Javnomnenjska podpora Trumpu še višja!

Datum:

V zadnjem tednu je bilo nemogoče zgrešiti ogorčenje in zlivanja gnojnice po ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu, potem, ko so njegovi podporniki 6. januarja 2021 brez večjih težav vpadli v Kapitol in zmotili preštevanje elektorskih glasov. A ankete javnega mnenja kažejo, da je Trumpu po vpadu njegovih podpornikov v Kapitol podpora med Američani zrasla.

Osrednji mediji, tako v ZDA kot tudi v Sloveniji že ves teden vztrajno prepričujejo javnost, da je po vpadu podpornikov ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Kapitol, zaradi česar je bilo za več ur prekinjeno preštevanje elektorskih glasov, ameriški predsednik izgubil podporo tako Američanov nasplošno, kot tudi republikancev.

A kakor razkriva javnomnenjska anketa Rasmussen, ki velja za eno bolj natančnih, kar se tiče merjenja podpore predsedniku, rezultati kažejo, da lahko mediji gonijo svojo, da lahko tako republikanski kot demokratski predstavniki govorijo protu Trumpu kar hočejo. Podpora po vpadu njegovih privržencev v Kapitol je Trumpu namreč zrasla.

Podpora Trumpu narasla
Rasmussen je predsedniku Trumpu najnižjo javnomnenjsko podporo v času od predsedniških volitev 3. novembra 2020 nazadnje izmeril 31. decembra 2020, ko je njegovo delo odobravalo 45 odstotkov vprašanih. Priznati je treba, da je podpora predsedniku po javnomnenjskih anketah Rasmussena v drugi polovici decembra začela upadati. Če se je še v novembru vrtela okoli 50 odstotkov, je v drugi polovici decembra padla na nivo, ki je bil značilen za čas trajanja Trumpovega predsedniškega mandata. To je še vedno več kakor pa je bilo za časa histerije okoli ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2017. Če se trenutna stopnja podpore Trumpu giblje nekje med 45 in 50 odstotki, se je v preteklosti gibala med 40 in 45 odstotki, včasih samo 39 odstotkov.

Podpora ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v začetku leta 2021 (foto: Rasmussen)

A kar je za nas še posebej zanimivo so rezultati anket po novem letu. 5. januarja, ko je 47 odstotkov vprašanih odobravalo Trumpovo predsedovanje, enako pa je bilo tudi 6. januarja. 2021. Nato pa pridejo rezultati po usodnem vpadu Trumpovih podpornikov v Kapitol. 7. januarja 2021 je kar 49 odstotkov vprašanih podprlo Trumpa.

Pence ne želi 25. amandmaja zaradi lastnih predsedniških ambicij
Da nenaden skok v podporo Trumpu ni naključje se je pokazalo, tudi dan zatem, ko ga je podpiralo 48 odstotkov vprašanih. Manj kot dan prej, a vseeno več kot pred dogodkom v Kapitolu zaradi katerega bi demokrati te dni še drugič radi izsilili poziv k odpoklicu ameriškega predsednika, ker naj bi podpredsednik Mike Pence zavračal aktivacijo 25. amandmaja, s katerim bi manj kot dva tedna pred koncem Trumpovega predsedniškega mandata želeli Trumpa razglasiti za nezmožnega opravljanja njegovega dela, kar bi pomenilo, da bi predsednik postal Pence. Trenutni podpredsednik naj bi temu nasprotoval zaradi lastnih predsedniških ambicij.

Podpora ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu avgusta 2017 (foto: Rasmussen)

Rezultati Rasmussenove ankete javnega mnenja ravno tako kažejo, da mediji, ki napadajo Trumpa niso nič drugega kot propagandni stroji, ki želijo svoje fantazije spremeniti v realnost. Lahko pa proti Trumpu nastrojene medije in politike, tako demokrate kot republikance z razlogom skrbi. Kajti, če je Trumpu po skupni medijski ofenzivi podprti tako s strani socialnih omrežij kot tudi tako republikanskih kot demokratskih politikov podpora v javnosti na koncu zrasla ravno zaradi njegovih podpornikov, ki so vpadli v Kapitol, potem je jasno, da med ameriškim ljudstvom ni nobene ljubezni za njegove predstavnike v Washingtonu D.C.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...