Katera svetovna država ima najpametnejše otroke?

Datum:

Pisa je mednarodna raziskava, ki ocenjuje šolske sisteme po celem svetu tako, da preverja sposobnosti in znanje 15-letnih srednješolcev. Nazadnje je v njej sodelovalo več kot 500.000 srednješolcev iz 65 svetovnih držav. Testi ocenjujejo bralne, matematične in naravoslovne sposobnosti. Najbolje pa so se odrezali srednješolci iz Singapurja.

                   

Podatki raziskave Pisa kažejo, da je Singapur država z najpametnejšimi srednješolskimi otroki na svetu. Izjemni akademski dosežki so pomagali ponovno zagnati državo. Danes Singapur velja za eno najbolj uspešnih gospodarstev na svetu.

Skrivnost je v kvalitetnih učiteljih
Akademska uspešnost, ki jo kaže Singapur, je državi močno pomagalo. Ob koncu druge svetovne vojne je bil Singapur v obupnem stanju, danes pa velja za eno najbolj uspešnih gospodarstev na svetu. To jim je uspelo doseči predvsem z izobraževanjem in usposabljanjem – njihov recept pa je v kvalietnih učiteljih. Učitelji postanejo zgolj najboljši učenci njihovih srednjih šol in to se na ravni znanja, ki se prenaša na generacije, tudi močno pozna.

V Singapurju je šolska politika vedno na prvem mestu. Tako država kot prebivalci izobrazbo doživljajo kot prioriteto, kar je ključno za tako močan napredek. 

Ne le da znanje imajo, znajo ga tudi uporabiti
V 70-ih letih so se potrebe singapurskega gospodarstva spremenile v smeri visoke tehnologije in t. i. služb belih ovratnikov. Zavedali pa so se, da svetovno gospodarstvo ljudi ne nagrajuje več zgolj, če nekaj vedo. V moderni družbi lahko vse informacije poiščemo na internetu. Gospodarstvo potrebuje ljudi, ki imajo znanje in znajo to znanje tudi uporabiti.

Ključna so že leta pred osnovno šolo
Kot je za BBC povedala Diana Ong, ravnateljica singapurske različice male šole, se podlaga za kasnejše uspehe ustvari v letih pred vstopom v osnovno šolo: ”Prva leta so najbolj pomembna. Kadar je otrok samozavesten, bo s to samozavestjo tudi nadaljeval svoje šolanje. Želimo si, da bi bili otroci pametni in žilavi.” 

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...