Je nemško podjetje v Rusijo izvažalo surovino za proizvodnjo strupov, s katerimi je Putin zastrupljal oporečnike?

Datum:

V torek so potekale preiskave nekaterih podjetij na severu in jugu Nemčije. Obstaja sum, da ta podjetja že leta brez dovoljenja, v Rusijo izvažajo izredno strupene kemikalije. Nekatere od njih je mogoče uporabiti tudi za izdelavo kemičnega orožja. 

V torek, v zgodnjih jutranjih urah, so predstavniki nemških organov pregona, med drugim opravili preiskavo sedeža podjetja Riol Chemie, ki se nahaja v mestecu Lilienthal v Spodnji Saški. Odgovornim osebam v tem in drugih podjetjih se očita, da so v več kot 30 primerih v času zadnjih treh in pol leta, v Rusijo izvažali toksične substance in posebne laboratorijske materiale brez ustreznih licenc, poroča Polska Agencja Prasowa.

Sporne snovi namreč vsebujejo kemične spojine, ki jih je mogoče uporabiti kot surovine za izdelavo kemičnih in bioloških bojnih sredstev, med drugim iperita. Kot kaže se je sporne substance izvažalo v zelo majhnih količinah, predvsem v rusko kemično podjetje Khimmed v Moskvi. Po poročanju ruskih medijev, podjetje Khimmed oskrbuje tudi specialistične laboratorije ruske vojske in Zvezne varnostne službe FSB.

Obenem obstaja sum, da bi lahko podjetje Riol Chemie prav tako izvažalo kemične substance, ki jih je mogoče uporabiti za proizvodnjo strupenega bojnega sredstva iz skupine novičok (gre za živčne strupe, razvite v Sovjetski zvezi in Rusiji). To je mogoče sklepati na podlagi faktur, najdenih v času predhodne kontrole.

Novičok naj bi bil uporabili pri zastrupitvi Navalnega
Novičok naj bi bil med drugim domnevno uporabljen pri poskusu zastrupitvi ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega, avgusta 2020. Nemško podjetje naj bi dostavljalo majhne količine spornih snovi, celo v gramih in miligramih. Vendar pa strokovnjak za kemično in biološko orožje z Univerze v Hamburgu Mirko Himmel poudarja, da lahko že miniaturne količine nevarnih snovi lahko igrajo pomembno vlogo v oborožitvenih programih.

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je bil eden izmed mnogih, ki so izkusili posledice napada s strupom. (Foto: epa)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali vlado vodi kar generalna sekretarka Svobode?!

V javnosti že dlje časa krožijo ugibanja o dejanski...

Tajkuni Alenke Bratušek lupijo Slovence – do kdaj še?

"Ona igra ključno vlogo. Če bi ona dala usmeritev,...

Bo nova tehnologija ustavila Sorosovo vplivanje na predsedniške volitve v ZDA?

AllSides Technologies, Inc., podjetje za tehnološke rešitve, ponuja rešitev...

V čem je razlika?

Že zelo zgodaj v mojem ne ravno kratkem življenju,...