Javnomnenjska raziskava: Podpora Cerarjevi vladi padla pod tretjino, SDS bi zmagala s 30 odstotki

Datum:

Če bi bile volitve letos, bi slavila Janševa SDS, sledita Cerarjeva SMC in Židanova SD, medtem ko je podpora vladi močno padla in se ustavila pod tretjino. “Javno mnenje vladi pošilja jasno sporočilo. Razočarani smo!,” opozarja politični analitik Sebastjan Jeretič in dodaja: “Za morebitno desno vlado pa bo ključno, da poleg SDS in NSi prag prestopita vsaj še dve stranki in možnosti za to so visoke.”

Podpora največji opozicijski stranki SDS se je v mesecu dni (v primerjavi s primerljivo anketo Parsifal, objavljeno 11. februarja 2017) povečala za kar 5,8 odstotne točke (iz 24 % na 29,8 %). Na drugo mesto so se prebili v največji vladni stranki SMC, kjer se jim je podpora povečala za 3 odstotne točke (iz 13,2 % na 16,2 %), na tretje mesto pa je padla koalicijska SD, ki beleži znižanje podpore za 4,2 odstotne točke (iz 15,7 na 11,5).

Pregled demografskih podatkov javnomnenjske raziskave
Povprečna starost anketirancev znaša 50,4 leta, anketiranci so z območja celotne Slovenije – največ, slaba petina vprašanih – iz osrednjeslovenske regije. Največ anketirancev, in sicer 40,6 %, je iz najstarejše starostne skupine (55 let ali več), iz srednje skupine (35–54 let) jih je 35,7 % ter 23,7 % iz najmlajše starostne skupine (18–34 let). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (31,9 %), sledijo tisti s poklicno izobrazbo (27,6 %), 24,5 % anketirancev ima končano osnovnošolsko izobrazbo ali manj, 16 % pa ima dokončano višjo, visoko šolo ali več.

Anketa je bila izvedena v obdobju od 7. do 9. marca 2017 na vzorcu 608 anketirancev (od tega 52,2 % žensk) in jo je izvajalo podjetje za tržne in javnomnenjske raziskave Parsifal SC. Šlo je za telefonsko anketo, okvir vzorčenja pa zajema telefonski imenik (70 % mobilno omrežje in 30 % stacionarno omrežje). Anketa je merila podporo aktualni Vladi RS in razmerje moči med strankami.

Vir: Parsifal SC

Zaupanje v Cerarjevo vlado nižje od tretjine
Skoraj dve tretjini anketirancev (65,2 %) vlade Mira Cerarja ne podpira, medtem ko so za slabo tretjino (24,2 %) pričakovanja bila izpolnjena. Dobra desetina (10,6 %) pa jih glede vprašanja podpore vladi ostaja neodločenih.

Podpora vladi Mira Cerarja se je, v primerjavi s primerljivo anketo, ki smo jo objavili 11. februarja 2017, znižala za 12,3 odstotne točke (februarja je znašala 36,5 %), medtem ko je v primerjavi z januarjem 2017 (23,2 %) višja za 1 odstotno točko. V primerjavi z decembrom 2016 (37,2 %) pa je danes podpora vladi nižja za 13 odstotnih točk.

Do dela Cerarjeve vlade so najbolj sklepčni v srednji starostni skupini (35–54 let), kjer bi vlado zamenjalo kar 70 % vprašanih. Kar 74,8 % vprašanih z osnovno izobrazbo pa delo vlade ocenjuje kot nezadostno.

Politični analitik Sebastjan Jeretič: “Javno mnenje vladi pošilja jasno sporočilo. Razočarani smo! Dobro leto do volitev je zato pomemben predvsem okvir prihodnje volilne odločitve ljudi. Bodo spet iskali alternativo Janezu Janši ali pa se bodo vprašali naslednje: Ali si želim nadaljevanja takšne politike ali pa sem za spremembe?”

Vir: Parsifal SC

SDS na vrhu prednost še povečala
Če bi bile letos predčasne volitve, bi največ Slovenk in Slovencev volilo SDS (13,1 %), sledi SMC (7,1 %) in SD (5,1 %). Velik del vprašanih je neopredeljenih, izmed teh jih največ še ne ve (21,9 %), koga bi volilo, 27,1 % ne bi volilo nobene stranke, medtem ko jih 6,3 % ne bi šlo na volitve.

Vir: Parsifal SC

1. SDS, 2. SMC, 3. SD
Med opredeljenimi je razmerje moči naslednje: prva je prepričljivo Slovenska demokratska stranka – SDS (29,8 %), na drugem mestu je največja vladna stranka SMC (16,2 %), na tretje mesto pa je zdrsnila SD (11,5 %). Sledi stranka upokojencev DeSUS (9,5 %), nato ZL (7,8 %) in NSi (7,7 %). V hram demokracije bi se vrnila Slovenska ljudska stranka – SLS (5,5 %), in Jelinčičeva SNS (4 %). Prvič pa bi se v Državni zbor RS uvrstila tudi Kanglerjeva Nova slovenska ljudska stranka – NLS (4,7 %).

Vrata parlamenta pa bi ostala zaprta za Primčevo Gibanje za družino in otroke (2 %), poleg tega bi iz Državnega zbora RS izpadlo tudi Zavezništvo Alenke Bratušek (1,2 %).

SDS ima najvišjo podporo v vseh izobrazbenih skupinah
Janševa SDS ima največjo podporo v srednji starostni skupini (35–54 let), kjer znaša kar 35 %, Cerarjevo SMC najbolj podpirajo v najmlajši starostni skupini (18–34 let) s 26 %, vendar je podpora SMC med srednjo starostno skupino več kot za polovico nižja, podobno velja pri najstarejši starostni skupini. Tretje uvrščeno Židanovo SD pa najbolj podpirajo v najstarejši starostni skupini (55 let in več), kjer njihova podpora znaša 15 %.

Po izobrazbeni strukturi SDS najbolj podirajo tisti s poklicno (37 %) in s srednjo (33 %) izobrazbo, SD so najbolj naklonjeni z višjo ali visoko izobrazbo (17 %), kar je še vedno za 9 odstotnih točk nižja podpora kot jo ima v tej starostni skupini največja opozicijska stranka SDS (26 %). SMC so najbolj naklonjeni s srednjo izobrazbo (25 %) in osnovno ali nižjo (14 %).

Politični analitik Sebastjan Jeretič (foto: STA).

Politični analitik Sebastjan Jeretič: “Za morebitno desno vlado pa bo ključno, da poleg SDS in NSi prag prestopita vsaj še dve stranki in možnosti za to so visoke. Poleg vrnitve SNS Zmaga Jelinčiča in SLS Marka Zidanška sta tu še NLS Franca Kanglerja in Gibanje za družino in otroke Aleša Primca. Uvrstitev vsaj še dveh desnih strank v parlament bo pomembno vsaj toliko kot relativna zmaga SDS. Na levici pa bomo to leto gledali predvsem boj med SMC in SD ter čakali na morebitno vrnitev Zorana Jankoviča v državno politiko.”

Pregled glavnih ugotovitev javnomnenjske raziskave:
– Za večino anketirancev (65,2 %) vlada Mira Cerarja ni opravičila pričakovanj.

– Če bi bile letos predčasne volitve, bi največ prebivalcev Slovenije volilo SDS (13,1 %), sledi SMC (7,1 %) in SD (5,1 %). Velik del vprašanih je neopredeljenih, izmed teh jih največ še ne ve (21,9 %), koga bi volilo, 27,1 % ne bi volilo nobene stranke in 6,3 % jih ne bi šlo na volitve.

– Med opredeljenimi je razmerje moči naslednje: prvi SDS (29,8 %), drugi SMC (16,2 %) in tretji SD (11,5 %).

Jure Ferjan

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...