Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Datum:

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada zaradi nezakonite razrešitve pod prejšnjo vlado, kar je potrdilo tudi sodišče. Vendar je narobe, da zdaj trdi, da politika ni imela vpliva na njegovo vrnitev, saj je bilo dejansko politično vmešavanje, ki je omogočilo njegovo reintegracijo.

Darko Muženič je zamolčal pomembne podrobnosti, skušal je ustvariti sliko, da je njegovo vrnitev na položaj direktorja NPU posledica pravnomočne sodne odločbe, kar pa ni res. Namesto jasnega priznanja političnega vpliva je zamegljeval dejstva in izkrivljal resnico, kar postavlja pod vprašaj njegovo integriteto in neodvisnost, poroča državni medij.

Generalni direktor policije Senad Jušić je pred kratkim uporabil zakonsko določeno pravico in Darku Muženiču, ki že doslej opravlja funkcijo direktorja nacionalnega preiskovalnega urada, brez izvedbe javnega natečaja podelil nov petletni mandat na tem položaju, piše MMC RTV. Policija je novico objavila v petek, le dan po tem, ko je posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva zavrgel kazensko ovadbo, ki jo je aktualno vodstvo policije vložilo proti nekdanjemu vodji policije Boštjanu Lindavu zaradi domnevnega krivega pričanja pred parlamentarno preiskovalno komisijo o političnih vplivih na policijo.

Muženič, ki je bil pred kratkim priča pred komisijo, je zavrnil obtožbe o političnem vplivanju na delo policije, hkrati pa je Jušićeva odločitev dvignila veliko prahu. Medtem ko je Muženič v preteklosti poudarjal, da politika ni imela vpliva na njegovo vrnitev na položaj, se pojavljajo dvomi o resničnosti teh trditev.

Foto: Bobo

Po poročanju RTV se je Muženič, medtem ko je pričal pred komisijo, izogibal neposrednim vprašanjem o tem, kako se je vrnil na položaj, namesto tega pa se je skliceval na pravnomočne sodne odločbe. Vendar so dokumenti in odgovori razkrili, da Muženičeva vrnitev na položaj ni bila zgolj posledica sodnih odločb, ampak tudi rezultat politične odločitve.

Na državnem odvetništvu v zvezi s tem poudarjajo, da nikoli niso zavzeli stališča, da bi bila Muženičeva vrnitev na položaj direktorja NPU politično motivirana. Potrdilo je le, da je Ministrstvo za notranje zadeve Državnemu odvetništvu RS posredovalo sklep Vlade RS (št. 10901-2/2022/4) z dne 19. januar 2023 in da se je Vlada RS seznanila z vsebino sodne poravnave, ki jo nameravata skleniti Darko Muženič in RS v delovnopravnem sporu zaradi premestitve na drugo delovno mesto, ki se vodi pred Delovnim in socialnim sodiščem v Ljubljani.

Vse to pušča dvome o Muženičevi neodvisnosti v nadaljnjem vodenju Nacionalnega preiskovalnega urada, še posebej glede na to, da se ta trenutek ukvarja z dvema pomembnima preiskavama, ki sta povezana s političnim vrhom.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Spomenika revolucije in Edvarda Kardelja ne sodita ob spomenik slovenske osamosvojitve

Predsedstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo stališče,...

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...