Je Inštitut 1. maj zgolj obvod za financiranje Socialnih demokratov?

Datum:

Včerajšnja Tarča je razkrila še en poslovni načrt Socialnih demokratov. Nedavno ustanovljeni Inštitut 1. maj ima prostore v središču Ljubljane na nekdanjem sedežu SD v zloglasni vili Moskovič. Financira se s pomočjo donacij posameznikov in podjetij, večji del svojih prihodkov pa porabi za visoko najemnino in plače uslužbencev. Zaradi razkritij obstaja utemeljen sum, da gre pravzaprav za obvodno financiranje same stranke. 

Inštitut so 15. 11. 2022 ustanovili Klemen Žibert, Tanja Fajon in Jan Škoberne, sicer zastopnik podjetja. Tako na svoji spletni strani opisujejo svojo dejavnost: “Inštitut 1. maj je nosilec akademsko razpravljalnih, izobraževalnih in raziskovalnih aktivnosti, ki se izvajajo v okviru razprav o prihodnosti socialnodemokratske misli. Spodbujamo odprt dialog o ključnih družbenih vprašanjih, izobražujemo in usposabljamo posameznike za aktivno državljanstvo ter publiciramo ideje, dileme in rešitve za moderno socialno demokracijo.”

Včerajšnja Tarča je razkrila, da za izvajanje zgornjega programa porabijo zelo majhen vir razpoložljivih sredstev. Največ namreč porabijo za plače, nato za najemnino in šele nato za program.

Vir: Tarča

Inštitut namenja 45 odstotkov finančnih sredstev za najemnino, ki jo plačuje stranki. Za to naj bi doslej porabili 162 tisoč evrov. Mesečna najemnina znaša 13.500 evrov. Kot pojasnjuje Škoberne: “Najemnina je dogovorjena na način, da vključuje tudi adaptacije in prenove, ki so potrebne za to, da bo v celoti uporabna za namen in vizijo, ki smo si jo zastavili.” A kot izhaja iz njihovih finančnih prioritet, se inštitut ukvarja predvsem z adaptacijo nekdanjih strankinih prostorov.

Za svoje delo pa so zaposleni tudi izjemno dobro plačani. Za plače se namreč namenja največji delež sredstev inštituta. Za te se je porabilo kar 169.000 evrov. Zaposleni v inštitutu prejmejo v povprečju 3.000 evrov mesečne neto plače. Kot je razvidno iz njihove spletne strani, je na inštitutu kot direktor zaposlen nekdanji poslanec SD Jan Škoberne, nekdanja ministrica za delo, tokrat kot strokovna direktorica Anja Kopač Mrak in širši javnosti manj znana Maja Mohar.

Obvodno financiranje stranke?
Stranka je torej z oddajanjem 450 kvadratnih metrov velikih prostorov doslej pridobila 162.000 evrov finančne koristi. S pomočjo koga se v inštitutu financirajo, ne želijo razkriti. Pravijo, da jih financirajo posamezniki in podjetja. Trdijo, da med temi podjetji ni nobenega podjetja iz tujine ali pa podjetja, ki bi bil v posredni ali neposredni lastni RS Slovenije, na kar so zelo pozorni. Imen donatorjev in podjetij ne želijo razkriti.

Na vprašanje, ali so med podjetji, ki so donirala inštitutu tudi takšna, ki pridobivajo prihodke iz javnih virov, tudi ni želel oziroma, kot se je izrazil, ni znal odgovoriti. “Bilanc podjetij ne pregledujem,” je povedal direktor inštituta Škoberne.

Nekdanji poslanec in direktor Inštituta 1. maj (Vir: Tarča)

Še dobro, saj bi lahko nato novinarji preverili, ali so bila podjetja ali posamezniki pred velikodušnimi donacijami izbrani na javnih razpisih.

Inštitut 1. maj je imel v prvem letu poslovanja skoraj 400 tisoč evrov prihodkov. 

Ko ga je novinar soočil z dejstvom, da bi to lahko bilo korupcijsko tveganje, člani stranke SD so namreč na položajih odločanja, torej odločajo o zmagovalcih razpisov, je Škoberne odvrnil: “Absolutno, jaz se s tem popolnoma strinjam, zato že več kot leto dni pozivam, da se to zakonsko uredi.” 

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicijska blamaža: Za potrjevanje dnevnega reda rabili kar eno uro

"Nova blamaža Svobodnjakov. Za razpravo in odločanje o njihovih...

Francija: Judinja posiljena in ugrabljena zaradi “maščevanja Palestine”

V Franciji naj bi moški posilili in ugrabili Judinjo...

V NSi želijo tudi tokrat ukrasti preiskovalno komisijo

Poslanska skupina Nove Slovenije je prejšnji teden prejela potrebno...