Je dvig minimalne plače za 4,7 % dober predlog ministrice Kopačeve?

Datum:

Minimalna bruto plača v RS je 804,96 evra. Ko zaposleni prejme plačilno listo, ga seveda zanima njegova neto plača, ki mu jo njegov delodajalec nakaže na njegov TRR račun. Ta je približno 613,66 evra. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak je pred dnevi sprožila postopek, v katerem predlaga, da se minimalna plača uskladi (poveča) za 4,7 %.

Na podlagi statističnih podatkov SURS (Statistični urad RS) prejema minimalno plačo okoli 33 tisoč zaposlenih, kar predstavlja okoli 3,8 % vseh zaposlenih. Če bi predlog ministrice bil sprejet, bi teh 33 tisoč zaposlenih na svoj TRR račun prejelo okoli 25 evrov več sredstev. Ministrica povečanje plače argumentira z nadpovprečno gospodarsko rastjo, ki je gospodarskim družbam “prinesla”  kar 17-kratno povečanje neto dobičkov.

Zaradi omenjenih razlogov bi lahko zaključili, da predlog ministrice ne bi smel naleteti na neposluh delodajalcev, toda sami bolj poznajo pasti (predvsem določene panoge), ki jih v tem primeru čakajo. Problem, ki se pojavlja, je, da je predlog ministrice predvsem enostranski, saj vlada v letih t. i. debelih krav ni razbremenila stroškov dela (tudi najnižjih plač).

Celoten članek si lahko preberete TUKAJ.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...