Je Putin proti Sloveniji sprožil hibridno vojno?

Datum:

“Hibridno vojskovanje ni nekaj novega, pojavlja se že dlje časa pod različnimi imeni, gre pa za neko nekonvencionalno bojevanje, ki vključuje tako ekonomsko, kibernetsko, pa tudi propagandno bojevanje,” je pojasnil predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič.

Odbor za obrambo, ki ga vodi poslanec SDS Žan Mahnič, se je danes sestal na seji, kjer je spregovoril o hibridnem vojskovanju oziroma o Sloveniji kot tarči ruskega hibridnega vojskovanja, pri čemer pa je mogoče zaznati, da je Slovenija največja tarča s strani propagande.

“V slovenskih medijih je mogoče zaslediti veliko proruskih in protiameriških stališč – predvsem v primeru krize v Siriji in Iraku in krize v Ukrajini. Danes smo dobili potrditev, da so tu aktivne ruske obveščevalne službe in da targetirajo tudi nekatere slovenske novinarje, ki jim ob tem asistirajo,” je dejal.

Bodo slovenski prostor prevzele rusofilske novice?
Mahnič je še izpostavil, da je v prihodnosti, pred obiskom ruskega predsednika Putina v Sloveniji, mogoče pričakovati, da se bo na tržišču pojavil nek nov spletni medij, na katerem bodo objavljene večinoma ruske novice v slovenskem jeziku, “ki bodo služile predvsem propagandi in temu, da bo ruska stran skušala vnesti neko prorusko mnenje v slovenski medijski prostor.” 

Želijo destabilizirati EU in NATO
Po besedah poslanca je Slovenija tarča tudi zaradi članstva v Zvezi Nato in Evropski uniji. “Bolj intenzivno hibridno vojskovanje se namreč pojavlja po našem članstvu v Evropski uniji in Zvezi Nato,” je dejal poslanec Mahnič. Ob tem je še dodal, da je bilo na seji tudi rečeno, da Rusija v zadnjem času stoji za ustanavljanjem protifašističnih gibanj z namenom destabilizacije Evropske unije in Zveze Nato, kar pa je tudi eden od modelov hibridnega vojskovanja.

M. P.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...