javnosti, naj bi šlo v tem primeru celo za prikritje prihodkov v agenciji lastnikom. Ali to drži?

Ali menite, da je takšen znesek plače upravičen za direktorja STA, oziroma ali obstaja zakonska podlaga za takšno višino plače?

Če ni to tajni podatek, koliko znaša povprečna plača zaposlenih na STA?

Sara Rančigaj